Bekijk voor een snelle top 10 van vreemde verhalen rondom Jong-Il het volgende filmpje:

Verhalen rondom Kim Jong-Il 1

Grijze kleding, dat wil toch iedereen?

Rondom de onlangs overleden Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-Il doen nogal wat geruchten, verhalen en officiële nieuwsberichten de ronde.

Zo berichtte de ´Korean Central News Agency´(het staatsnieuws) dat op de dag van het overlijden verscheidene wonderen zouden zijn waargenomen, en ook enkele dagen daarna bleef het onrustig:

On the morning of Dec. 17 layers of ice were broken on Lake Chon on Mt. Paektu [waar Kim Jong-Il zou zijn geboren], shaking the lake with big noise.

The Group for Comprehensive Exploration of Lake Chon on Mt. Paektu said it was the first time that such big noise was heard (…).

(…)  there was strong wind accompanied by snowstorm measuring 18 meters per second. The snowstorm stopped blowing all of a sudden from dawn of Tuesday and heavy clouds were seen hanging around Hyangdo Peak.

At around 8:05 a.m. the sky began turning red with sunrise on the horizon. The peaks looked like a picture for wide and thick glow.
(…)
This phenomenon lasted till 5:00 pm.

Glow was seen atop Jong Il Peak for half an hour from 16:50 on Dec. 19 when the nation was shocked by the news of the leader’s demise. This was the first of its kind in dozens of years since the observation of the area was started.

En zelfs de natuur zou in rouw zijn:

A natural wonder was also observed around the statue of the President standing on Tonghung Hill.

At around 21:20 Tuesday a Manchurian crane [kraanvogel]  was seen flying round the statue three times before alighting on a tree. The crane stayed there for quite a long while with its head drooped and flew in the direction of Pyongyang at around 22:00.

Observing this, the director of the Management Office for the Hamhung Revolutionary Site, and others said in union that even the crane seemed to mourn the demise of Kim Jong Il born of Heaven after flying down there at dead of cold night, unable to forget him.”

Dat was natuurlijk wel te verwachten, want toen Kim werd geboren gebeurden er ook al bijzondere dingen:

When he was born, a star is said to have risen above the mountain and shone brightly, a double rainbow appeared and spring broke out spontaneously.

Nog meer geruchten:

His political writings and philosophy are reported and broadcast every day and he has written scores of books telling “all the truths of the world”. He wrote six operas in two years, and also found time to design the Juche tower in Pyongyang.

(…)

There are stories that Kim has every grain of rice he eats personally inspected (any slight flaw and it is discarded); that blonde Swedish prostitutes are flown in to Pyongyang to satisy his lusts and that he injects himself with the blood of virgins to stay young.

Met zijn fantasierijke kledingstijl zou Jong-Il zelfs een wereldwijde modetrend hebben veroorzaakt.

Jason Powers maakte een soort infographic over Noord-Korea, hier het gedeelte over Kim Jong-Il:

Verhalen rondom Kim Jong-Il 2

Niet over Kim Jong -Il maar wel over Noord-Korea: Mannen zouden elke 15 dagen naar de kapper moeten gaan omdat lang haar voor een lagere intelligentie zou zorgen, aldus een anti-lang-haar-campagne van de staatstelevisie. Dat zou komen omdat het veel voedingstoffen kost om haar lang te laten groeien en zou daarom voeding van de hersenen weghouden… In tegenstelling tot het groeien van kort haar natuurlijk, want dat is duidelijk iets heel anders.

Ik vraag me af of ze zichzelf daar echt serieus nemen. In de rest van de wereld is dat in elk geval niet altijd zo, gezien bijvoorbeeld deze parodie op Kim Jong-Il:


(uit de hilarische film Team America: World Police)

Maar hoe kunnen we weten wat er allemaal waar is van alle verhalen/claims/genoemde ‘feiten’. Het lijkt me dus hoog tijd voor een skeptische organisatie in Noord-Korea… vrijwilligers?

Steun Kloptdatwel

Verhalen rondom Kim Jong-Il 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.