Genomineerden voor de Meester Kackadorisprijs 2019 5De Vereniging tegen de Kwakzalverij zal op zaterdag 5 oktober bekend maken wie dit jaar de Meester Kackadorisprijs binnensleept. De prijs is bedoeld voor die instelling, persoon of onderneming die afgelopen jaar het meest heeft bijgedragen aan de verspreiding in daad, woord of geschrift van de kwakzalverij in Nederland. De prijs wordt uitgereikt voorafgaande aan het symposium.

Dit jaar staan er zeven genomineerden op de lijst die vandaag (13 september) bekend werd gemaakt. Een mooie selectie kandidaten of valt er wel wat op aan te merken? Wie mist er beslist op het lijstje en wie hoort er echt niet op thuis? Discussieer mee en geef uw keuze aan in de poll!

Bij de beoordeling van de lijst is het wel goed in het achterhoofd te houden wat de bedoeling van de prijs precies is. Die is niet in eerste instantie bedoeld om de ergste kwakzalver aan te wijzen. Op de website van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) staat het reglement. Uit de inleiding daarbij:

Hoewel daadwerkelijk actieve kwakzalvers niet worden uitgesloten, is nadrukkelijk ook gedacht aan personen/instellingen die via publiciteit, geldstromen, opleidingen, wet- of regelgeving, mantelorganisaties, rechtspraak of anderszins de kwakzalverij hebben bevorderd zonder daarbij zelf vuile handen te maken. Het kan zijn dat de bekroonde activiteiten willens en wetens zijn ondernomen, maar ook naïeve of bona fide inspanningen die wellicht onbedoeld de kwakzalverij hebben bevorderd, kunnen in aanmerking komen. Goed bedoeld is dus geen excuus!

De genomineerden

 1. Jean-Christophe Boele van Hensbroek, directeur van kinderboekenuitgeverij Lemniscaat
  Omdat hij ook boeken van “niet medisch onderlegde antivaccinatie-activisten” uitgeeft.
 2. Jacobine Geel
  Vanwege haar lidmaatschap van de Raad van Advies het Consortium voor Integrale Zorg en Gezondheid, waar o.a. paranormaal handwapperaarster Martine Busch in het bestuur zit.
 3. Piet Leguit
  Vanwege zoveel zaken, dat de jury  zich beschaamd afvraagt  “waarom Leguit pas nu genomineerd is voor de Meester Kackadorisprijs.”
 4. Máxima Medisch Centrum (MMC)
  Voor het binnen zijn poorten toelaten van projecten in het kader van de Integrated Medicine.
 5. Museum Volkenkunde Leiden
  Vanwege de tentoonstelling ‘Helende Kracht’, waarin kritiekloos ruim baan wordt gegeven aan kwakzalverij.
 6. Speakers Academy
  Vanwege tal van dubieuze types waarvoor de organisatie ook bemiddelt.
 7. Een triumviraat van reguliere medisch hoogleraren in de Raad van Advies (RvA) van de Academy for Integrated Medicine (AIM)
  Het gaat om de hoogleraren Hanno Pijl (internist, Leiden), Jim van Os (psychiatrie, Utrecht) en Dirk-Jan van Schaardenburg (reumatologie, Amsterdam), die door hun naam te lenen aan deze ‘academie’ op kwalijke wijze het aanzien bevorderen van behandelwijzen, waarvan het nut nooit is aangetoond.

Uitgebreide motivatie op de site van de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

Poll

Wat denkt de lezer van Kloptdatwel ervan? Daar zijn we uiteraard benieuwd naar. Geef uw commentaar in de reactiemogelijkheid hieronder en vul de poll in. Meteen stemmen als u uw mening al klaar hebt, maar wachten met stemmen kan natuurlijk ook om de overwegingen van andere commentatoren uw eerste oordeel mogelijk te laten beïnvloeden. Soms volgde de jury van de Meester Kackadorisprijs de uitslag  onze poll, soms ook niet. Wie weet beïnvloedt uw stem dit jaar toch weer de keuze van de winnaar! Poll sluit op 3 oktober 2019 om 16.00 uur.

This poll is no longer accepting votes

Wie verdient de Meester Kackadorisprijs 2019?
76 votes
Genomineerden voor de Meester Kackadorisprijs 2019 6

De trofee eigentijds bijgewerkt met een sharpie

Steun Kloptdatwel

Genomineerden voor de Meester Kackadorisprijs 2019 7Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.