Recente berichten over satanisch ritueel misbruik: daar gaan we weer? 5Kort geleden kwam de Stichting Alternatief Beraad in het nieuws met een bericht in onder meer het gratis blad Spits.

Het taboe op praten over seksueel en psychologisch misbruik door satanische sekten moet doorbroken worden. Slachtoffers dienen erkenning te krijgen. Met deze dringende oproep treden baptisten-dominee Anne de Vries, psychiater Tjeerd Jongsma en zes andere hulpverleners naar buiten.

[Zie ook de informatie brochure over dit onderwerp van Stichting Alternatief Beraad]

Voor de kenners reden om zich af te vragen of het hele circus nu weer van voren af aan begint. Wie of wat is de Stichting Alternatief Beraad (AB)? Deze stichting is in 2005 opgericht en het bestuur bestaat uit de baptistische dominee Anne de Jong (1949) als secretaris, en de penningmeester is een 82-jarige arts en psychotherapeut genaamd Tjeerd Jongsma die allang het recht verloren heeft om zich psychiater te noemen, maar het niettemin toch doet. Psychotherapeut Ton Marinkelle (1935) is een jaar geleden gestopt als voorzitter, maar zit nog wel in de achtkoppige werkgroep van AB.

De overige leden van die werkgroep zijn:
mevr. drs. Carla M. Hamoen (1969), psychologe en fotografe, oprichtster van Christelijke Hulpverleningspraktijk Fragile Wing; voor twee stukjes over de fantasieën van Hamoen zie hier: Hamoen dubbelspion van satan en DIS therapie maakt meer kapot dan je lief is.
Mevr. Mayke O. de Klerk, psychotherapeut en gz-psycholoog.
Het echtpaar Klaas (1946) en Riki Prins-Booij (1946) van de spiritueel georiënteerde praktijk Eyelevel te Bergen.
J.C. (Hanneke) van der Schoot die weliswaar in het bezit is van het Europees Certificaat voor Psychotherapie, maar die ik niet in het BIG-register kan vinden. Dat ze NLP-practitioner is, strekt niet tot aanbeveling.

Op de website van AB doet men het voorkomen alsof men het onderzoek van de Werkgroep Ritueel Misbruik wil voortzetten, maar blijkens de oprichtingsdatum van de stichting is men daar pas ruim tien jaar na publicatie van het rapport van de werkgroep mee begonnen. Overigens schrijft men dat men al in 2001 is begonnen met interviews met psychotherapeuten. De bevindingen zijn nu in een rapport neergelegd, zie de website van AB. Er is waarschijnlijk een flinke overlap met wat in het werkgroeprapport staat. In het bijzonder is niet na te gaan in hoeverre het gaat om in de loop van een therapie ontstane fantasieën of om reële gebeurtenissen. In elk geval ontbreekt elke concrete aanwijzing dat het om ‘sekten’ zou gaan en wemelen de verhalen van de nou-noudetails. Patiënten die beweren dat ze door middel van geheime morsecode signalen krijgen – zou de therapeut gecontroleerd hebben of de betrokkene wel morsecode kende?

Op de website van Skepsis is van alles en nog wat te vinden over het zogenaamd satanisch ritueel misbruik en aanverwanten.

Tjalling A. Beetstra: Geen Paniek: Satanisch ritueel misbruik in Nederland

en voor meer moet u maar even grasduinen op de site van Skepsis.

Steun Kloptdatwel

Recente berichten over satanisch ritueel misbruik: daar gaan we weer? 6Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.