Heel wat alternatief werkende artsen zullen zich vanaf 1 januari 2018 niet meer als arts mogen presenteren. Alle basisartsen die voor 2013 hun artsexamen haalden, moeten zich namelijk voor het eind van dit jaar laten herregistreren in het BIG-register. En dat wordt lastig als je niet kan aantonen dat je in de afgelopen vijf jaar gemiddeld minstens 8 uur per week reguliere zorg hebt verleend. Jan Willem Nienhuys, secretaris van Skepsis, voorzag op het Skepsis-blog dat bijvoorbeeld de AVIG heel wat zieltjes zal verliezen. En dat alternatieve zorginstellingen die zich nu nog ‘artsencentrum’ noemen, hun naam zullen moeten wijzigen.
Aanhangers van alternatieve zorg vinden het natuurlijk volkomen onterecht dat de tijd die met homeopathische kletspraatjes, creatief geprik met acupunctuurnaaldjes, onzinnig geduw en getrek aan ledematen, en wat voor kwakzalverij nog meer, niet meetelt. Het verse Platform voor Integrale Gezondheidszorg startte daarom zeer recent een petitie: ‘Alle uren tellen!’ In de begeleidende tekst deed het platform eerst voorkomen alsof de minister bij het invoeren van de herregistratie was afgeweken van een advies van de KNMG, die als standpunt zou hebben dat dit soort alternatieve handelingen uitgevoerd door een arts wél zouden moeten meetellen. Uiterst merkwaardig. Maar het bleek bij navraag natuurlijk gewoon een leugen.
Toen de Vereniging tegen de Kwakzalverij dit aan de kaak stelde bij de KNMG en die vervolgens een boze mail stuurde naar het platform, werd de tekst bij de petitie ijlings aangepast, maar dat zie je alleen als je op het knopje ‘nieuws’ bij de petitie klikt of helemaal naar beneden scrollt. Op de website van het platform staat iets van uitleg:
Wij waren er op basis van onze bronnen vanuit gegaan dat de KNMG dit standpunt deelde, maar dat blijkt onjuist. Uiteraard betreuren wij dit standpunt, want er is geen land in Europa is waar dit onderscheid zo gemaakt wordt. Integendeel, in Zwitserland bijvoorbeeld worden acupunctuur, homeopathie, natuurgeneeskunde en antroposofische geneeskunde volledig gelijkgesteld aan de conventionele geneeskunde en vanuit de basisverzekering vergoed (1). Ook in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Italië en Portugal is er volledige erkenning van deze vakgebieden en zijn de titels van artsen beschermd.
Dit is behoorlijk schijnheilig. Het platform wist al een week voordat de KNMG zelf aan de bel trok, dat niet kon kloppen wat er gesteld werd. Op 23 mei had Nienhuys ze dat namelijk al duidelijk gemaakt na opheldering gevraagd te hebben bij de KNMG. En dat ze in andere landen van overheidswege anders omgaan (qua vergoeding of erkenning) met alternatief werkende artsen, zegt ook niet direct iets over het standpunt van de organisaties in die landen die een vergelijkbare positie hebben als de KNMG. En dat ook nog los van de vraag of ze hier wel een waarheidsgetrouwe weergave geven van de situatie in die landen. Maar dergelijke nuances zal ze wel een (integrale) zorg zijn.
Bij de Vereniging tegen de Kwakzalverij kunt u meer lezen over deze petitie en de herregistratie.
NB Wie de website van het platform bekijkt zal ook nogal wat verwijzingen naar onderzoeken aantreffen die al eerder besproken zijn op de websites van de VtdK en Kloptdatwel. Zo kom je op de homepage de onderzoeken van Kooreman en Baars tegen, maar ook de biggenstudie van Camerlink en Ellinger. Het platform lijkt een voorzetting van het Patiëntenplatform Complementaire Gezondheidszorg (de bestuursleden komen nagenoeg overeen), die we kennen van de door prominenten ondertekende kwakbrief, die ook behoorlijk misleidend was. Wie dus denkt dat deze misleiding slechts een beginnersfoutje was van onervaren bestuursleden van een nieuwe stichting, heeft het mis.
Jan Willem Nienhuys says
Drie opmerkingen
1. In de alternatieve sfeer wordt wel meer gepetitioneerd.
In 2011 sprak minister Schippers de congresserende VtdK toe per videoboodschap.
