The Million Dollar Challenge is een prijs die de James Randi Educational Foundation heeft gezet op een overtuigende demonstratie van paranormale of bovennatuurlijke zaken onder vooraf overeengekomen toetsbare criteria. Een heel stel mediums ging op de uitdaging in, maar nog nooit haalde één van hen zelfs maar de eerste test.

Misschien dat een wat meer geavanceerde aanpak een betere kans van slagen heeft, dacht Seth Raphael, die zichzelf computer psychic noemt. Een eerste demonstratie met zijn computerapparatuur en software bij Randi was zo overtuigend dat Randi de uitdaging wel aandurfde om het onder gecontroleerde omstandigheden live te laten uitvoeren binnen de voorwaarden van de Million Dollar Challenge voor een kritisch publiek bij MIT. Raphael claimt drie bijzondere zaken: dat zijn computer iemands gedachten kan lezen, hijzelf het geheugen van zijn computer kan uitlezen met zijn geest zonder hulpmiddelen en tenslotte dat hij met de hulp van zijn computer de gedachten van iemand anders kan lezen. Een bijzondere demonstratie en de moeite waard om tot het einde uit te kijken.

Steun Kloptdatwel

Hi-tech uitdaging voor miljoen van James Randi 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.