In deze tweede Happinez van dit jaar met als thema ‘alles is liefde’ draait het allemaal om geloven in jezelf en houden van jezelf. Je komt erdoor in een hoge trillingsfrequentie terecht en dan wordt alles beter. Dit is heel in het kort de strekking van veel artikelen in deze Happinez. In deze recensie vier onderwerpen meer in detail: een interview met de spirituele leraar Isha Judd, heartfulness (‘leven vanuit je hart’), seksualiteit en het graancirkelcentrum.
Interview met Isha Judd: ‘Zodra je ja zegt tegen het leven krijgt alles vaart’ (p.23)
Isha Judd is een spiritueel leraar die vooral in Zuid-Amerika erg populair is. Op haar pad naar verlichting ontdekte zij een eenvoudige methode voor absolute vrijheid. De methode leert ons te concentreren op het nu, op liefde en volmaaktheid. Hierdoor verhoogt ons trillingsniveau en beginnen alle zaken met een lagere frequentie te verdwijnen. Het is eenvoudig, krachtig en snel: ideaal voor moderne mensen met een druk leven. Isha heeft de methode ‘Isha Judd systeem’ genoemd. Is dat niet een tikje te zelfingenomen? Nee, dat zie ik natuurlijk verkeerd, zij houdt van zichzelf en dat moet ik nog leren. Een irritante betweetster dus, maar ja, er zijn liefhebbers voor. In de Wikipedia vind je een kort artikel over haar.
‘Een korte cursus heartfulness’ (p. 52)
In dit artikel gaat het om leven vanuit je hart, ‘de grote uitdaging van deze tijd’. Er is aandacht voor de methode van het Californische HeartMath Instituut. Een organisatie waar ik me al jaren aan erger omdat ze zich onterecht veel wetenschappelijker voordoen dan ze zijn. Goed: er werken wetenschappers, maar de manier waarop zij onderzoek doen en onderzoeksresultaten interpreteren is niet algemeen aanvaard. Het instituut wil aantonen dat mensen hun hartslag kunnen beïnvloeden en beweert bovendien dat we daar gezonder van worden. Het HeartMath Instituut claimt aangetoond te hebben dat gezondheid begint met liefde. Liefde reduceert vervolgens stress, zo begrijp ik uit een stuk uit Ode dat op de website van Heartmath Benelux staat. Een toestand van liefde zou een coherente hartslag opleveren, met alle voordelen van dien. Maar andersom kan ook: door het hart te trainen coherent te zijn zou je vanzelf in de staat van liefde en stressloosheid terecht komen. Ook zeggen ze dat hoe meer mensen zo’n hartslag hebben, hoe meer harmonie er in de wereld is.
Onder het mom van ‘gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek’ heeft het instituut de hartcoherentietherapie en bijbehorende biofeedback-apparatuur en -software ontwikkeld en op de markt gebracht. De antistressmethode lijkt inmiddels een wereldwijd succes te zijn. Een google op ‘hartcoherentie’ levert al meer dan 35.000 resultaten op. Menig coach, therapeut, psycholoog of fysiotherapeut werkt er al mee, en ook op Nederlandse opleidingsinstellingen wordt het gepromoot.
Volgens de Californiërs is hartritmevariabiliteit (HRV) de wetenschappelijke basis van hun methode. Het klopt dat HRV een echt wetenschappelijk onderzocht fenomeen is. Kort gezegd: met hoe meer variatie het hart klopt, hoe gezonder het is. Uit onderzoek is gebleken dat een verlaagd HRV een indicatie is voor het risico op overlijden na een hartaanval. Reden voor dokters om hartpatiënten met een laag HRV extra goed in de gaten te houden.
Het HeartMath Instituut ging met de HRV aan de haal en ontwikkelde biofeedbackapparatuur en -software waarmee je kunt testen of je hartslag ‘coherent’ is. Coherent is niets anders dan wat het instituut als predicaat heeft meegegeven aan de volgens hen meest ideale HRV. Een coherent hart zou dus een ideale toestand zijn zonder stress en goed voor van alles en nog wat, zowel op fysiek, emotioneel en mentaal niveau. Er is echter geen enkele wetenschappelijke consensus over dat ‘coherentie’ ook maar iets nuttigs zou doen of dat het bereiken van zo’n toestand door middel van het apparaatje ook maar enig positief effect heeft. (Zie voor een kritische bespreking van de methode bijvoorbeeld dit artikel op de website van de James Randi Educational Foundation).
