'Neelie Kroes zocht steun bij astrologen en waarzeggers' 1

Biografie Neelie Kroes verschijnt in september

Neelie Kroes, de machtigste vrouw van Nederland (of misschien wel Europa), liet zich tussen 1991 en 2003 vaak adviseren door astrologen en waarzeggers. Dat zegt haar ex-echtgenoot Bram Peper in een interview naar aanleiding van de biografie van Neelie Kroes die in september 2011 verschijnt. Kroes weigert toelichting te geven. Is dat aanvaardbaar?

De biografie ‘Neelie Kroes – Hoe een Rotterdams meisje de machtigste vrouw van Europa werd’ behandelt de carrière van Kroes die zich over meer dan veertig jaar uitstrekt. De schrijvers, Stan de Jong (bekend van de artikelen over de Deventer moordzaak) en Koen Voskuil, moeten het hebben van verhalen van anderen, want zelf werkt ze niet mee.

Haar ex-man Bram Peper werkte wel mee aan de biografie. Peper onthult in een interview met de krant het AD, dat Kroes regelmatig adviezen inwon van vijf astrologen en waarzeggers, zowel voor zakelijke kwesties als privé. Bram Peper spreekt in het AD over ‘vijf lieden met bijzondere gaven die in zijn tijd voorbijkwamen’. Maar het vaakst had Kroes contact met astrologe Lenie Drent. Dit wordt volgens het AD bevestigd door een intimus van Kroes. Aldus Bram Peper (combinatie van citaten uit het AD en Joop.nl):

‘Het liep allemaal door elkaar heen. Neelie vroeg advies over haar privézaken. Maar meestal was het zakelijk,’ legt Peper uit. ‘Nijenrode, zakendeals… Ze heeft allerlei beslissingen genomen op grond van gesprekken met die personen. En ze deelde met die lui dingen waarvan je denkt: dit zou ik nooit delen, en al helemaal niet over de telefoon. Ik maakte me er wel wat zorgen over, want ik vond dat die contacten Neelie kwetsbaar maakten. Maar ja, op een gegeven moment leer je leven met de gekkigheid van iemand. … Met Lenie belde ze héél vaak. Met een zeer hoge frequentie, dus niet zomaar. Lenie is op bezoek geweest bij ons in Wassenaar en Neelie nam haar wel eens mee naar partijtjes.’

Lenie Drent (79) is bij het publiek weinig bekend, maar ze adviseerde volgens het AD niet alleen Kroes. Ook de overleden horeca-baas Sjoerd Kooistra en Jan-Dirk Paarlberg kwamen bij haar over de vloer. Paarlberg werd in 2010 veroordeeld voor witwassen van afpersingsgelden (zijn zaak in hoger beroep dient nu).

'Neelie Kroes zocht steun bij astrologen en waarzeggers' 2

Simon Suiker (dossiers.tk)

 

Ook maakte Kroes gebruik van de adviezen van Simon Suiker, die opklom van kappersknecht tot waarzegger voor de rich and famous. Suiker was verslaafd aan heroïne en overleed in 2007 aan de gevolgen van AIDS. Suiker had o.a. Nina BrinkJan-Dirk PaarlbergPatrick KluivertRuud Gullit en Oscar Hammerstein als klant.

In HP-De Tijd komt Jan Willem Nienhuys van Skepsis aan het woord:

‘Secretaris van Stichting Skepsis, dr. Nienhuys, kijkt er niet van op dat Kroes zich laat adviseren door astrologen. “In hoge kringen is dat schering en inslag. Kijk naar koningin Juliana, of wijlen François Mitterrand en Ronald Reagan. Die maakten allen gebruik van astrologen. Of menselijke dobbelstenen, zoals ik ze liever noem.” Hij vermoedt dat mensen op belangrijke posities gevoeliger zijn voor paranormale krachten omdat ze veel moeilijke beslissingen moeten nemen. “En er valt daar natuurlijk meer geld te verdienen voor astrologen”.

“Mensen als Neelie Kroes staan voortdurend onder psychologische druk door de zware beslissingen die ze moeten nemen. Soms moeten ze dat doen terwijl niet alle informatie voorhanden is. Die onzekerheid vullen ze dan op met de magie van zo’n menselijke dobbelsteen.” Volgens Nienhuys hebben astrologen vooral de kwaliteit om met een stalen gezicht de grootste onzin te verkopen, bij voorkeur wat de klant wil horen. “De enige omstandigheid wanneer dit positief uitpakt, is wanneer de onvoorspelbaarheid van een beslissing de tegenstander verwart. Dus wanneer bijvoorbeeld een leger uit drie routes kan kiezen, en de tegenstander weet dat ook, dan is een willekeurige beslissing vaak de beste.”

Het is volgens mij eigenlijk niet aanvaardbaar dat Neelie Kroes geen commentaar wil geven. Ik vind dat politici verantwoording schuldig zijn als er sterke aanwijzingen zijn dat zij bewezen onwerkzame besluitvormingsmethoden toepassen. En zeker als er sterke aanwijzingen zijn dat zij belangrijke informatie delen met mensen die nauwe contacten onderhouden met de onderwereld. Neelie Kroes is volgens mij aan de burger verplicht om daar inzicht in te geven.

 

Steun Kloptdatwel

'Neelie Kroes zocht steun bij astrologen en waarzeggers' 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.