• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Kloptdatwel?

  • Home
  • Onderwerpen
    • (Bij)Geloof
    • Columns
    • Complottheorieën
    • Factchecking
    • Gezondheid
    • Hoax
    • Humor
    • K-d-Weetjes
    • New Age
    • Paranormaal
    • Pseudowetenschap
    • Reclame Code Commissie
    • Skepticisme
    • Skeptics in the Pub
    • Skeptische TV
    • UFO
    • Wetenschap
    • Overig
  • Skeptisch Chatten
  • Werkstuk?
  • Contact
  • Over Kloptdatwel.nl
    • Activiteiten agenda
    • Colofon – (copyright info)
    • Gedragsregels van Kloptdatwel
    • Kloptdatwel in de media
    • Interessante Links
    • Over het Bol.com Partnerprogramma en andere affiliate programma’s.
    • Social media & Twitter
    • Nieuwsbrief
    • Privacybeleid
    • Skeptisch Chatten
      • Skeptisch Chatten (archief 1)
      • Skeptisch Chatten (archief 2)
      • Skeptisch Chatten (archief 3)
      • Skeptisch Chatten (archief 4)
You are here: Home / Algemeen / Doet Blue Band houtsnippers in brood ter vervanging van vezels?

Doet Blue Band houtsnippers in brood ter vervanging van vezels?

15 June 2011 by Agnes Tieben 13 Comments

De toekenning van de prijs voor de grootste consumentenmisleider ‘Het Gouden Windei’ uitgereikt door Foodwatch aan Unilever voor hun product Blue Band Goede Start witbrood heeft veel media aandacht gekregen. Her en der viel te lezen dat Blueband houtsnippers in het brood zou verwerken. Maar klopt het eigenlijk wel wat Foodwatch beweert?

Doet Blue Band houtsnippers in brood ter vervanging van vezels? 1
Blue Band Goede start witbrood

De claims van Foodwatch :

Unilever gebruikt voor fabrieksproduct Blue Band Goede Start witbrood gewoon wit meel, roert er onder meer geïsoleerde vezel en houtvezel doorheen en vergelijkt het resultaat met gezond volkorenbrood. Maar zo’n toegevoegde vezel telt niet mee voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, volgens Foodwatch. De organisatie beweert zich te baseren op informatie van de Gezondheidsraad. Foodwatch zegt zich zorgen te maken over de gezondheid van de Nederlander die steeds minder ‘echte’ vezels binnenkrijgt. Foodwatch doet het voorkomen alsof Blueband de consument misleidt met een rammelend vezelverhaal, maar volgens mij rammelt het vezelverhaal van Foodwatch nog veel meer!

Op de website van de gezondheidsraad vond ik deze informatie die ik hieronder enigzins ingekort weergeef:

Richtlijn voor de vezelconsumptie
Voe­dings­ve­zels hebben een gun­sti­ge invloed op de ge­zond­heid. Voor twee ef­fec­ten bestaat over­tui­gend we­ten­schap­pe­lijk bewijs: vol­doen­de inname leidt tot een betere darm­wer­king en be­schermt tegen hart­ziek­ten. Op basis van deze kennis for­mu­leert de Ge­zond­heids­raad een richt­lijn voor de ve­zel­con­sump­tie. (30 a 40 gram per dag). Deze richt­lijn betreft vezels die van nature voor­ko­men in voe­dings­mid­de­len.

Heeft Foodwatch deze tekst van de gezondheidsraad niet goed gelezen? tarwevezels en inuline die zijn toegevoegd aan het Blue Band-brood komen van nature voor in voedingsmiddelen! Het maakt voor de gunstige invloed op de gezondheid helemaal niet uit of je volkorenbrood eet of witbrood waaraan de vezels zijn toegevoegd.

De bewering van Foodwatch als zou het brood houtsnippers bevatten is al helemaal een storm in een glas water en en misleidend bovendien. Foodwatch suggereert dat de natuurlijke vezels uit de tarwe vervangen zijn door houtvezels, wat natuurlijk grote onzin is, het gaat hier om de toevoeging van het verdikkingsmiddel E-466, carboxymethylcellulose, het is een chemische bewerking van cellulose en kan dus inderdaad gemaakt worden uit hout. Het is een  verdikkingsmiddel en stabilisator die te vinden is in tal van producten, bijvoorbeeld puddingpoeder, yoghurtdrinks, cake en koekproducten, milkshakes, sladressings, allerlei vleesproducten enzovoort. In cake, koek en brood geeft het volume en zorgt het ervoor dat het opnemen/verliezen van vocht wordt gereguleerd.

