• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Kloptdatwel?

  • Home
  • Onderwerpen
    • (Bij)Geloof
    • Columns
    • Complottheorieën
    • Factchecking
    • Gezondheid
    • Hoax
    • Humor
    • K-d-Weetjes
    • New Age
    • Paranormaal
    • Pseudowetenschap
    • Reclame Code Commissie
    • Skepticisme
    • Skeptics in the Pub
    • Skeptische TV
    • UFO
    • Wetenschap
    • Overig
  • Skeptisch Chatten
  • Werkstuk?
  • Contact
  • Over Kloptdatwel.nl
    • Activiteiten agenda
    • Colofon – (copyright info)
    • Gedragsregels van Kloptdatwel
    • Kloptdatwel in de media
    • Interessante Links
    • Over het Bol.com Partnerprogramma en andere affiliate programma’s.
    • Social media & Twitter
    • Nieuwsbrief
    • Privacybeleid
    • Skeptisch Chatten
      • Skeptisch Chatten (archief 1)
      • Skeptisch Chatten (archief 2)
      • Skeptisch Chatten (archief 3)
      • Skeptisch Chatten (archief 4)
You are here: Home / Algemeen / Doet Blue Band houtsnippers in brood ter vervanging van vezels?

Doet Blue Band houtsnippers in brood ter vervanging van vezels?

15 June 2011 by Agnes Tieben 13 Comments

De toekenning van de prijs voor de grootste consumentenmisleider ‘Het Gouden Windei’ uitgereikt door Foodwatch aan Unilever voor hun product Blue Band Goede Start witbrood heeft veel media aandacht gekregen. Her en der viel te lezen dat Blueband houtsnippers in het brood zou verwerken. Maar klopt het eigenlijk wel wat Foodwatch beweert?

Doet Blue Band houtsnippers in brood ter vervanging van vezels? 1
Blue Band Goede start witbrood

De claims van Foodwatch :

Unilever gebruikt voor fabrieksproduct Blue Band Goede Start witbrood gewoon wit meel, roert er onder meer geïsoleerde vezel en houtvezel doorheen en vergelijkt het resultaat met gezond volkorenbrood. Maar zo’n toegevoegde vezel telt niet mee voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, volgens Foodwatch. De organisatie beweert zich te baseren op informatie van de Gezondheidsraad. Foodwatch zegt zich zorgen te maken over de gezondheid van de Nederlander die steeds minder ‘echte’ vezels binnenkrijgt. Foodwatch doet het voorkomen alsof Blueband de consument misleidt met een rammelend vezelverhaal, maar volgens mij rammelt het vezelverhaal van Foodwatch nog veel meer!

Op de website van de gezondheidsraad vond ik deze informatie die ik hieronder enigzins ingekort weergeef:

Richtlijn voor de vezelconsumptie
Voe­dings­ve­zels hebben een gun­sti­ge invloed op de ge­zond­heid. Voor twee ef­fec­ten bestaat over­tui­gend we­ten­schap­pe­lijk bewijs: vol­doen­de inname leidt tot een betere darm­wer­king en be­schermt tegen hart­ziek­ten. Op basis van deze kennis for­mu­leert de Ge­zond­heids­raad een richt­lijn voor de ve­zel­con­sump­tie. (30 a 40 gram per dag). Deze richt­lijn betreft vezels die van nature voor­ko­men in voe­dings­mid­de­len.

Heeft Foodwatch deze tekst van de gezondheidsraad niet goed gelezen? tarwevezels en inuline die zijn toegevoegd aan het Blue Band-brood komen van nature voor in voedingsmiddelen! Het maakt voor de gunstige invloed op de gezondheid helemaal niet uit of je volkorenbrood eet of witbrood waaraan de vezels zijn toegevoegd.

De bewering van Foodwatch als zou het brood houtsnippers bevatten is al helemaal een storm in een glas water en en misleidend bovendien. Foodwatch suggereert dat de natuurlijke vezels uit de tarwe vervangen zijn door houtvezels, wat natuurlijk grote onzin is, het gaat hier om de toevoeging van het verdikkingsmiddel E-466, carboxymethylcellulose, het is een chemische bewerking van cellulose en kan dus inderdaad gemaakt worden uit hout. Het is een  verdikkingsmiddel en stabilisator die te vinden is in tal van producten, bijvoorbeeld puddingpoeder, yoghurtdrinks, cake en koekproducten, milkshakes, sladressings, allerlei vleesproducten enzovoort. In cake, koek en brood geeft het volume en zorgt het ervoor dat het opnemen/verliezen van vocht wordt gereguleerd.