Nieuwsgierig geworden naar de mate waarin mijn eigen hart coherent is, besloot ik de proef op de som te nemen door een test te doen met de emwave, één van de biofeedbackapparaten. Via een oorclipje ben ik verbonden met het apparaat, dat op de een of andere manier mijn hartslag in een golfpatroon vertaalt (Misschien een beetje zoiets als bij een EEG?). Het beeldscherm gaf een piekerig grafiekpatroon te zien. Oei, niet best, mijn hart klopt niet bepaald coherent! De bedoeling is dat op het beeldscherm een min of meer gelijkmatige golf verschijnt, dan ben je ‘in hartcoherentie’. Na wat oefenen lukte het om zo’n golf op het beeldscherm te krijgen. Het was gewoon een kwestie van heel geconcentreerd consequent vijf seconden in en vijf seconden uit ademen. Niet bepaald ontspannend om te doen. Toen iemand mij een vraag stelde, lag ik er dan ook onmiddellijk uit en kwamen de pieken weer te voorschijn.
Naar aanleiding van mijn eigen ervaringen met de emwave kan ik mij niet voorstellen dat er mensen zijn die zomaar spontaan in deze geforceerde toestand van ‘hartcoherentie’ zitten. Laat staan dat het nuttig zou zijn om dit te oefenen. Nee, dan ga ik liever gewoon mediteren, dat is een stuk relaxter. De heartmath-fan van wie ik het apparaatje had geleend zei toen dat je door meditatie ook in de hartcoherentietoestand terecht komt. Dus dat heb ik nog even geprobeerd maar bij mij leverde dat allerminst een mooie gelijkmatige golf op.
Op wat voor manier zouden therapeuten dit apparaat eigenlijk inzetten, vraag ik me af. De website van een enthousiaste fysiotherapeute vermeldt dat zij haar patiënten even aan het apparaat hangt om ze te laten inzien dat ze heus wel gestrest zijn, ook al voelen ze daar zelf niets van. Verder vindt ze het mooie aan het apparaat dat het zowel gebruikt kan worden om diagnoses te stellen als om te behandelen! Ongelooflijk, hoe gemakkelijk mensen zichzelf en anderen voor de gek kunnen houden.
Ik heb ook al een idee hoe meer psychologisch georiënteerde therapeuten het apparaatje kunnen inzetten. Eerst laat je de cliënt een tijdje in het vijftellenritme ademen zodat een mooie sinusgolf op het scherm verschijnt, dan stel je een vraag afhankelijk van zijn of haar problematiek, bijvoorbeeld, hoe is de relatie met je moeder? Gegarandeerd prijs, het apparaat geeft aan dat hier een bron van stress is aangeboord!**
* Pilotonderzoek naar de effectiviteit van een hartritmevariabiliteit-training – Koller, 2011
** Voor de zekerheid – voordat iemand zich aangevallen voelt: ik wil natuurlijk niemand er van beschuldigen dat het apparaat op deze manier daadwerkelijk wordt ingezet.
Heb je lijf lief (p. 68)
Dit artikel gaat over seksualiteit. ‘Wat jammer toch dat we er niet openhartig en gemakkelijk over praten zoals in andere culturen die daar veel beter mee omgaan’, zo opent het artikel. Als voorbeeld van zo’n ideale cultuur wordt een beeldschone oosterse actrice aangehaald die tijdens de lunch met westerse collega’s openhartig verhaalt hoe ze de dag ervoor wel drie keer achter elkaar een orgasme had tijdens een massage van haar favoriete masseur.
In een artikel dat het gevoel van eigenwaarde wat betreft seksualiteit bij vrouwen wil versterken niet zo’n gelukkige anekdote, lijkt mij. Seksueel genot wordt hier toch maar mooi weer op een lijn gesteld met ‘beeldschoon’ zijn. En afgezien daarvan levert het toch echt wel een gênante situatie op, ik geloof er niets van dat dit in ‘oosterse’ culturen normaal zou zijn. Geen teken van kleingeestigheid dus dat de rest van de filmploeg zich verslikte in de gadogado.
Natuurlijk kan het best interessant zijn om eens naar andere gewoonten en gebruiken te kijken, maar met deze inleiding wordt een beeld neergezet als zouden de westerse omgangsvormen bekrompen en verkrampt zijn, dit in tegenstelling tot de vrije, open, natuurlijke, zuivere seksualiteit uit exotischer oorden.
