Happinez recensie, 2-2011 1

De cover van happinez 2011 nr. 2 (bron: webshop van happinez)

Kloptdatwel bespreekt in 2011 iedere maand het nieuwste nummer van happinez. Zoek je vorige besprekingen – klik dan op de tag ‘happinez’.

Het thema van dit nummer is fantasie. Er is een interessante beschouwing over het sprookje ‘de kleine prins’ en het is boeiend om kennis te maken met een spirituele professor. Maar verder veel tips en adviezen die ik niemand zou willen meegeven. En een podium voor dure, niet bewezen of zelfs ronduit onwerkzame alternatieve behandelingen en behandelaars. Zelfs Roy Martina krijgt ruim de gelegenheid om uit te leggen dat een wonder zijn leven zou hebben gevormd.

Happinez recensie, 2-2011 2

Paul de Blot (bron: ikon)

Het eerste artikel dat ik tegenkom is een interview met Paul de Chauvigny de Blot (p26), Skepter schreef eerder over hem. ‘Dankbaar zijn bevrijdt je van alles’. Paul de Blot (86) is jezuïet en honorair hoogleraar businessspiritualiteit aan Universiteit Nyenrode. ‘Iedereen moet een droom hebben’ is zijn motto. ‘Een eigen droom op het diepste zijnsniveau, die je bezielt.’ ,’Het gaat erom de business te bezielen vanuit een droom’. ‘Waar zit de energie? Pak die en ga daar op zweven. De droom betekent dat je weet waar je kunt zweven, waar de kracht van vernieuwing zit. Loslaten, daar gaat het om, dat heb ik wel geleerd.’ Je kunt meer lezen op het blog van de spirituele hoogleraar.

Dan een artikel van schrijfster Marion Bloem, ze reist naar Bali om via de Balinese priester Pak Tjakra in contact te komen met overleden dierbaren. Het verhaal overtuigt mij niet. Niet echt fantasievol die man, Derek Ogilvie is beter (naar Bali reizen is natuurlijk wel veel exclusiever.)

Happinez recensie, 2-2011 3

Handig: je kunt de oefeningen van Mark kopen in de webshop van happinez

Op pagina 52 een artikel over het nut van visualisatie-oefeningen van meditatieleraar Mark Teijgeler, met tips en trucs (tip 3: verbeeld jezelf nooit iets vanuit het perspectief van een toeschouwer, maar maak jezelf tot middelpunt, of tip 4: een visualisatie werkt alleen als deze plaats vindt in de tegenwoordige tijd). Je kunt kennismaken met Mark op deze pagina van happinez.

In het volgende artikel , ‘De bronnen van je verbeelding’ van Lisette Thooft wordt het visualiseren en fantaseren nog wat uitgediept. ‘Of fantasieën je ergens brengen, misschien zelfs voorbij de grenzen van je eigen verbeelding, ligt aan de bron waar ze worden geboren: je ego of je ziel’. Verder veel Oshocitaten in het artikel, maar niet al te serieus nemen dus (Skepter deed in 1993 al eens een boekje open over Osho).

Happinez recensie, 2-2011 4

Osho, ook bekend als Bhagwan, wordt uitgebreid geciteerd (bron: weblogs.nrc.nl)

Op pagina 68 geeft schrijfster Marjolijne de Vos haar interpretatie van het sprookje De kleine prins en vertelt waarom fantasie en beeld belangrijk zijn in een verhaal (beelden spreken tot de verbeelding, zonder beelden is het saai).  Een onderhoudend artikel.

Sorry lezer, de column van Paulo Coelho sla ik snel over, ik ben allergisch voor die man.

Het stuk over natuurlijke cosmetica dat op de cover wordt aangekondigd, valt me een beetje tegen, ik had er meer van verwacht. Het bestaat vooral uit grote foto’s van poeders en kwasten. De tekst van het zes pagina’s tellende item bestaat op de titel en ondertitel na uit slechts twee zinnen, ik zal ze hier in z’n geheel weergeven want weet niet hoe ik dit nog verder kan samenvatten: ‘Echt ‘groen’ : make-up op basis van kruiden’ en ‘Verpulverde edelstenen zoals amethist geven een krachtige energie’.

