Wetenschap verwijst chemtrails naar het rijk der fabelen 1

Contrails in Haarlemmermeer (foto: Sketchup | Wikimedia Commons)

Het is een hardnekkige samenzweringstheorie: de gedachte dat de witte strepen achter vliegtuigen bewijzen dat chemicaliën over ons worden uitgestrooid door lijnvliegtuigen. In een recent artikel tackelen 77 wetenschappers deze overtuiging. De aanleiding: ‘Nearly 17% of people in an international survey said they believed the existence of a secret large-scale atmospheric program (SLAP) to be true or partly true’.

De onderzoekers verwezen bekende argumenten van aanhangers van de chemtrail-theorie naar de prullenbak. Ook vonden ze op basis van analyse van de atmosfeer geen bewijzen dat chemicaliën worden uitgestrooid door vliegtuigen. De strepen achter de vliegtuigen kunnen het best worden verklaard als condensatiesporen. In een artikel in de New York Times (Scientists Just Say No to ‘Chemtrails’ Conspiracy Theory) lees je een samenvatting van het onderzoek.

Voor Skepter schreef Dirk Koppenaal een uitgebreid stuk over chemtrails: Valse vliegtuigsporen Contrails, chemtrails en complotten (2011)

Steun Kloptdatwel

Wetenschap verwijst chemtrails naar het rijk der fabelen 2Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.