In 1974 werd een aluminium voorwerp opgegraven bij Aiud, Roemenië. Het lag in een aardlaag naast wat botten van een mastodont van mogelijk 80.000 jaar oud. Een echte Oopart (Out Of Place ARTifact)! Het wigvormige aluminium object ziet er namelijk overduidelijk ontworpen uit, maar dit metaal wordt pas een jaar of tweehonderd bewerkt. Door mensen.

aluminium-object

Dit verhaal is al behoorlijk wat jaartjes bekend, maar het ding (de Wedge of Aiud) werd pas in de jaren negentig nader onderzocht. Dat onderzoek in laboratoria ging niet verder dan het bepalen van de samenstelling: het object bestaat voor ongeveer 90 procent uit alumunium en de rest wordt gevormd door zo’n 11 andere metalen.

Waarom het verhaal de afgelopen paar weken weer is opgewarmd, is mij niet helemaal duidelijk. Waar die leeftijd van 250.000 jaar vandaan komt die wordt genoemd, verbaast me ook een beetje. Er wordt eigenlijk alleen verwezen naar de leeftijd van die fossiele botten die volgens iemand van een ‘harige rhinoceros’ afkomstig zouden zijn die in die buurt in de periode tussen 10.000 en 80.000 jaar geleden voorkwam.

aiud-wedge-cover

Roemeens UFO-blad uit 1995

UFO-enthousiastelingen  zien er natuurlijk graag een achtergebleven onderdeel van een buitenaards ruimtevaarttuig in dat onze planeet indertijd bezocht, maar er zijn ook wel wat minder vergezochte verklaringen. Zo zou het een onderdeel kunnen zijn van een Duits vliegtuig dat er in de Tweede Wereldoorlog neerstortte (een Messerschnmitt ME 262 wordt genoemd), of een onderdeel van een tank. Nog minder prozaïsch is de suggestie dat het een tand is van de graafbak van een moderne graafmachine, misschien wel verloren (en dus weer gevonden) tijdens de graafwerkzaamheden in 1974.

(foto: Gregorydavid | Wikimedia Commons)

(foto: Gregorydavid | Wikimedia Commons)

Wikipedia en Rational Wiki geven een hele lijst met dit soort Ooparts. 

clamshell-excavator-toothUpdate 19:00 uur

Op deze website (waar een hele reeks posts gewijd is aan dit voorwerp) wordt een redelijke argumentatie gegeven dat het niet een tand van zo’n graafbak als hierboven zou zijn, maar misschien wel één van zo’n happer, een clamshell excavator in jargon. Zie de afbeelding hiernaast hoe die dan bevestigd zou moeten zijn, aan de buitenkant van de happer.

Lijkt me helemaal niet zo onwaarschijnlijk, zeker als je met goed zoeken (en een beetje photoshoppen) ook dit soort afbeeldingen kunt ‘vinden’ 😉

ufo-clamshell-excavator

Steun Kloptdatwel

Te ouwe meuk - Wedge of Aiud 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.