Met grote regelmaat zijn er meldingen dat in de Amerikaanse bossen een groot, donker en harig wezen is gezien: Bigfoot. Skepsis heeft een artikel over het geloof in de meer dan twee meter grote mensaap.

De Amerikaanse skepticus Joe Nickell legt aan de hand van een Nederlands voorbeeld uit waarom het geloof in Bigfoot zo hardnekkig is. Toen in 1978 een panda ontsnapte uit een Nederlandse dierentuin kwamen er uit het hele land panda-waarnemingen. Dat ondanks (zoals later bleek) het feit dat de panda direct na zijn ontsnapping om het leven was gekomen. Nickel verklaart: The answer is, people’s anticipations led them to misinterpret what they had actually seen — a dog or some wild creature — as the escaped panda’. Ditzelfde mechanisme verklaart volgens Nickell ook de Bigfoot-waarnemingen. GJvtL.

image

Joe Nickell

Steun Kloptdatwel

Je ziet wat je verwacht te zien. Waarnemingen Bigfoot daarom niet betrouwbaar. 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.