Het idee achter het Blueband brood is om mensen (kinderen) die graag wit brood eten toch vezels te laten binnenkrijgen middels de dagelijkse boterhammen terwijl het lijkt alsof er witbrood gegeten wordt, helemaal geen slechte gedachte en alles wordt netjes gecommuniceerd naar de klant door het geven van tekst en uitleg op de verpakking. De vezels die Blue Band heeft gebruikt ter vervanging van de vezels in volkorenmeel zijn tarwevezels en inuline. De tarwevezel is zo bewerkt dat hij er niet meer bruin uitziet, maar wit (hoe dit gebeurt weet ik niet). Tarwevezel is een niet-wateroplosbare vezel die de darmwerking bevordert doordat hij onverteerbaar is. Inuline is een  ander soort vezel, het wordt meestal gewonnen uit chichoreiwortel, is wateroplosbaar en geldt als een zogenaamd prebioticum, wat wil zeggen dat het de darmwerking bevordert doordat het als voeding dient voor de gunstige bacteriën in de dikke darm. Omdat er in volkorentarwemeel nog andere gezonde dingen zitten dan alleen vezels, heeft Blue Band ook mineralen en B-vitamines toegevoegd. Het is logisch dat er een vergelijking gemaakt wordt met volkorenbrood. In de tabel op de verpakking valt te lezen dat 100 gram Blue Band-brood ongeveer net zoveel vezels bevat als 100 gram volkoren brood.

Doet Blue Band houtsnippers in brood ter vervanging van vezels? 2
de mate waarin inuline de goede darmbacterien laat groeien

Foodwatch beweert dat Blue Band de consument jarenlang heeft misleid met een foutief vezelverhaal en stapte hiervoor naar de Reclame Code Commissie. De uitspraak van de commissie was niet bepaald wereldschokkend, de RCC heeft Blue Band de aanbeveling gedaan om de slagzin ‘Het lekkere wit waar volkoren inzit’ niet meer te gebruiken, dat is het enige, verder mag alle informatie op de verpakking gewoon blijven staan. Blue Band heeft de slagzin inmiddels veranderd in ‘Het lekkere wit dat vol vezels zit’. Een kleine aanpassing die inderdaad beter klopt want volkoren zit er natuurlijk niet in. De vergelijking met volkorenbrood en ook het vezelverhaal mogen dus gewoon blijven staan, omdat er niets mis mee is, maar daar hoor je Foodwatch verder niet over. Ze blijven de zaken zo voorstellen alsof Blue Band de consument de grootste leugen heeft verkondigd en alsof zij een groot succes hebben behaald.

Een bepaalde hoeveelheid megalomaniteit is Foodwatch niet vreemd, de organisatie lanceert  in de media het verhaal dat Blue Band door hun acties de vergelijking met volkorenbrood heeft teruggetrokken en vlak na de bekendmaking van de Gouden Windei-kandidaten besloten heeft de omstreden slagzin  niet langer te gebruiken. In werkelijkheid heeft Blue Band de aanbeveling van de RCC onmiddellijk ter harte genomen en is gaan nadenken over een betere slagzin, hiermee erkennen ze natuurlijk dat ze met hun reclame de rand van de zandbak hebben overschreden. Dat deze vlak na de lancering van de Gouden Windei-verkiezing op de verpakking verscheen had vermoedelijk meer te maken met het feit dat zo’n verandering wat tijd vergt dan met het Gouden Windei.

Kortom, mijn indruk is dat dit een bedenkelijke actie is van consumentenorganisatie Foodwatch. Ze claimen op te komen voor heldere informatie aan consumenten en misleidende beweringen en reclame te willen aanpakken. Ondertussen blazen ze deze zaak enorm op en doen zelf allerlei uitspraken die volgens mij vaak nog verder van de waarheid af liggen dan die van de fabrikanten waartegen ze actie ondernemen. Het lijkt mij niet dat je daar als consument veel aan hebt.

Steun Kloptdatwel

Doet Blue Band houtsnippers in brood ter vervanging van vezels? 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.

