Melk drinken zou de kans om voortijdig te overlijden aanzienlijk vergroten. Dat verontrustende bericht publiceerde het tijdschrift British Medical Journal eind oktober. Sommige media brachten het smeuïge nieuws: ‘drie glazen melk per dag kan dodelijk zijn’ schreef de Engelse krant Telegraph. In Nederland waarschuwde PowNed: ‘Melk, de witte sloper’. De Engelse National Health Service kwam direct in actie om uit te leggen dat er gegronde redenen zijn om te twijfelen aan de conclusies van dit onderzoek: people involved in the study may not have been able to reliably estimate their volume of milk intake per day, and there may have been various unmeasured factors influencing the outcomes’. In Nederland ergerde Martijn Katan zich aan de alarmistische mediaberichten. Geloof me, er is bijna nooit nieuws over voeding. Sla dus die krantenartikelen en uitzendingen over. Als je wilt weten hoe je gezond moet eten, ga dan naar het Voedingscentrum. Die hebben vooral oud nieuws, maar wat ze zeggen klopt’, aldus Katan. Het voedingscentrum legt uit wat er niet deugt aan het melk-onderzoek en stelt vast: ‘melk en melkproducten zijn een goede manier om genoeg calcium binnen te krijgen’. GJvtL.