Dit gebrek aan objectiviteit vind ik storend. Een ander voorbeeld hiervan zijn de documentaires van Sunny Bergman, waar in het artikel lovend over wordt gesproken. Haar eerste documentaire ging over schaamlipcorrectie door plastische chirurgie. Volgens het westerse schoonheidsideaal mogen de binnenste schaamlippen niet zichtbaar zijn en terecht, vond ik, zette Sunny Bergman hier vraagtekens bij. Haar volgende documentaire serie (‘The Sunny Side of Sex’) ging over niet-westerse gebruiken waar Sunny onverdeeld enthousiast over is, zoals het uitrekken van de labia (de binnenste schaamlippen) bij Oegandese meisjes, zie bijvoorbeeld deze video:
Of ze dit nu leuk vinden of niet, het is daar traditie en past in het plaatje van de ideale vrouw. Bij Sunny ontbreekt dan plots iedere ktritische kanttekening want het is een onderdeel van de Oegandese cultuur die zo geweldig is en waarvan wij nog zoveel kunnen leren.
Verderop in het artikel komen vooral academici aan het woord bij wie spiritualiteit een belangrijke plaats is gaan innemen in hun praktijk. Bijvoorbeeld seksuologe en spiritueel leraar Maitreyi D. Piontek, van het boek De Tao van de vrouw (‘zelfgenezing of spirituele groei bereik je door je seksuele kracht bewust te verbinden met de liefde en de stilte van het hart en hogere energiecentra’), relatietherapeute Marja Moors die onder andere aan familieopstellingen doet en spiritueel gynaecologe Christiane Northrup, bekend van Oprah en schrijfster van diverse boeken over vrouwelijke seksualiteit en gezondheid. In de VS heeft Christiane Northrup zo ongeveer een goeroestatus, lees ik in een artikel van Harriet Hall op science-based medicine en dat is wel bedenkelijk want door haar medische achtergrond zijn sommige mensen misschien geneigd de aperte onzin die zij verspreidt wat betreft gezondheidsonderwerpen serieus te nemen. Hier nog een link naar een ander stuk op sbm.
Het meest hilarisch vond ik het stukje over de cursus van Marleen Jansen (een columniste van Linda en Libelle). Naast de (niet bestaande) G-spot en het spuitorgasme is er nu een spirituele variant in opmars: het vallei-orgasme. Samen met taoïstisch trainer Reinoud Eleveld (die over de hele wereld reisde om de cultuur en de wijsheid van de oude Chinese taoïsten en de Tolteken te bestuderen) zette zij een onlinecursus op en geeft een aantal live-events. Marleen Janssen legt uit wat het is:
‘Het is een herhaald uitgesteld orgasme dat het hele lichaam warm en orgastisch maakt. Dat zorgt voor meer seksueel genot: een intens langdurig orgasme dat door het lichaam golft. … In het online programma leren we vrouwen hoe ze deze kostbare seksuele energie van Moeder Aarde die in de eierstokken ligt opgelagen, in het lichaam kunnen brengen.’
Dit gebeurt door middel van qigongoefeningen. Marleen belooft: ‘Vrouwen die deze technieken onder de knie krijgen, beleven meer plezier aan seks, worden vitaler èn wijzer.’
Het nieuwe fenomeen is niet onopgemerkt gebleven, op diverse sites wordt er al de draak mee gestoken.
Graancirkelcentrum (p. 82)
Ten slotte een opmerkelijk bericht in de rubriek ‘Het Hart’. Er is een heus graancirkelcentrum geopend in Naarden. Zakenvrouw Monique Klinkenbergh verkocht haar bedrijf in luxe agenda’s. Ze wilde meer haar hart volgen en is daarom het graancirkelcentrum begonnen. Het centrum wil
‘beschikbare kennis en informatie over graancirkels bijeen brengen en onderzoekers, wetenschappers en gepassioneerde amateurs een platform bieden om onderzoeksresultaten, inzichten en theorieën met elkaar te delen. Zo hoopt het centrum de samenwerking tussen wetenschappers en onderzoekers te bevorderen. Als ieder vanuit zijn of haar expertise de krachten bundelt, is de code van dit universele raadsel wellicht te ontcijferen. En dat geeft ons ongetwijfeld nieuwe inzichten in hoe de wereld functioneert’
aldus de website van het graancirkelcentrum.
