Ongeveer een half jaar geleden kwam het Franse persbureau AFP met het bericht dat Japanse onderzoekers homeopathie hadden afgedaan als ‘absurd’. Op 30 augustus verscheen dit bericht op Google News. Het persbericht vermeldt dat de keizerlijke arts en toponderzoekers een oproep doen om homeopathische middelen niet te gebruiken. Ze zijn bezorgd omdat de populariteit van homeopathie in Japan toeneemt. Kort voor de oproep van de Japanse wetenschappers was in Japan een baby overleden na een homeopathische behandeling. Enkele passages uit het bericht:

‘The physician to Japanese Emperor Akihito and top scientists have slammed homeopathy as an “absurd” medicine, urging health workers to stay clear of the alternative treatment as it grows in popularity. “I cannot help but feel strong bewilderment” over the recent rise in homeopathy’s use as a treatment in Japan, said Ichiro Kanazawa, who chairs the prestigious Science Council of Japan. “The reason is that it ignores science,” Kanazawa, who is also the medical supervisor for Japan’s Imperial Household Agency, said in a statement.

The controversy has been fuelled by reports that a two-month-old baby girl died last year of a cerebral haemorrhage in Japan after she was given a homeopathic remedy instead of the normal treatment of vitamin K’.

Meer achtergronden? Onze eigen Nederlandse Jan Willem Nienhuys heeft een paar dagen geleden in het Skepsis blog een uitgebreid artikel geschreven over de onzin van homeopathie.

Steun Kloptdatwel

Japan wijst oeroude westerse geneeswijze af 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.