« Previous Entry
Helderziende vindt geen ‘Texas Massacre’ maar vuilnisbelt
Next Entry »
Straf van God? Onheilsprofeet Harold Camping in ziekenhuis

Filed Under: Algemeen, Gezondheid, Uit het nieuws Tagged With: blue band witbrood, foodwatch, misleidende claim, voedsel

Reader Interactions

Comments

  1. Hans says

    15 June 2011 at 11:18

    Of het lekker brood is, is natuurlijk maar de vraag…
    En of je kinderen hiermee zover krijgt dat ze ooit echt lekker brood gaan eten, betwijfel ik ook.
    Ik vrees eerder dat door dit product kinderen voortaan worden opgevoed met de idee dat brood per definitie wit is en een stopverf-consistentie behoort te hebben. Lekker voor onder een dikke laag zoetigheid…
    Straks allemaal aan de insuline?

    Ik denk dat men bij Foodwatch niet heeft begrepen wat verhoute plantencellen zijn. Om daar dan houtsnippers van te maken, komt lachwekkend over.

    Log in to Reply
    • Agnes Tieben says

      15 June 2011 at 22:27

      Afgezien van de ‘houtsnippers’ was wat mij vooral stoorde dat het vezelverhaal van foodwatch gewoon niet waar is. Ik bedoel hiermee de niet kloppende bewering van foodwatch dat  toegevoegde vezels (de inuline en de tarwevezels in dit geval ) niet meetellen voor de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid en dat ze dan ook nog de gezondheidsraad erbij halen!
       Het chemisch bewerkte hout (e 466) is natuurlijk niet toegevoegd als vezel maar als een soort broodverbetermiddel en de hoeveelheid daarvan is maar miniem.
       Inuline en tarwevezel zijn natuurlijke vezels die van nature voorkomen in voedingsmiddelen (zoals de gezondheidsraad aanbeveelt) dus wat is er eigenlijk mis mee om dit aan producten toe te voegen?Het kan handig zijn als voldoende vezelinname een probleem is.
      Maar of het lekker is dat is inderdaad een andere vraag, voor de gelegenheid had ik er een zak van gekocht en ik vond het niet te eten!

      Log in to Reply
  2. Renate1 says

    15 June 2011 at 16:02

    Wordt het geen tijd voor Foodwatch watch?

    Voor de meeste mensen is prijs belangrijker dan kwaliteit.

    Log in to Reply
    • Hans says

      15 June 2011 at 16:42

      De zoetheid van lage prijs is allang vergeten als de bitterheid van slechte kwaliteit nog steeds aanwezig is.

      Log in to Reply
  3. Peter Barlage says

    15 June 2011 at 16:11

    Je ziet wel vaker dat consumentenorganisaties en -programma’s spijkers op laag water gaan zoeken om hun bestaan te rechtvaardigen. Milieuorganisaties dikken soms problemen wat aan. En terroristische organisaties hebben soms enkele nog tot doel hun eigen mensen vrij te krijgen. Ik zie een verband.

    Log in to Reply
    • Renate1 says

      15 June 2011 at 18:54

      Tja, het is lastig. Er is natuurlijk genoeg waar consumentenorganisaties zich op zouden kunnen richten, maar ja men kijkt ook naar de dingen waarmee men de meeste publiciteit kan verwerven. Dat geldt ook voor milieuorganisaties. Door dingen aan te dikken, krijgt men publiciteit. Het lijkt soms een soort wedloop te zijn. Als er niemand aandacht besteedt aan dingen, dan gaan we harder schreeuwen en de dingen overdrijven, om op die manier aandacht te krijgen, waarmee men zichzelf wel eens in de voet zou kunnen schieten, omdat door de problemen te overdrijven, andere mensen, naar waarheid, kunnen zeggen dat het minder erg is. Het publiek denkt dan dat er helemaal niets aan de hand is, wat natuurlijk ook niet altijd waar is.

      Log in to Reply
  4. Guest says

    15 June 2011 at 20:58

    Of het brood nou lekker is of niet, ik ben erg onthutst door Foodwatch.

    Log in to Reply
  5. Manja-adwin says

    16 June 2011 at 19:09

    Leer je kinderen gewoon ‘brood” te eten. Er is meer witbrood nodig om verzadigd te raken dan volkorenbrood. En je wordt niet persé dik van witbrood, maar van het beleg wat je erop doet; dus meer witbrood is meer beleg…. Zorg er gewoon voor dat je normaal en gevarieerd eet, dan hoef je ook niet over vezelinname na te denken of extra “troep” aan brood toe te voegen.

