Op 14 april 1933 reed mevrouw Aldi McKay met haar man langs de westkant van Loch Ness in de richting van Inverness. Uitkijkend over de stille wateren van het meer in de richting van Aldourie Castle, zag ze plotseling iets. “Stop! The beast!” riep ze naar haar echtgenoot en daarmee was de eerste waarneming van Nessie een feit. Ruim twee weken later werd haar verhaal opgetekend in The Inverness Courier en sindsdien zijn de waarnemingen van het monster bijna niet meer bij te houden.
Ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van het ontstaan van deze legende is een academicus van de universiteit van St. Andrew’s ruim 1.000 ooggetuigeverslagen aan het doorspitten. Wat opvalt is dat er nogal wat bij zitten van hoteleigenaren rond het meer. Ook Aldi McKay had zo’n connectie, ze was manager van het Drumnadrochit Hotel, dat nu het Loch Ness Centre herbergt. Het idee dat de plaatselijk horeca doelbewust de legende in het leven heeft geroepen om het toerisme te bevorderen is overigens niet nieuw. Dat het werkt is wel duidelijk: er wordt jaarlijks meer dan een miljoen pond verdiend aan het Nessie toerisme.
Bovenstaande foto is misschien wel het bekendste beeld van Nessie. Lang gingen sceptici er vanuit dat het hier om een otter zou gaan, of misschien wel om een olifant (eventueel in een ander water genomen). De foto zoals die in de Daily Mail verscheen was bijgeknipt. Op het origineel is iets hoger op de foto de rand van het meer te zien, waaruit valt af te leiden dat het ‘model’ veel en veel kleiner is dan je in eerste instantie misschien zou denken. Inmiddels staat de foto bekend als een doelbewuste hoax: in 1994 bekende ene Christian Spurling vlak voor zijn overlijden dat het zou gaan om een speelgoedduikboot waarop hij een nek en hoofd had geknutseld. Doel van deze hoax was de Daily Mail een loer draaien. Maar onder andere omdat indertijd geen van de hoaxers publiekelijk een lange neus heeft getrokken richting Daily Mail na publicatie, denkt een Loch Ness onderzoeker als Henry Bauer, dat het verhaal niet klopt (zie The Case for the Loch Ness “Monster”: The Scientific Evidence (2002), blz 238-239). Misschien heeft hij hier een punt, maar op ander gebied heeft hij hele rare denkbeelden (zie AIDS-ontkenners).
Als het inderdaad een hoax was, dan heeft die een trend gezet. Vorig jaar verscheen ook weer een mooie foto (uit 2011) in The Inverness Courier :
Later werd duidelijk dat de fotograaf George Edwards waarschijnlijk een model van een ‘bult’ heeft gebruikt die tien jaar eerder was gemaakt en nog niet zo lang geleden gebruikt voor een National Geographic-documentaire (“Truth Behind the Loch Ness Monster“). Uitgebreide analyse van de foto (en ook van een claim uit 1986 van Edwards) is hier te lezen: An examination of the claims and pictures taken by George Edwards.
Veel mensen verdienen intussen een aardig centje aan de legende rondom Loch Ness en die moet daarom natuurlijk af en toe wel onderhouden worden met nieuwe ontwikkelingen.
Verder lezen:
- http://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-22125981
- http://doubtfulnews.com/2013/04/nessie-legend-is-a-tourist-draw/
- http://en.wikipedia.org/wiki/Loch_Ness_Monster
Ragnar764 says
Ik kijk regelmatig op de livecam die gericht staat op Loch Ness. Je weet het toch maar nooit.
Mocht je wat zien, dan snel in het Snap Shot venstertje klikken.
http://www.lochness.co.uk/livecam/
Ach, de middenstanders verdienen er in ieder geval een goede boterham aan, het is al met al toch een leuk stukje folklore, ik zou trouwens best in dat meer durven te zwemmen, (zei hij dapper, ver weg en veilig achter zijn computer zittend :)).
Hans1263 says
In mijn herinnering is het een diep en koud meer in een wat ruige omgeving.
Zwemmen leek me niet zo fijn toen ik er langs reed.
Ragnar764 says
Echt koud water, dat schrikt mij meer nog meer af dan een confrontatie met Nessie. 🙂
Ik ben er zelf nog nooit geweest, maar zou er wel eens en kijkje willen nemen, net wat je schrijft, het lijkt me nogal een ruige en woeste omgeving, dat heeft ook zijn schoonheid wel weer.
Hans1263 says
Ik was er een paar jaar geleden tijdens een regenbui en toen vond ik het eigenlijk maar een saai uitziend meer. Er zijn er veel mooiere in die contreien. Geen wonder dus dat de horeca in de omgeving van alles verzint – inclusief het monster – om de toko maar gevuld te krijgen.
Ragnar764 says
Maar je kunt niet ontkennen dat het wel degelijk een creatieve vondst is geweest en ook goed heeft uitpakt.
Op Wiki heb ik toch wel wat interessante feiten omtrent het monster van Loch Ness gelezen, tenminste voor wat het waard is.
En het navolgende linkje, er schijnen nogal wat believers te zijn, tenminste als ik dit zo lees:
http://wetenschap.infonu.nl/onderzoek/82520-het-monster-van-loch-ness-mythe-of-werkelijkheid.html
Bijv dat het misschien wel eens een geëvalueerde versie van de plesiosaurus zou kunnen zijn, een zeereptiel dat al ruim honderden miljoenen jaren is uitgestorven???, ach ik stop er maar mee. 🙂
Hans1263 says
Ik stop er ook mee want heel in de verte hoor ik uiterst zachtjes de baardopwikkelmachine…
Maarten Koller says
Jaren geleden heeft mijn zus toen ze het meer had bezocht een flesje voor me gevuld met water uit het meer. Dat vond ik toen echt helemaal cool. Het stond naast mijn Azteekse zonnekalender en het begin van mijn wicca-altaartje. Lol 🙂 Nu maar hopen dat Nessie tóch nog ooit ontdekt wordt, dan levert mijn water vast knaken op. Thnx zus! 😉
Hans1263 says
Ik zou het water maar homeopathisch biologisch dynamisch verdunnen, want er zitten vast moleculen van Nessie in, dan levert het nog meer op!
Jan Willem Nienhuys says
De kringvormige golven rond de uitstekende nek bieden volgens mij ook een aanwijzing dat het model klein is. Zeker ben ik daar niet van, maar het zou me verbazen als het golvenpatroon zou meeschalen met het object. Bij mijn weten heeft niemand dat ooit maar zelfs geopperd. Maar als op de oorspronkelijk foto een stuk oever te zien is, dan hoeft het eigenlijk ook niet meer.
Een algemeen risico van hoaxes is dat als iemand die ‘bekent’ je nooit weet wat je eraan hebt. Als iemand gelogen heeft (zegt dat die gelogen heeft), hoe weet ik dan dat-ie deze keer niet ook een schertsverhaal vertelt?
Ragnar764 says
Google Ads: Chatten en daten met alleenstaande mama’s? Zie ik nu pas.
Maarten Koller says
Google Ads zijn gepersonaliseerd. Dus tja… 😉
Pepijn van Erp says
Je kunt je nu ook verzekeren tegen een aanvaring met Nessie: http://www.inverness-courier.co.uk/News/Company-insures-against-Nessie-collision-24042013.htm
Theo v.bergen says
Nogmaals een “Nessie’ (Niburu) :
http://www.niburu.nl/mens-en-dier/4800-heeft-het-monster-van-loch-ness-nog-een-broertje-video
FVerweven says
Haha