Voor de 42 telescopen van het SETI-institute was eerder dit jaar het doek gevallen. Het geld was op. We schreven er over op Kloptdatwel op 15 mei. Inmiddels hebben 2.300 supporters in een paar maanden tijd 200.000 dollar bij elkaar geschraapt om de antennes in bedrijf te houden. Nog lang niet genoeg natuurlijk, maar het is een begin.
De 42 SETI-telescopen met de naam Allen Telescope Array zoeken naar tekenen van buitenaards leven. Tot op heden zijn die nog niet gevonden. De telescopen werden gefinancierd door het SETI Institute en door het Astronomy Laboratory at the University of California, Berkeley. Maar de universiteit moest door bezuinigingen afhaken en het SETI-institute wordt door bijdragen van particulieren en bedrijven in leven gehouden, daar was de rek ook uit. De telescopen kosten circa 2,5 miljoen dollar per jaar. De giften zijn dan ook genoeg voor enkele maanden verder onderzoek.
De New York Times schrijft:
‘An array of 42 radio telescopes seeking signs of intelligent life in the universe will continue that work after private donors raised enough money to keep it operating. The Search for Extraterrestrial Intelligence Institute received more than $200,000, including donations from the actress Jodie Foster, who starred as a SETI scientist in “Contact.”
Meer weten over SETI? Lees ons eerder bericht op Kloptdatwel. Ook kun je het Scientias Blog van april 2011 er op naslaan (toen net bekend was geworden dat de Allen Array telescopen moesten worden uitgeschakeld):
‘De organisatie SETI luistert al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw naar signalen uit de ruimte, in de hoop buitenaardse beschavingen te vinden. Het paradepaardje van SETI is de Allen Telescope Array. Wegens geldgebrek zijn de schotels uitgeschakeld en ligt de zoektocht naar buitenaards leven stil. In 2007 is de Allen Telescope Array gebouwd voor 50 miljoen dollar. De 42 schotels produceren 100 tot 200 TB gegevens per dag, die vervolgens geanalyseerd worden door computers en door medewerkers van SETI. De 42 schotels staan op dit moment in de slaapstand. Om de Allen Telescope Array te gebruiken heeft SETI drie miljoen euro per jaar nodig. Dit geld komt binnen via budgetten en donateurs. Maar aangezien minder donateurs geld geven aan SETI en ook de budgetten flink zijn geslonken, kan de organisatie de 42 schotels niet meer betalen’.
Iedereen kan bijdragen aan SETI door zijn computer beschikbaar te stellen (SETI@home).
Foto voorzijde: de Allen Array Telescopen (commons.wikimedia.org).
Gert Jan van 't Land says
Aanvulling: ik las zojuist dat DARPA (een onderzoeksafdeling van het Amerikaanse Ministerie van Defensie) een bedrag van $500.000 beschikbaar wil stellen voor het maken van een plan van aanpak om mensen te laten reizen naar een andere ster. Als de signalen van ET ons niet bereiken via SETI, dan kunnen we er volgens DARPA over een krappe 2 eeuwen zelf op uit. Lees: http://www.nytimes.com/2011/08/18/science/space/18starship.html?_r=1&scp=2&sq=darpa&st=cse of google op ‘new york times offering funds agency dreams of sending humans to stars’.
Pine Hole says
Wat voor nuttigs het zou het opleveren als we effectief een signaal oppikken? Stel dat we 100% zeker zijn dat het opgevangen signaal geen natuurlijke oorsprong heeft. Door de immense afstanden in de ruimte is dat signaal waarschijnlijk eeuwen of zelfs duizenden jaren geleden uitgezonden. Als we dan een signaal terugsturen, is dat even lang onderweg.
Wat hebben we eraan om te antwoorden op een vraag die 10.000 jaar geleden is gesteld? De maatschappelijke en psychische structuur van de vragensteller is misschien/waarschijnlijk al onherkenbaar veranderd. Wie weet kan ons antwoord niet eens meer juist geïnterpreteerd worden.
Als we er
trekken zoals vermeld in de reactie hierboven, dan gaan we toch wat eugenetische oplossingen moeten toelaten in onze samenleving. Mensen omhoog sturen die veel minder zuurstof, warmte en voeding nodig hebben en enkele mechanische onderdelen hebben. Anders gaan we denk ik niet ver geraken als de slappe en kwetsbare waterzakken die we momenteel zijn.Het meest positieve aan zo’n signaal is dat er waarschijnlijk een nieuwe ruimtekoorts begint tussen de grootmachten en dat er… jaja, ik blijf dromen… allerlei nieuwe technische innovaties komen die dan uiteindelijk doorsijpelen naar de burgermaatschappij. En als ik toch aan het fantaseren ben, ontginning van de grondstoffen op de maan als eerste stap op weg naar Mars en de asteroïdengordel. Wat een feest zou het zijn!