De krant NRC had afgelopen weekend een groot artikel over een vorm van kwakzalverij die in Nederland volgens de krant sterk in opkomst is: cupping. Dit is een methode om bloed uit het lichaam te trekken. NRC schrijft dat de Tweede Kamer een onderzoek wil naar deze vorm van kwakzalverij. NRC schrijft: ‘Uit onderzoek van deze krant blijkt dat de therapie, populair in moslimkringen, op tientallen plaatsen in Nederland wordt aangeboden. Dat is mogelijk in strijd met de wet, omdat er zonder medisch toezicht wordt gesneden in het menselijk lichaam’. Er zouden ook infectierisico’s zijn en als je per ongeluk een sneetje maakt in een bloedvat dan kan dat gevaarlijk zijn.

NRC beschrijft hoe het bloedtrekken werkt: ‘Bij de therapie worden sneetjes in het lichaam gemaakt om er met koppen bloed uit te zuigen. Er is ook een variant waarbij niet wordt gesneden, zogenoemde dry cupping. Moslims geloven dat de therapie allerlei kwalen kan verhelpen, omdat de profeet Mohammed de geneeswijze aanbeveelt in islamitische geschriften’.

De claims zijn fors. NRC schrijft over Bas van Noppen, die cupping-workshops geeft: ‘Als je de behandeling vaak ondergaat, zul je merken dat je „minder vaak verkouden bent, dat je minder last van eczeem hebt en minder last van allergieën hebt”, zei hij tijdens een lezing in maart 2013 in een moskee in Culemborg. Ook helpt cupping bij „het vermijden van kanker”, zei hij. „Mensen krijgen kanker omdat het niet gevoed wordt door vers bloed.” Met cupping houden ze hun gezin „kankervrij”. En net zoals bij andere vormen van kwakzalverij zijn er tevreden klanten. NRC schrijft over moskeebestuurder Jacob van der Blom: ‘Een therapeut plaatste een cup in zijn nek, maakte een paar sneetjes, en het bloed vloeide eruit. Daarna voelde hij zich genezen, zegt Van der Blom. „Het was alsof ik een pakje paracetamol had opgegeten.” Hij heeft nooit meer migraine gehad’.

Steun Kloptdatwel

NRC schrijft over cupping (bloedtrekken): kwakzalverij in opkomst en populair onder moslims 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.