UFO's - waar komen ze vandaan? 1

Een still uit de ufo-film die de Skepsis werkgroep onderzocht

UFO’s, ofwel Unidentified Flying Objects, spreken enorm tot de verbeelding. Je hebt ze in allerlei soorten en maten, van vliegende schotel tot lichtverschijnsel. Vaak hoor je dat UFO’s ruimteschepen van aliens zijn. Er zijn ook andere theorieën, bijvoorbeeld dat de nazi’s werkende UFO’s hebben gebouwd en dat dit op één of andere manier na de oorlog geheim is gehouden. Op het internet circuleren filmpjes die dit aannemelijk moeten maken. In één van de Utrechtse werkgroepen van Skepsis is daar onderzoek naar gedaan. We zijn benieuwd of je ons hiermee kunt helpen!

Voordat ik iets vertel over dit onderzoek van de Skepsis-werkgroep eerst iets meer  achtergrond. Ik zag onlangs op doculink.tv een interessante documentaire waarin het UFO-verschijnsel goed op de rij wordt gezet (zie het scherm hieronder of deze link). De documentaire trekt de conclusie die ook in het Skeptische Woordenboek, de skepdic, is te lezen: er is geen enkele aanwijzing dat vliegende schotels echt bestaan. En er is al helemaal geen aanwijzing dat UFO’s uit de ruimte komen. Het tijdschrift van Skepsis, de Skepter, heeft er veel artikelen aan gewijd, zie hier een overzicht. Ook op Kloptdatwel schreven we er het nodige over, klik op de tag ‘UFO’ rechtsonder.

UFO's - waar komen ze vandaan? 2

Google Ngram laat zien dat het woord UFO pas na WOII wordt gebruikt

De documentaire vertelt dat onbekende lichtverschijnselen al eeuwen lang worden waargenomen. Pas sinds kort na de tweede wereldoorlog werden deze voor het eerst geïnterpreteerd als UFO’s. Het woord UFO is een na-oorlogs woord, zo blijkt ook uit bestudering van de woordentel-website google ngram (zie grafiek hiernaast). Een piloot die in het noordwesten van de USA op 24 juni 1947 onbekende lichtstrepen zag, staat te boek als de eerste officiële UFO-waarneming. Enkele dagen later en duizenden kilometers verderop werden overblijfselen van een neergestorte weerballon gevonden nabij Roswell. De documentaire volgt het spoor vanaf die twee momenten en toont ook de oorspronkelijke beelden uit Roswell. Het is zelfs voor een leek duidelijk dat hier geen overblijfselen van een ruimteschip zijn gevonden. De docu laat zien dat misinformatie, verzinsels, foute interpretatie van beelden en natuurlijk samenzweringsdenken er voor hebben gezorgd dat eind jaren ’90 circa 80% van de Amerikaanse bevolking geloofde dat hun regering bezoek van aliens in de doofpot heeft gestopt. De angst in de jaren ’40 en ’50 voor een nieuwe, vernietigende wereldoorlog is één van de verklaringen voor het ontstaan van het geloof in UFO’s. Mede gevoed door experimenten met allerlei vreemde soorten vliegtuigen op Amerikaanse luchtmachtbases. We zien zelfs beelden van een kleine, stuntelige, maar echt vliegende schotel die de Amerikanen hadden gebouwd. Ten slotte laat de docu ook zien hoe het foute idee is ontstaan dat dat de nazi’s in de nadagen van het Hitler-imperium vliegende schotels konden bouwen. Zeer de moeite waard dus om te bekijken.

 

De tweede Utrechtse werkgroep van Skepsis heeft onderzoek gedaan naar één van de talloze filmpjes die je op internet kunt vinden over de vermeende Nazi-UFOs. Het gaat om de tweede ‘UFO-sighting’ in het filmpje hieronder. Daarna zie je een versie waarin de schokkerigheid van het beeld is opgeheven. De bewegingen van de camera zijn a.h.w. bevroren zodat je beter kunt beoordelen of de vliegende schotel natuurlijk beweegt. Beoordeel zelf. Het is opmerkelijk dat de schotel lijkt te vertragen als hij over het huis vliegt en daarna weer versnelt. Dit zie je niet als je de oorspronkelijke beelden bekijkt. We zijn benieuwd of er nog meer aanwijzingen uit het filmpje te halen zijn!

Bekijk het oorspronkelijke filmpje (de tweede sighting, vanaf seconde 25):

http://www.youtube.com/watch?v=iP11KlaQSO0

En bekijk daarna de bewerking waarin de camera is stilgezet:

Steun Kloptdatwel

UFO's - waar komen ze vandaan? 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.