Moslims ontdekten Amerika in 1178, niet Columbus

Dat zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in een TV-toespraak. De president leverde geen bewijzen voor zijn gedachte die in strijd is met het historische inzicht dat Columbus in 1492 voor het eerst vanuit Europa voet aan land zette in midden-Amerika en dat de Noormannen rond het jaar 1000 korte tijd in Noord-Amerika verbleven.

De Turkse president lijkt zich te baseren op een obscuur groepje “ontdekkings-skeptici” rond  Youssef Mroueh, die verbonden is aan de As-Sunnah Foundation of America.  Mroueh is niet verbonden aan een instelling voor onderzoek of hoger onderwijs. Er is nooit bewijs gevonden voor de theorieën van Mroueh. Als Moslims voor Columbus in Midden-Amerika zouden zijn geweest, dan zou je de sporen daarvan moeten kunnen vinden. En die zijn nooit gevonden. De opmerking van Erdogan maken dus vooral duidelijk hoe hij over wetenschap denkt. GJvtL.