Het centrum is drie dagen in de week geopend en organiseert regelmatig op zondag een lezing of workshop. Binnenkort komt Janet Ossebaard. Zij gelooft in de foto’s die Robbert van den Broeke maakt van UFO’s, engelen en andere paranormale verschijnselen. Zie hiervoor dit artikel op het Skepsis blog. Verder functioneert het centrum als een soort reisbureau naar populaire graancircelgebieden zoals Wiltshire in Engeland. Daar komen grote jongens uit de zakenwereld op af, laat Monique weten in een interview met het Financieele Dagblad van 25-06-2011. In de zomermaanden kunnen we dagelijks een verslag verwachten. En als het weer het toelaat gaat Monique zelf de lucht in om graancirkels te spotten. Zouden ze het op een akkoordje hebben gegooid met een clubje graancirkelmakers?
Guest says
Ik ben zeer benieuwd wat er eigenlijk volgens mw. Judd in een hogere frequentie gaat trillen en hoe dat meetbaar is. Hoe is mw. Judd daar achter gekomen? Welk onderzoek heeft zij verricht? Ik doe er een gooi naar: gebakken lucht.
Gert Jan van 't Land says
Dat verhaal met die mooie vrouw met haar orgasmes: komt op mij tamelijk over als een mannelijke fantasie, of vergis ik me. Hoe zit het eigenlijk met de gelijkwaardige benadering van de sexen bij Happinez?
agnestieben says
Het artikel is geschreven door een freelance journaliste, Wies van Enthoven, de anekdote over de actrice zou afkomstig zijn van een bereisde regisseur.
Er wordt wel uitgegaan van gelijkwaardigheid.
Probleem is alleen dat de in de Happinez gehanteerde verklaringen, zoals in dit geval voor het gedrag van de actrice, vaak kant nog wal raken. Functionele verklaringsmodellen worden genegeerd en in plaats daarvan zweeft men er liever wat op los. Een functionele verklaring is in dit geval natuurlijk dat de actrice met haar verhaal handig inspeelt op de mannelijke fantasie en daardoor de interesse van voor haar interessante mannen wekt
.
Typerend voor de Happinez is om te kiezen voor een lachwekkende dwaling, in dit geval schreef de Happinez-journaliste:’ Voor de eerder genoemde Indonesische filmster is het heel vanzelfsprekend dat ze haar energie tijdens die lange zware filmdagen goed op peil houdt. Zij heeft in haar land geleerd dat seksualiteit, energie en er stralend uitzien op een natuurlijke manier met elkaar verbonden zijn.’
Renate1 says
Tja, laat de fanatieke moslims in Indonesië het maar niet horen.
Jan Willem Nienhuys says
Coherentie wordt hier in de natuurkundige zin gebruikt. Het betekent dat golven gelijk op gaan. Gewoon licht is niet coherent. Maar als je licht door een smalle spleet laat vallen dan is het licht achter die spleet wel min of meer coherent, en dan kun je er interferentieproeven mee doen. Het licht dat uit een laser komt is typisch coherent: het is één langgerekte golf, en ook de golftoppen die miljarden golven van elkaar verwijderd zijn hebben precies een afstand van een geheel aantal golflengtes.
Wat er kennelijk gemeten wordt met zo’n oorclip is de tijd tussen twee opeenvolgende hartslagen. Een piepklein lampje schijnt op de bloedvaten, en aan het teruggekaatste licht kan men dan zien of die bloedvaten voller of leger zijn. In de bloedvaten veroorzaakt de hartslag een drukgolf (de maximale druk en de minimale druk in een grote slagader in de arm is wat bij een bloeddrukmeting wordt gemeten), en op het hoogtepunt van de drukgolf is het volume van de bloedvaten dan wat groter, en dat is wat je met zo’n lampje kunt meten.
Uiteraard is het nuttig als het hart snel kan reageren op veranderende omstandigheden. Als het hart daar niet meer op reageert (bijvoorbeeld omdat eigenlijk al aan zijn maximale capaciteit zit doordat het zelf maar net genoeg zuurstof krijgt) dan is dat natuurlijk zorgelijk. Van de ene seconde op de andere moeten we althans in staat zijn op een plotseling gevaar te reageren. Door ademhalen stijgt en daalt de druk in de borstkas natuurlijk en als het hart snel kan reageren op veranderende zuurstofbehoefte dan reageert het ook op door ademhaling geïnduceerde drukveranderingen.
