In de NRC van afgelopen zaterdag schrijft NRC Columnist Rosanne Hertzberger dat bewijzen voor detox ontbreken. Maar bewijzen dat detoxen niet werkt zijn er ook niet schrijft ze. Haar conclusie: ‘over gif heb ik geen mening’. Hertzberger maakt volgens mij een denkfout. Zij houdt er geen rekening mee dat de bewijslast voor een buitengewone bewering ligt bij degene die deze bewering maakt. Detoxen strookt niet met wetenschappelijke inzichten (zie dit eerdere stukje), er is geen spoor van bewijs voor de werkzaamheid van detoxen. Dit is voldoende. We kunnen op grond daarvan rustig stellen dat detoxen onzin is. Wat dat betreft is dit artikel in ‘Sense about Science’ duidelijker. Als er ooit alsnog bewijs zou komen dat de werkzaamheid van detoxen ondersteunt, kunnen we onze mening dán herzien. Hertzberger werkt als onderzoeker in de USA. Ook daar kun je uitstekende colleges volgen over kennistheorie. Dank aan Jan Broekhof. GJvtL.

Steun Kloptdatwel

Denkfout NRC Columnist Hertzberger over detox. Bewijs ontbreekt. Dat volstaat. 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.