Het idee achter het Blueband brood is om mensen (kinderen) die graag wit brood eten toch vezels te laten binnenkrijgen middels de dagelijkse boterhammen terwijl het lijkt alsof er witbrood gegeten wordt, helemaal geen slechte gedachte en alles wordt netjes gecommuniceerd naar de klant door het geven van tekst en uitleg op de verpakking. De vezels die Blue Band heeft gebruikt ter vervanging van de vezels in volkorenmeel zijn tarwevezels en inuline. De tarwevezel is zo bewerkt dat hij er niet meer bruin uitziet, maar wit (hoe dit gebeurt weet ik niet). Tarwevezel is een niet-wateroplosbare vezel die de darmwerking bevordert doordat hij onverteerbaar is. Inuline is een  ander soort vezel, het wordt meestal gewonnen uit chichoreiwortel, is wateroplosbaar en geldt als een zogenaamd prebioticum, wat wil zeggen dat het de darmwerking bevordert doordat het als voeding dient voor de gunstige bacteriën in de dikke darm. Omdat er in volkorentarwemeel nog andere gezonde dingen zitten dan alleen vezels, heeft Blue Band ook mineralen en B-vitamines toegevoegd. Het is logisch dat er een vergelijking gemaakt wordt met volkorenbrood. In de tabel op de verpakking valt te lezen dat 100 gram Blue Band-brood ongeveer net zoveel vezels bevat als 100 gram volkoren brood.

Doet Blue Band houtsnippers in brood ter vervanging van vezels? 2
de mate waarin inuline de goede darmbacterien laat groeien

Foodwatch beweert dat Blue Band de consument jarenlang heeft misleid met een foutief vezelverhaal en stapte hiervoor naar de Reclame Code Commissie. De uitspraak van de commissie was niet bepaald wereldschokkend, de RCC heeft Blue Band de aanbeveling gedaan om de slagzin ‘Het lekkere wit waar volkoren inzit’ niet meer te gebruiken, dat is het enige, verder mag alle informatie op de verpakking gewoon blijven staan. Blue Band heeft de slagzin inmiddels veranderd in ‘Het lekkere wit dat vol vezels zit’. Een kleine aanpassing die inderdaad beter klopt want volkoren zit er natuurlijk niet in. De vergelijking met volkorenbrood en ook het vezelverhaal mogen dus gewoon blijven staan, omdat er niets mis mee is, maar daar hoor je Foodwatch verder niet over. Ze blijven de zaken zo voorstellen alsof Blue Band de consument de grootste leugen heeft verkondigd en alsof zij een groot succes hebben behaald.

Een bepaalde hoeveelheid megalomaniteit is Foodwatch niet vreemd, de organisatie lanceert  in de media het verhaal dat Blue Band door hun acties de vergelijking met volkorenbrood heeft teruggetrokken en vlak na de bekendmaking van de Gouden Windei-kandidaten besloten heeft de omstreden slagzin  niet langer te gebruiken. In werkelijkheid heeft Blue Band de aanbeveling van de RCC onmiddellijk ter harte genomen en is gaan nadenken over een betere slagzin, hiermee erkennen ze natuurlijk dat ze met hun reclame de rand van de zandbak hebben overschreden. Dat deze vlak na de lancering van de Gouden Windei-verkiezing op de verpakking verscheen had vermoedelijk meer te maken met het feit dat zo’n verandering wat tijd vergt dan met het Gouden Windei.

Kortom, mijn indruk is dat dit een bedenkelijke actie is van consumentenorganisatie Foodwatch. Ze claimen op te komen voor heldere informatie aan consumenten en misleidende beweringen en reclame te willen aanpakken. Ondertussen blazen ze deze zaak enorm op en doen zelf allerlei uitspraken die volgens mij vaak nog verder van de waarheid af liggen dan die van de fabrikanten waartegen ze actie ondernemen. Het lijkt mij niet dat je daar als consument veel aan hebt.

Steun Kloptdatwel

Doet Blue Band houtsnippers in brood ter vervanging van vezels? 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.