Happinez recensie, 2-2011 5

Vincent Duindam (bron: nieuwgezin.info)

Het volgende artikel ‘Wat je ziet ben jezelf’ is geschreven door de Utrechtse psycholoog Vincent Duindam die door zijn in de jaren tachtig gehouden huismannenonderzoek enige bekendheid verwierf. Hij lijkt de wetenschap vaarwel te hebben gezegd gezien zijn publicaties van de laatste jaren bij de spirituele uitgeverij Ten Have. Het is een nogal zweverig stuk over de valkuil van projecties in relaties. Op zich is het gesignaleerde probleem terecht: je slaat aan het fantaseren, maakt een plaatje en vervolgens ga je protesteren als de ander zich niet volgens dat beeld gedraagt. Maar de oplossing lijkt me niet zo praktisch. Inspiratie om uit de valkuil te klimmen zoekt Duindam namelijk in de Bhagavadgita: ‘Wie nog niet wakker is leeft in een wereld van maya (fantasie/illusie), het doel van de Gita is wakker worden, bevrijding van oude patronen en verlichting’ en in de jungiaanse techniek Voice Dialogue die ervanuitgaat dat we allemaal een hele serie stemmen in ons hebben zoals, de criticus, de flierefluiter, de pleaser, de altruïst, de twijfelaar enzovoort. Ze mogen er allemaal zijn, maar ook hier moeten wel weer patronen worden herkend en doorbroken.

Vanaf pagina 107 kun je lezen hoe je op een spirituele manier je huis opruimt.’Omdat we onze woonomgeving vormen naar ons zelfbeeld, biedt je huis je de kans om je bewust te worden van wie je bent’. Verschillende boeken van uitgeverij Ten Have worden aanbevolen voor degenen die er graag nog meer over willen lezen (bijvoorbeeld: Spiritualiteit werkt bij het opruimen van Nina Elshof).

Happinez recensie, 2-2011 6

Happinez geeft Roy Martina de gelegenheid om een wonder te melden (bron: anyk.info)

Het zoveelste artikel over fantasie, ‘Even in het paradijs’, sla ik over en blader door naar de rubriek ‘Wonderen’. Het is een rubriek voor lezers die hier worden uitgenodigd hun persoonlijke wonderverhalen naar de redactie te mailen. Nietsvermoedend begin ik aan het tweede ingezonden stuk. Het is een wel heel sterk verhaal (zo sterk had ik ze nog niet eerder gelezen in deze rubtriek) over iemand die op 21-jarige leeftijd zijn nek gebroken heeft na een auto-ongeluk en op de intensive care terecht komt. Na twee dagen en nachten slapen is hij op wonderbaarlijke wijze vrijwel genezen. Drieëntwintig jaar later overpeinst hij zijn leven terwijl hij in een vliegtuig zit, hij heeft het gevoel dat er iemand naast hem komt zitten en hoort dan een stem in zijn hoofd die zegt: ‘Ik ben de aartsengel Michaël en kom je een levensopdracht doorgeven.’ Vervolgens krijgt hij beelden door van een nieuwe vorm van geneeskunde die op aarde geïntroduceerd gaat worden en waarvan hij een van de initiators zal zijn. Wat een bizar verhaal, dat ze zoiets plaatsen was wat er in mij op kwam, eens kijken wie het ingestuurd heeft. Niet te geloven, het is Roy Martina over wie we al eerder schreven en die ook op de Skepsis-site te vinden is. Ik vind dat hij wel heel veel lef heeft om op deze manier de publiciteit te zoeken.

Tot slot een stuk met de titel, ‘Energetische schoonmaak’. Houseclearer Juno Burger (keurig uiterlijk, grijs haar, bril) helpt Happinez-redacteur Roos Tesselaar van de spoken in haar huis af. Gewapend met een wichelroede zoekt hij ze op. Vlakbij de bank slaat de wichelroede opeens op hol. Wild draait-ie rondjes. Zo’n entiteit slokt alle levensenergie in huis op en put op langere termijn de bewoners uit. Simpelweg verjagen blijkt geen optie want, ‘energie kan niet verdwijnen, wel veranderen’ legt Juno Burger uit. Hij gaat op de draaikolk staan die de chi (energie) in huis verslindt. Af en toe slikt en gaapt hij hardop – dat is de spanning die ontlaadt. De angel is er uit. De energie kan weer gaan stromen. Let op: er kan wel eerst een beginverergering optreden maar na een week stroomt de chi weer helemaal lekker. Prijs: 275 euro exclusief reiskosten.
Ghosthunting voor yuppen dus.

Happinez recensie, 2-2011 7

De website junoburger.com biedt diverse diensten aan

 

Bron illustratie voorzijde: webshop happinez.

Steun Kloptdatwel

Happinez recensie, 2-2011 8Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.