    Log in to Reply
  6. Mirella says

    18 April 2012 at 10:16

    Wat hier niet wordt gemeld is dat de gewone volkoren vezels ook nog andere voedingsstoffen bevatten, en dat dit dus de voorkeur heeft boven het toevoegen van geïsoleerde vezels zoals in dit geval. Er zijn meer van dit soort producten die claimen ‘meer vezels dan volkoren’ te  bevatten (Honig vezelrijke pasta). Implicerend dat het beter  zou zijn dan volkoren, dit is misleidende aanprijzing van de industrie. Daarom vind ik het goed dat Foodwatch zich hier tegen verzet. 

    Log in to Reply
  7. Agnes Tieben says

    18 April 2012 at 21:59

    @ Mirella

    Gewone volkorenvezels bevatten ook nog andere stoffen en hebben ‘dus’ de voorkeur? Mensen mogen toch zelf wel bepalen wat hun voorkeur heeft? Het gaat mij om het verstrekken van heldere informatie en dat doet Blueband wel , maar Foodwatch niet.

    Producten waarop staat dat ze ‘meer vezels dan volkoren’ bevatten, bevatten ook inderdaad meer vezels (als het goed is). Er wordt niet beweerd dat ze beter zouden zijn dan volkoren. Er wordt slechts beweerd dat er meer vezels in zitten.

    Log in to Reply
  8. Mirella says

    23 April 2012 at 12:13

    @cfdebc7ef7d9c1f0a504d58d7de4bfd5:disqus . Ik heb het niet over persoonlijke voorkeur van mensen, maar over een voorkeursaspect vanuit voedingskundig oogpunt. Met ‘meer dan volkoren’ impliceert men dat het ‘dus’ ook gezonder is dan volkoren. Dat hoeft er niet zo op te staan, het maken van de vergelijking met volkoren is voldoende om de schijn te wekken. Vind ik ook geen heldere informatie.

    Log in to Reply

Trackbacks

  1. BOINNK!!! | Klopt dat wel? says:
    5 July 2011 at 23:10

    […] Doet Blue Band houtsnippers in brood ter vervanging van vezels? By Agnes Tieben […]

    Log in to Reply
  2. 1overgrown says:
    13 January 2022 at 02:51

    2chaparral

    Log in to Reply

Leave a Reply Cancel reply

You must be logged in to post a comment.

Primary Sidebar

Steun ons via:
Een aankoopbol.com Partner (meer info)
Of een donatie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Skeptic RSS feed

  • Skepsis
  • SKEPP
  • SBM
European Skeptics Congress 2022 vindt plaats in september te Wenen
15 May 2022 - Pepijn van Erp

  Het tweejaarlijks georganiseerde congres van de koepel van Europese skeptische organisaties ECSO zal komende keer plaatvinden in Wenen, van 8 t/m 11 september. Een uitgelezen moment om actieve skeptici te onmoeten en te horen waar die zich zoal mee bezighouden in hun landen. Zeker nu het het weer het eerste congres is na het ... Meer lezen Het bericht European Skeptics Congress 2022 vindt plaats in september te Wenen verscheen eerst op Skepsis Blog. [...]

Gauquelin’s Mars Effect
9 March 2022 - Jan Willem Nienhuys
Gauquelin’s Mars Effect

For Dutch version click on flag.   The Mars Effect kept skeptics quite busy for quite some time. One of the amazing things is how easily all kinds of skeptics were fooled and how quickly they launched themselves into investigations without examining properly the source of this effect. Rereading the original articles doesn’t lessen this ... Meer lezen Het bericht Gauquelin’s Mars Effect verscheen eerst op Skepsis Blog. [...]

Skepter 35.1 – themanummer over reuk
26 February 2022 - Pepijn van Erp
Skepter 35.1 – themanummer over reuk

Ruikt de mens wel echt zo slecht als wordt beweerd? Wat is er voor bewijs voor de werkzaamheid van aromatherapie? Welke rol spelen feromonen in ons liefdesleven? Maar we keken ook de documentaires over Jomanda en verdiepten ons in het verband tussen complotdenken en populisme. Het bericht Skepter 35.1 – themanummer over reuk verscheen eerst op Skepsis Blog. [...]