« Previous Entry
Helderziende vindt geen ‘Texas Massacre’ maar vuilnisbelt
Next Entry »
Straf van God? Onheilsprofeet Harold Camping in ziekenhuis

Filed Under: Algemeen, Gezondheid, Uit het nieuws Tagged With: blue band witbrood, foodwatch, misleidende claim, voedsel

Reader Interactions

Comments

  1. Hans says

    15 June 2011 at 11:18

    Of het lekker brood is, is natuurlijk maar de vraag…
    En of je kinderen hiermee zover krijgt dat ze ooit echt lekker brood gaan eten, betwijfel ik ook.
    Ik vrees eerder dat door dit product kinderen voortaan worden opgevoed met de idee dat brood per definitie wit is en een stopverf-consistentie behoort te hebben. Lekker voor onder een dikke laag zoetigheid…
    Straks allemaal aan de insuline?

    Ik denk dat men bij Foodwatch niet heeft begrepen wat verhoute plantencellen zijn. Om daar dan houtsnippers van te maken, komt lachwekkend over.

    Log in to Reply
    • Agnes Tieben says

      15 June 2011 at 22:27

      Afgezien van de ‘houtsnippers’ was wat mij vooral stoorde dat het vezelverhaal van foodwatch gewoon niet waar is. Ik bedoel hiermee de niet kloppende bewering van foodwatch dat  toegevoegde vezels (de inuline en de tarwevezels in dit geval ) niet meetellen voor de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid en dat ze dan ook nog de gezondheidsraad erbij halen!
       Het chemisch bewerkte hout (e 466) is natuurlijk niet toegevoegd als vezel maar als een soort broodverbetermiddel en de hoeveelheid daarvan is maar miniem.
       Inuline en tarwevezel zijn natuurlijke vezels die van nature voorkomen in voedingsmiddelen (zoals de gezondheidsraad aanbeveelt) dus wat is er eigenlijk mis mee om dit aan producten toe te voegen?Het kan handig zijn als voldoende vezelinname een probleem is.
      Maar of het lekker is dat is inderdaad een andere vraag, voor de gelegenheid had ik er een zak van gekocht en ik vond het niet te eten!

      Log in to Reply
  2. Renate1 says

    15 June 2011 at 16:02

    Wordt het geen tijd voor Foodwatch watch?

    Voor de meeste mensen is prijs belangrijker dan kwaliteit.

    Log in to Reply
    • Hans says

      15 June 2011 at 16:42

      De zoetheid van lage prijs is allang vergeten als de bitterheid van slechte kwaliteit nog steeds aanwezig is.

      Log in to Reply
  3. Peter Barlage says

    15 June 2011 at 16:11

    Je ziet wel vaker dat consumentenorganisaties en -programma’s spijkers op laag water gaan zoeken om hun bestaan te rechtvaardigen. Milieuorganisaties dikken soms problemen wat aan. En terroristische organisaties hebben soms enkele nog tot doel hun eigen mensen vrij te krijgen. Ik zie een verband.

    Log in to Reply
    • Renate1 says

      15 June 2011 at 18:54

      Tja, het is lastig. Er is natuurlijk genoeg waar consumentenorganisaties zich op zouden kunnen richten, maar ja men kijkt ook naar de dingen waarmee men de meeste publiciteit kan verwerven. Dat geldt ook voor milieuorganisaties. Door dingen aan te dikken, krijgt men publiciteit. Het lijkt soms een soort wedloop te zijn. Als er niemand aandacht besteedt aan dingen, dan gaan we harder schreeuwen en de dingen overdrijven, om op die manier aandacht te krijgen, waarmee men zichzelf wel eens in de voet zou kunnen schieten, omdat door de problemen te overdrijven, andere mensen, naar waarheid, kunnen zeggen dat het minder erg is. Het publiek denkt dan dat er helemaal niets aan de hand is, wat natuurlijk ook niet altijd waar is.

      Log in to Reply
  4. Guest says

    15 June 2011 at 20:58

    Of het brood nou lekker is of niet, ik ben erg onthutst door Foodwatch.

