Een online game om jongeren te leren hoe makkelijk nepnieuws verspreid wordt en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. Klinkt als een nobel initiatief. DROG, dat zich als een ‘platform voor kritische nieuwsconsumenten’ profileert, lanceerde afgelopen maandag de website slechtnieuws.nl waarop de argeloze bezoeker verleid wordt om zijn vaardigheden in het maken en verspreiden van nepnieuws te testen. Ogenschijnlijk een onschuldig spelletje, maar Kloptdatwel trapt er niet in!

De journalist van Motherboard die de oprichter van DROG, Ruurd Oosterwoud, interviewde, zat ook op het goede spoor, maar pakte net niet door:

Is hij dan niet bang dat hij op deze manier mensen opleidt tot effectieve leugenaars? Krijg je geen powertrolls als je ze precies leert wat ze moeten doen om online aandacht te krijgen? “We spelen wel met vuur, maar we houden het binnen het betamelijke. Onze game is binnen een gesloten ecosysteem. Ik zie DROG als een goochelaar die zijn eigen truc uitlegt terwijl hij hem uitvoert. Ik dat het verder naïef is om onze workshops en campagnes te zien als een gevaar: als wij het kunnen, kunnen kwaadwillenden het nog beter.

Een leugen verpak je het beste in een halve waarheid. Zelfs het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek is erin gestonken en ondersteunt DROG met subsidie.

De redactie van Kloptdatwel had bedenkingen en die werden versterkt na een ontmoeting met de bekende man in de lange regenjas in een parkeergarage in het oosten des lands. “следовать коду” fluisterde die ons in. En dat deden we.
Het doorspitten van het algoritme van ‘Slecht Nieuws’ brengt aan het licht dat spelers die boven een bepaalde score komen (meer dan 15.000 volgers) worden doorgeleid naar ‘the next level’. Na nog enige lagen lijkt het spel plots te stoppen, maar enkele dagen later ontvangt de deelnemer een e-mail met een uiterst aanlokkelijk, maar des te immoreler aanbod …

Wees dus gewaarschuwd. Speel het spel op eigen risico, liefst op een openbare computer (bijvoorbeeld in de bibliotheek) en plak de webcam af! Dat laatste kan niet genoeg benadrukt worden, de foto’s die van onze onderzoeker inmiddels via het dark web verspreid worden, laten haar gelukkig alleen maar met de uit voorzorg aangebrachte plaksnor en -baard zien.

BREKEND: Fake News Spel Blijkt Wervingscampagne Russische Trollenfabriek! 1

PS geruchten dat de redactie van Kloptdatwel vet betaald is voor dit bericht door concurerende trollenfabrieken moeten we helaas naar het rijk der fabelen verwijzen. 

Steun Kloptdatwel

BREKEND: Fake News Spel Blijkt Wervingscampagne Russische Trollenfabriek! 2Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.