Hier kunt u een verslagje lezen van kort daarna:
http://www.kwakzalverij.nl/nieuws/renckens-neemt-afscheid-als-voorzitter/
Toen twee jaar later op 10 augustus 2013 een youtubefilmpje van die toespraak verscheen
https://www.youtube.com/watch?v=-TBIPHQ-lHU
kwam een alternatieve genezeres daar al na een maand of vier achter en startte een petitie die opriep tot het aftreden van Schippers. Ook daar tekenden diverse alternatieve artsen. Maar terwijl deze herregistratie-petitie per 1000 ondertekenaars
ruim 20 alternatieve artsen heeft die ondertekenen (vaak niet eens met hun functie erbij), waren het er toen maar 5 per 1000.
2. In de petitie over de herregistratie wordt alleen over homeopathie en acupunctuur gesproken. Maar er zijn nog veel meer alternatieve activiteiten. Zo gaan de ondertekenende artsen zich ook te buiten aan bioresonantie, fytotherapie, EFT, NLP, elektroacupunctuur volgens Voll, ayurveda, colonhydrotherapie,ozontherapie, kinesiologie, celtherapie, medische astrologie, enzymtherapie, psycho-neuro-immunologie, biosensor, lyme, chelatietherapie, levendbloedanalyse, alt. kankertherapie, manuele geneeskunde en neuraaltherapie.
Daarnaats wordt er onder artsen ook nog gedaan aan amilieopstellingen,haptotherapie, neuro-emtionele integratie, craniosacraaltherapie, sjamanisme, chinese kruiden, bach, enneagram, kleurentherapie, voetreflexologie, paranormale geneeswijze, urinetherapie, Gröning, NES-scan, rathera en allerlei andere rare apparaten, klankschaaltherapie, iriscopie, rathera, moerman, gebedsgenezing NAET.
In feite eist de petitie dus dat een beoefenaar van al dit moois de uren die hij of zij is bezig geweest met medische horoscopen trekken (ik noem maar wat) ook mag aan merken als uren die bijdroegen tot het instandhouden van medische universitaire kennis.
3. De petitie stelt nu:
“Zij gaat hierbij in tegen het advies van deskundigen om deze uren als artsenwerk te beschouwen, en “Wij verzoeken de Tweede Kamer het advies van de deskundigen te volgen.”
NB. “de” deskundigen, alsof bekend is wie dat zijn.
Nergens staat wie die deskundigen zijn die een advies over herregistratie aan de minister hebben gegeven, en ook niet waneer dat advies aan de minister is gestuurd, en ook al niet wat de tekst van dat advies is.
Ik heb een donkerbruin vermoeden dat dergelijke deskundigen en een dergelijk advies er helemaal niet zijn geweest.
Het begeleidend schrijven verwijst naar een uitspraak van de rechter. Toen ik dat Platform IG ernaar vroeg, schreef men eerst terug dat het vertrouwelijk was en daarna dat de rechter er een uitspraak over had gedaan (over een vertrouwelijke brief?). Dat ging echter over een belastingkwestie en niet over het bijhouden van medische kennis.
Jan Willem Nienhuys says
PS. Ik had van de alto-hobby’s nog de orthomoleculairen vergeten (daar doen ca. 15 van de ondertekenende artsen aan) en de antroposofisch artsen (ook ca. een dozijn). Die staan ook genoemd op de uitlegpagina van het Platform IG.
FVerweven says
Is zo een petitie nog wel geldig als er een tijd lang een valse toelichting bij heeft gestaan?
Jan Willem Nienhuys says
Nog een opmerking. Het register van artsen etc. is ingesteld om de kwaliteiten van de geregistreerden te garanderen. Je komt er ook niet zomaar in. Een arts moet om te beginnen een goede opleiding hebben gehad. Voor allerlei specialisten is werkervaring in het specialisme een vereiste voor herregistratie. Zo is bijvoorbeeld voor gz-psychologen en psychotherapeuten geoordeeld dat 8 uur per week onvoldoende is, en dat het 12 uur per week moet zijn.
Uiteraard is het doel van de herregistratie dat gegarandeerd wordt dat de kennis van de betrokkene precies even up to date is als die van iemand die pas een diploma heeft gekregen. Wie geen patiënten heeft gezien (bijvoorbeeld een arts-directeur van een medische organisatie) kan ook bijscholing volgen en daarover examen(s) afleggen.
Dat er een herregistratie hoort te zijn staat al in de wet BIG, maar in art. 91 stond dat de invoering daarvan later zou komen. Over deze herregistratie voor artsen wordt al sinds 2008 gepraat. Zie bijvoorbeeld
http://www.kwakzalverij.nl/nieuws/raken-alternatieve-artsen-hun-titel-kwijt/ naar aanleiding van
https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2008/06/17/voorhang-besluit-periodieke-registratie-ex-artikel-8-wet-big
Aangezien geen van die alternatieve hobby’s op de universiteit wordt onderwezen is het duidelijk dat uren besteed aan die praktijken ook niet aannemelijk kunnen maken dat iemands minimum aan medische kennis met die uren up to date is gebleven.
