Deel 1Deel 2Deel 3Deel 4

Logates, de persoon achter het Blog ter bevordering van het Logisch Redeneren analyseerde in 2008 een aantal afleveringen van Derek Ogilvie’s “The Ghost Whisperer”. In de artikelen staat dat de uitzendingen nog via RTL Uitzending Gemist te bekijken zijn, maar via de links kom je tegenwoordig op de verkeerde pagina terecht. Ik heb de uitzendingen daarom opnieuw opgezocht en zal ze de komende vier zaterdagen een voor een publiceren.

Logates heeft de afleveringen in chronologische volgorde geanalyseerd. Soms heeft hij een techniek al in de analyse van een eerdere aflevering uitgelegd en noemt hij die in een andere analyse even snel. Het verdient dus de aanbeveling om bij deel 1 te beginnen.

Onder de video van de betreffende aflevering staat telkens een gedeelte uit de analyse. Via de link ga je naar de volledige analyse op het blog van Logates. Tip: open de link in een nieuw venster of print hem en lees mee terwijl je de video bekijkt.

The Ghost Whisperer, seizoen 1, aflevering 4 – volledige analyse door Logates.

————————————

1:24 – Een kort shot van een werknemer van “Team Ogilvie” (staat op haar sweater) die, zo lijkt het, een bezoeker van de show interviewt. Dit interview kan zowel voor als na de show hebben plaatsgevonden, daar kan ik geen uitsluitsel over geven. Het doet echter vermoeden dat Derek een bekende mediumtruc hanteert: informatie inwinnen over zijn publiek door werknemers bezoekers te laten interviewen met vragen als:

– met welke reden bent u naar de show gekomen?

– als Derek contact maakt met een geest voor je, wie hoop je dan dat het is?

– Gelooft u dat Derek contact kan maken met geesten (bij een “nee”- antwoord zal Derek deze mensen mijden als de pest)

– Is er iets waar Derek u mee kan helpen?

Vanzelfsprekend beginnen ze niet direct met dit soort vragen, die stellen ze heel terloops tussen onschuldige vragen als “…hoe heeft u gehoord van Derek Ogilvie?…” en “…met hoeveel personen bent u gekomen?…”. Het is niet moeilijk te zien dat met bovenstaande vragen een hoop informatie gewonnen kan worden.

1:37 – De voice-over benadrukt nog even dat Derek zonder voorkennis werkt. Ik weet niet precies waarom dat gezegd wordt, is er nog een andere mogelijkheid die door de beugel kan? Bij zulke uitspraken gaan bij mij gelijk alarmbellen af. Het doet me denken aan zo’n goedkope internetpagina die een e-book aanbiedt met de snelste manier om miljonair te worden met de tekst “…we weten dat er een hoop soortgelijke e-books worden aangeboden met nutteloze informatie, maar ons e-book is het echte werk …”. Je vraagt je af waarom ze dat blijven zeggen, het lijkt zo doorzichtig, maar schijnbaar verkoopt het toch; zou jij het kopen?

2:59 Derek zegt iets belangrijks. De ondertiteling geeft het niet helemaal goed weer, maar in principe beschrijft hij hier nu zelf het mechanisme van coldreading: als hij met informatie komt (hij zegt: als er een geest doorkomt) en niemand steekt zijn hand op omdat hij/zij de informatie denkt te herkennen gaat het helemaal mis. Bedankt mijnheer Ogilvie, een perfecte uitleg van hoe coldreading in zijn werk gaat: het “medium” roept gewoon wat onsamenhangende stukjes informatie (ik krijg de kleur “rood” door…iemand met hartkwalen…ik zie een bezorgde oudere man…water…een gitaar…ovenwanten. …zwarte schoenen…een hond…chinees eten…blablabla) en als dan iemand (of meerdere mensen, want zeg nou zelf ik heb vast iets opgeschreven dat je herkent) zijn/haar hand opsteekt gaat hij met hem/haar verder.

Dit is slechts een klein gedeelte, lees hier de volledige analyse door Logates.

Steun Kloptdatwel

Derek Ogilvie - oude afleveringen geanalyseerd door Logates (deel 2/4) 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.