http://www.youtube.com/watch?v=w74Tn_Un4S8

ARTSEN WAARSCHUWEN VOOR GEVAARLIJKE THERAPIE VOOR BABY’S

Er is een wildgroei aan therapeuten die baby’s behandelen door ze dubbel te vouwen of diep te buigen. Kinderartsen en huisartsen slaan hierover alarm. De behandelmethode kan leiden tot ernstige complicaties of zelfs het overlijden van kinderen, aldus de artsen.

De behandeling wordt vooral gebruikt bij huilbaby’s. Tientallen therapeuten houden zich bezig met dit soort behandelingen, zo blijkt uit onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws. En het worden er steeds meer. Ook reguliere zorgverleners zoals fysiotherapeuten houden zich bezig met deze behandelingen. Zij bieden die dan vaak in hun gewone fysiotherapiepraktijk aan onder de noemer craniosacrale therapie.

Artsen noemen het ‘levensgevaarlijk’

De RTL-researchredactie maakte een rondgang langs reguliere huisartsen en kinderartsen. Zij noemen het buigen en dubbelvouwen van baby’s ‘levensgevaarlijk’. “De ademweg kan worden belemmerd, de uitzet van de borstkas kan moeilijker worden, door duwen in de nek kun je hartritmestoornissen krijgen en ook ademstoornissen en het ruggenmerg kan worden afgeknikt bij een baby”, zegt kinderarts Carin Verlaat, kinderarts in het UMC St. Radboud in Nijmegen. Ook het terugbrengen in de foetushouding is uit den boze, aldus Verlaat. “In de baarmoeder hoeft een baby niet zelf te ademen. Daarbuiten wel en als het in een foetushouding wordt gebracht, kan de ademhaling belemmerd worden.”

Het volledige nieuwsbericht staat hier.

Eerder plaatsten we op Kloptdatwel.nl de Zembla-uitzending over dit onderwerp. In die uitzending werd het geval van baby Marloe beschreven. Na een buigbehandeling overleed zij in 2007. Onlangs werd de verantwoordelijke therapeut veroordeeld tot een half jaar voorwaardelijk.

In oktober 2007 overleed een meisje van drie maanden na een behandeling. Volgens de rechtbank zag de therapeut ademnood ten onrechte aan voor ontspanning. Ook toen de baby geen teken van leven meer gaf, trad de man niet adequaat op.

De therapeut voerde de behandeling uit zonder dat hij zich was blijven bijscholen, aldus de rechtbank. Ook was hij niet bekend met de risico’s van behandelingen voor baby’s van die leeftijd.

De rechter liet bij het vonnis meewegen dat de man negatieve media-aandacht heeft gekregen en inmiddels is gestopt met zijn praktijk.

De therapeut zou zich niet regelmatig hebben laten bijscholen. Maar is de oorspronkelijke ‘scholing’ waarin deze techniek van het baby-buigen wordt aangeleerd (en die, gezien het RTL Nieuwsbericht, nog steeds wordt gebruikt) ook niet in gebreke? Het lijkt me al lange tijd bekend dat het buigen van baby’s niet goed is voor de gezondheid.

Met dank aan Conny Buzink voor de tip.

Steun Kloptdatwel

RTL Nieuws over het gevaarlijk 'buigen' van huilbaby's door alternatieve behandelaren 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.