    Log in to Reply
  5. Manja-adwin says

    16 June 2011 at 19:09

    Leer je kinderen gewoon ‘brood” te eten. Er is meer witbrood nodig om verzadigd te raken dan volkorenbrood. En je wordt niet persé dik van witbrood, maar van het beleg wat je erop doet; dus meer witbrood is meer beleg…. Zorg er gewoon voor dat je normaal en gevarieerd eet, dan hoef je ook niet over vezelinname na te denken of extra “troep” aan brood toe te voegen.

    Log in to Reply
  6. Mirella says

    18 April 2012 at 10:16

    Wat hier niet wordt gemeld is dat de gewone volkoren vezels ook nog andere voedingsstoffen bevatten, en dat dit dus de voorkeur heeft boven het toevoegen van geïsoleerde vezels zoals in dit geval. Er zijn meer van dit soort producten die claimen ‘meer vezels dan volkoren’ te  bevatten (Honig vezelrijke pasta). Implicerend dat het beter  zou zijn dan volkoren, dit is misleidende aanprijzing van de industrie. Daarom vind ik het goed dat Foodwatch zich hier tegen verzet. 

    Log in to Reply
  7. Agnes Tieben says

    18 April 2012 at 21:59

    @ Mirella

    Gewone volkorenvezels bevatten ook nog andere stoffen en hebben ‘dus’ de voorkeur? Mensen mogen toch zelf wel bepalen wat hun voorkeur heeft? Het gaat mij om het verstrekken van heldere informatie en dat doet Blueband wel , maar Foodwatch niet.

    Producten waarop staat dat ze ‘meer vezels dan volkoren’ bevatten, bevatten ook inderdaad meer vezels (als het goed is). Er wordt niet beweerd dat ze beter zouden zijn dan volkoren. Er wordt slechts beweerd dat er meer vezels in zitten.

    Log in to Reply
  8. Mirella says

    23 April 2012 at 12:13

    @cfdebc7ef7d9c1f0a504d58d7de4bfd5:disqus . Ik heb het niet over persoonlijke voorkeur van mensen, maar over een voorkeursaspect vanuit voedingskundig oogpunt. Met ‘meer dan volkoren’ impliceert men dat het ‘dus’ ook gezonder is dan volkoren. Dat hoeft er niet zo op te staan, het maken van de vergelijking met volkoren is voldoende om de schijn te wekken. Vind ik ook geen heldere informatie.

    Log in to Reply

Trackbacks

  1. BOINNK!!! | Klopt dat wel? says:
    5 July 2011 at 23:10

    […] Doet Blue Band houtsnippers in brood ter vervanging van vezels? By Agnes Tieben […]

    Log in to Reply
  2. 1overgrown says:
    13 January 2022 at 02:51

    2chaparral

    Log in to Reply

Leave a Reply Cancel reply

You must be logged in to post a comment.

Primary Sidebar

Steun ons via:
Een aankoopbol.com Partner (meer info)
Of een donatie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Skeptic RSS feed

  • Skepsis
  • SKEPP
  • SBM
Skepter 36.1 – Lentenummer 2023
25 February 2023 - SkepsisBlogBeheerder
Skepter 36.1 – Lentenummer 2023

De eerste Skepter van 2023 is eergisteren van de drukker gekomen en zit in de verzending. Hij zal ergens komende week wel bij abonnees en donateurs bezorgd worden. Weer veel moois in dit nummer. Herkent u zich in het portret hier rechts? Dit is volgens de kunstmatig intelligente plaatjesgenerator DALL·E hoe een skepticus eruitziet. Gert Jan van ’t ... Meer lezen Het bericht Skepter 36.1 – Lentenummer 2023 verscheen eerst op Skepsis Blog. [...]

Skepter 35.4 – Winternummer 2022
1 December 2022 - Pepijn van Erp
Skepter 35.4 – Winternummer 2022

Brengen genetici de mammoet, de dodo en de buidelwolf weer terug? Komt kernfusie er sneller dan velen denken? Het nut van sciencefiction als lesmateriaal. Een interview met pendelwinnaar Marieke Kuypers, en nog veel meer in dit nummer. Het bericht Skepter 35.4 – Winternummer 2022 verscheen eerst op Skepsis Blog. [...]

Piramidependelprijs voor Marieke Kuypers en Diederik Jekel feliciteert Skepsis met 35-jarig bestaan
20 November 2022 - Pepijn van Erp

Marieke Kuypers onderscheiden door Skepsis voor haar video's op TikTok en Diederik Jekel feliciteert Skepsis met een feestrede met het 35-jarig bestaan Het bericht Piramidependelprijs voor Marieke Kuypers en Diederik Jekel feliciteert Skepsis met 35-jarig bestaan verscheen eerst op Skepsis Blog. [...]

