Artrosilium werd in 2008 nog aangeprezen als middel bij “last van artrosepijn of stramme gewrichten”, zo stond te lezen in een advertentie in de Vlissingse Bode van 29 oktober van dat jaar. Na een klacht* van Marie Prins, oud-bestuurslid van stichting Skepsis, oordeelde de Reclame Code Commissie (RCC) dat de reclame misleidend was. De RCC plaatste ook een nieuwsbericht vanwege de ernst van de zaak. Logisch, want Prins klaagde met succes in 2002 ook al over hetzelfde middel en schreef daar toen in de Skepter over.

Nu lijkt het erop dat Artrosilium wederom met dezelfde misleidende reclame wordt aangeprezen, zij het onder de naam ‘Rhumaflex’.

Op 9 maart 2009 werd Artrosilium besproken in een uitzending van Kassa, de verlenging want niet alleen is de werking van het middel nooit aangetoond, ook sturen ze dreigbrieven nadat je een gratis proeftube hebt ontvangen. Men moet nog 2 tubes afnemen voor 45 euro en anders “werden er gerechtelijke stappen ondernomen”.
Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.
Kassa boekte in de eerste instantie succes:

“Naar aanleiding van uw uitzending hebben we besloten om alle activiteiten in Nederland stop te zetten. We zullen geen advertenties meer plaatsen en geen mailings meer versturen. De verkoop van Artrosilium in Nederland wordt met onmiddellijke ingang gestaakt.

Ze lijken woord gehouden te hebben, advertenties over Artrosilium zijn voor zover bekend niet meer geplaatst. Alleen nu verschijnt er opeens een advertentie voor Rhumaflex.

De advertenties over Artrosilium beginnen met een quote van ene Hans Schneider: “Ik had vreselijk pijn in mijn knieën … totdat ik op een dag een echte wondergel ontdekte”. Een voorbeeld van zo’n advertentie vonden we op de website Rechtkrom.nl en is hieronder te zien.

Laten we het spelletje ‘zoek de verschillen’ eens spelen, het eerste plaatje is een advertentie voor Artrosilium. Het tweede plaatje is de advertentie voor Rhumaflex.

Misleidend Artrosilium = Rhumaflex? 1

Artrosilium, wondergel volgens Hans Schneider

Misleidend Artrosilium = Rhumaflex? 2

Rhumaflex, wondergel volgens Hans Schneider

Ik kan mij vergissen, maar wat mij betreft lijkt het er toch sterk op dat het hier om hetzelfde middel gaat, al dan niet hetzelfde bedrijf dat ook achter Artrosilium zat, met mogelijk eenzelfde ideeën over welke verplichtingen men aangaat na het aanvragen van een gratis monster.

*Een uitgebreid verslag van hoe het in 2009 verliep met de klacht en de nasleep ervan staat op de website van de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

 

Steun Kloptdatwel

Misleidend Artrosilium = Rhumaflex? 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.