De petitie geef ik overigens niet veel kans. Ze moeten vanaf nu ruim 500 handtekeningen *gemiddeld* per dag ophalen om aan de 40.000 te komen. Tot nu toe is het gemiddelde maar ongeveer 170.
mariannedo says
Zullen er gewetens zijn bij wat leden ? Bij de biologische natuurgeneeskundige basisartsen,
Die na dit te hebben gelezen, hun petitie ondertekening hebben ingetrokken ?
Die het gejokkebrok ook betreuren.?
Ik plak dit stukje tekst van de VtdK :
Voor de volledigheid: Het platform heeft dezelfde dag de petitietekst aangepast. Onder het kopje ‘Nieuws’ op de petitiewebsite staat nu (inclusief taal- en tikfouten): “Zojuist heeft de KNMG Het volgende bericht gestuurd. Wij waren er op basis van onze bronnen vanuit gegaan dat de KNMG dit standpunt deelde, maar dat blijkt onjuist. Uiteraard betreuren wij dit standpunt. De tekst van de lopende petitie is in overleg door Petities.nl aangepast: waar “deskundigen” staat onder “constateren” stond “de KNMG”, waar “deskundigen” staat onder ‘en verzoeken’ stond “deskundigen (KNMG en WHO)”. Als u uw ondertekening wilt terugtrekken, laat dit weten aan webmaster@petities.nl”.
Richard R. says
Zelfs als dit al klopt, is dit uiteraard geen reden om de genoemde vormen van kwakzalverij dan ook hier maar serieus te nemen. Het is eerder een reden om ernstig te twijfelen aan de oordeelkundigheid van de desbetreffende ambtenaren die over erkenning en vergoeding van behandelingen gaan.
Jan Willem Nienhuys says
In Zwitserland is per referendum herhaalde malen besloten dat de vier genoemde therapieën in het verzekeringspakket moesten. De overheid is akkoord gegaan maar heeft wel besloten dat het eerst op proef zou zijn. Toen is er geëvalueerd. De homeopaten hebben toen een waardeloos rapport ingestuurd naar de evaluatiecommissie. Dat was nog een goeie prestatie, want de andere drie leverden, als ik me goed herinner, niks of nog ergere rotzooi in. De evaluatie viel dan ook negatief uit. Vele jaren later werd de Engelse vertaling van het homeopatenrapport op de markt gebracht en door allerlei homeopaten voorgesteld als het standpunt van de Zwitserse regering.
Vervolgens produceerde een volksraadpleging weer hetzelfde resultaat (zoals gebruikelijk was de opkomst laag, maar de fanatieke voorstanders kwamen wel opdagen). Daarna is weer een proefperiode ingegaan, maar de (nieuwe?) evaluatiecommsie heeft al voor het eind van de proefperiode het bijltje erbij neergegooid, en medegedeeld dat een bewijs dat homeopathie etc. werkt er niet van kon komen.
De commissie heeft toen aanbevolen dat de homeopathie enz. gewoon gehouden zou worden aan de standaarden van de overige geneeskunde: per middel en per aandoening een bewijs leveren. Maar hoe dit in de praktijk uitpakt (via de artsenvrijheid van behandelen) weet ik niet.
Of er verzekeraars zijn die weigeren te betalen voor *middelen* als er geen bewijs voor is weet ik niet.
De pointe van dit verhaal is dus dat de ambtenaren weinig te verwijten valt. Ze kunnen weinig anders met een bindend referendum.
Jan Willem Nienhuys says
Nog een detail. Ik hou bij hoeveel alto-artsen er die petitie tekenen. Dat zijn er net iets onder de 2 percent. Maar kennelijk is de petitie niet goed beschermd tegen mensen die dubbel ondertekenen. Zo tekende ene J.D. Setyo uit Rotterdam zowel op 7 juni als op 18 juni en toevallig is er ook een arts-acupuncturist met die naam in Rotterdam, die zich trouwens ook “dr. Setyo” noemt zonder gepromoveerd te zijn.
Het is opvallend dat in de grafiek van aantallen ondertekenaars telkens pieken zitten. Ik denk ten gevolge van oproepen in sociale media, nieuwsbrieven e.d.
mariannedo says
Vandaag zou toch het ondertekenen van de petitie moeten sluiten ? de teller staat op 15.665 en er komen er nog bij. Olala , een vergissing of ben ik abuis.