De onzin in HR is nog lang niet dood - Het artikel dat u drie jaar lang niet mocht lezen...
9 May 2022 - Paul De Belder
De onzin in HR is nog lang niet dood - Het artikel dat u drie jaar lang niet mocht lezen...

Twee jaar geleden (maart 2016) gaf Patrick een TED talk over de onzin in human resources. Ondanks het duidelijke succes bij een Human Resources (HR) publiek is daarmee de onzin duidelijk de wereld nog niet uit.  We bespreken in dit artikel één recent én een langlopend voorbeeld van wat je allemaal kunt aantreffen in de HR-wereld, of zakenwereld tout court. Enkele jaren geleden schreef Patrick een kritisch artikel over het Carl Van De Velde Instituut (CVI). Carl Van de Velde (52) leidt het instituut dat naar hem is vernoemd en is naar eigen zeggen een self-made man die zonder hogere studies zich opwerpt als coach of goeroe van mensen die – tsja, snel rijk willen worden… [...]

Sapiens – Een beeldverhaal – Een misleidende verweving van wetenschappelijke feiten en fantasierijke interpretaties
17 May 2022 - Paul De Belder

Fictieve wetenschappers Harari brengt enkele (relatief) nieuwe wetenschappelijke inzichten. We waren niet uniek. Nog niet zo lang geleden leefden we samen met andere moderne mensensoorten, zoals de Neanderthalers en de Denisovamens. De Neanderthaler werd in het verleden schromelijk onderschat, maar blijkt nu erg slim te zijn geweest, met grote survivalskills. Enkel Sapiens overleefde en veroverde de hele wereld. Dat hebben we te danken aan onze taal en het vermogen om mythen en verhalen te creëren die collectieve intelligentie, sociale samenhang en grote samenlevingen mogelijk maakten. Het leidde ook tot grote variëteit in gezins- en samenlevingsvormen en culturele gewoonten. Maar Sapiens ontpopte zich ook tot een intercontinentale seriemoordenaar van andere diersoorten. Harari brengt die inzichten door vier personages als wetenschapper op… [...]

‘Dokter Google is een kwakzalver’
11 May 2022 - tayson

De voorbije twee jaar werden we overspoeld met desinformatie over corona en covid. Nu we in de staart van de pandemie lijken te zitten, is het hopelijk voor iedereen duidelijk dat het virus niet mee surft met de elektromagnetische stralen uit onze smartphone, covid niet onvruchtbaar maakt (tijdens de pandemie werden meer kinderen geboren) en de coronavaccins geen microchips bevatten die onze handel en wandel in kaart brengen. [...]

Yes. I Remember it Well. A COVID 45 Retrospective
19 May 2022 - Mark Crislip

With faltering memory, questionable opinions, and sketchy references, an infectious disease revenant reflects on the last 2.5 years of COVID 45. Grizzly bear assault free. As in no assault, not the price of a Grizzly bear assault. The post Yes. I Remember it Well. A COVID 45 Retrospective first appeared on Science-Based Medicine. [...]

Homeopathy and Pre-Registered Trials
18 May 2022 - Steven Novella

Preregistering clinical trials is a great idea, but we have to actually track registration. The post Homeopathy and Pre-Registered Trials first appeared on Science-Based Medicine. [...]

Signos Sells a Continuous Glucose Monitor, But Not to Diabetics
17 May 2022 - Harriet Hall

Signos is asking customers to pay for the privilege of testing their glucose monitoring system. The post Signos Sells a Continuous Glucose Monitor, But Not to Diabetics first appeared on Science-Based Medicine. [...]

Recente reacties

  • Hans1263 on De linke weekendbijlage (20-2022)Gossie!
  • Wilma S. on De linke weekendbijlage (20-2022)@Hans1263 Vanuit jouw standpunt gezien, heb je gelijk.
  • Hans1263 on De linke weekendbijlage (20-2022)Humor ist wenn man trotzdem lacht.
  • Wilma S. on De linke weekendbijlage (20-2022)@Hans1263 Hij (RV red.) zei slechts dat het genoemde drietal eigenlijk het beste liefdevol kon worden verzorgd… etc. Is het
  • Hans1263 on De linke weekendbijlage (20-2022)U schreef zelf, mw. S.: "wat wil je dan doen met"... gevolgd door een serie namen. Het leek me niet

Archief Kloptdatwel.nl

Copyright © 2022 · Metro Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in