Uitreiking Zesde Vijs en Skeptische Put 2022 - 29 april
25 March 2023 - Jan Van Haver

De Zesde Vijs wordt toegekend aan iemand die zich het voorbije jaar verdienstelijk heeft gemaakt in het verspreiden van objectieve kennis inzake pseudo-wetenschap en het paranormale. De Skeptische Put wordt jaarlijks gegeven aan een persoon of organisatie die zich uitzonderlijk onkritisch heeft opgesteld, en de verspreiding of popularisering van kennis en wetenschap totaal verkeerd heeft begrepen. [...]

Komeet van Halley in “Het verhaal van Vlaanderen”?
13 February 2023 - Paul De Belder

De aflevering van ‘Het verhaal van Vlaanderen’ over de Guldensporenslag heeft ongetwijfeld de meeste commentaar opgewekt. Ook vanuit de astronomie valt er kritiek op te leveren. Inderdaad begon de bewuste aflevering met een voorstelling van de komeet van Halley.  Bij het kijken dacht ik heel even dat ik in een documentaire over sterrenkunde en niet over geschiedenis zat. Maar meteen werd de band duidelijk. [...]

Desmet dwaalt, draait en duikt
9 January 2023 - Paul De Belder

Hoewel de uitspraken van Desmet over de coronamaatregelen al langer op veel kritiek van factcheckers stuiten, kwam hij pas recentelijk echt flink in opspraak. Op een tournee langs verschillende Amerikaanse talkshows en podcasts om de Engelse vertaling van zijn boek te promoten, was hij ook te gast bij Infowars, de show van Alex Jones. Het optreden bij deze veroordeelde complotdenker en het doen van nogal stellige uitspraken over openhartoperaties onder hypnose waren de aanleiding voor een hausse aan kritische artikelen in de Vlaamse media. [...]

Verbicide: Language as a Pandemic Casualty
28 March 2023 - Jonathan Howard

Natural infection is getting infected. It's like water and H20.  It's amazing that a doctor is trying to convince us otherwise. The post Verbicide: Language as a Pandemic Casualty first appeared on Science-Based Medicine. [...]

Autism prevalence increases to 1 in 38, and antivaxxers blame vaccines without using the word “vaccine”
27 March 2023 - David Gorski

The CDC updated its estimates for the prevalence of autism spectrum disorders. Predictably, antivaxxers blame the increasing prevalence of ASDs reported, particularly in Black children, on "environmental factors," which is antivax code for, "Vaccines are to blame." The post Autism prevalence increases to 1 in 38, and antivaxxers blame vaccines without using the word “vaccine” first appeared on Science-Based Medicine. [...]

Medical “Conservatives” Are Medical Radicals
24 March 2023 - Jonathan Howard

Any doctor who pushes for the repeated mass infection of unvaccinated babies and toddlers with a novel, mutating virus, when an effective vaccine is available, is a medical radical. The post Medical “Conservatives” Are Medical Radicals first appeared on Science-Based Medicine. [...]

Recente reacties

  • Hans1263 on De linke weekendbijlage (11-2023)Ik heb er ieder jaar weer behoorlijk last van. Meneer Overbeek in Havelte op zijn racefiets kan zich dat niet
  • Renate1 on De linke weekendbijlage (11-2023)En dan krijgen we dus weer dit soort gedoe over het afschaffen van zomertijd: https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/de-pandemie-en-queen-
  • Renate1 on De linke weekendbijlage (11-2023)Tja, geen idee. Ik vraag me in de eerste plaats af of de bevolking zit te wachten op de afschaffing
  • Hans1263 on De linke weekendbijlage (11-2023)En dan vervolgens "Den Haag" waar men zich zich afvraagt hoe die kloof tussen bevolking en overheid.toch is veroorzaakt. Hoe
  • Klaas van Dijk on De zaak-basrakarekietLOWI komt in een recent 'advies' over een ondertussen teruggetrokken antivax preprint van VU hoogleraar Ronald Meester terug op de

Archief Kloptdatwel.nl

Copyright © 2023 · Metro Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in