Er is geen enkele noodzaak (lijkt me) dat de tijd tussen twee hartslagen op de geschetste manier op en neer moet gaan. De reden om hier te spreken over coherentie is kennelijk dat niet de hartslag zo constant is dat je er tamelijk zeker van bent dat na, zeg, 61,5 seconden precies de top van de 80ste drukgolf ten gevolge van de hartslag is. De getoonde grafiek van een ‘coherente’ hartslag suggereert dat in het ‘ideale’ geval de tijd tussen twee hartslagen tamelijk gelijkmatig heen en weer gaat tussen ongeveer 1,0 seconde (60 slagen per minuut) en ongeveer 1,3 seconde (78 slagen per minuut).
Het lijkt me onzin. Het hart werkt het beste wanneer het zich zonder mankeren en ogenblikkelijk aanpast aan veranderende omstandigheden. Dus als ik opeens harder moet nadenken over de correcte spelling van een woord bijvoorbeeld (meer zuurstof nodig in de hersenen) dan moet het hart geen eigen willetje hebben omdat het zo nodig van Heartmath terug moet naar 60 slagen per minuut. Die zuurstof heb ik dan ogenblikkelijk nodig!
Dat heeft niks te maken met coherentie uit de natuurkunde. In elk geval houdt coherentie in de natuurkunde niet in dat de frequentie van een trillend verschijnsel systematisch op en neer gaat.
Maarten Koller says
In dit geval valt het ritme van de ademhaling samen met het ritme van het baroreflex. Dat is de coherentie lijkt me zo. En de hartslag reageert ook op de ademhaling doordat tijdens de inademing de nervus vagus geinhibeerd wordt. (Respiratiore sinusaritmie)
Steven Raaijmakers says
Op dit moment de data aan het analyseren van het (volgens ons) eerste randomized double-blind sham-controlled experiment naar hrv-biofeedback (geen rsa-biofeedback). Benieuwd naar de uitkomsten! BTW: ook nog dubbel blind tijdens analyse.
Renate1 says
Voor de zwevertjes van Happinez en aanverwante blaadjes is alles wat van ver komt, bij voorkeur van volkeren die in hun ogen nog meer in harmonie met de natuur (wat dat dan ook moge betekenen) leven veel beter dan alles wat in de “beschaafde” wereld wordt bedacht.
thiarwik says
Dat de pauzes tussen de hartslagen voortdurend varieren (HRV), ook in rust toestand, dus ook het hartrimte aanhoudend veranderd, is inderdaad een belangrijke indicator inzake je algemeen welzijn en de conditie van je hart, dan kan elke cardioloog je wel vertellen, natuurlijk staat het hartritme in verband met emoties, vandaar dat mediteren ook zo heilzaam voor je gezondheid is, zie het maar als een soort van innerlijk rustpunt creeren.
Jan Willem Nienhuys says
Wat de Heartmath-lui daar echter van maken is dat het hartritme (dus de pauzes tussen de hartslagen) volgens een sinuscurve moet variëren, in plaats van zich als het ware van slag tot slag aan te passen aan de behoeften en verwachte behoeften van het lichaam.
Dat is alsof iemand het nut van ‘een ommetje maken’ vertaalt naar: je moet altijd in een cirkel met een straal van 300 meter lopen.
thiarwik says
Ik haal eruit dat hoe positiever je bent qua geestelijk gesteldheid meer je HVR geneigd is volgens een sinuscurve te varieren, dat is dan weer een gegeven wat verstrekkende gevolgen schijnt te hebben voor je algehele gezondheid.
Conclusie: dus als je zoveel mogelijk de positivo uithangt, Pranayama beoefent of mindfullness, dan gaat je rikketik langer mee, dat is de boodschap.
Misschien zit daar wel wat in, als je vaak gestresst bent draagt ook niet bepaald bij tot een langer
leven, maar of je dit alles nu wetenschappelijk hard kunt maken, er werken daar trouwens ook wetenschappers las ik, dat gaat m.i. wel wat moeilijker worden.
Jan Willem Nienhuys says
Er is wel een duidelijke reden dat de tijdsintervallen tussen hartslagen zouden horen te variëren, namelijk als gevolg van allerlei onvoorspelbare invloeden, waar het hart zich aan aanpast. Er is geen enkele duidelijke reden waarom dat bij positivo’s minder zou horen te zijn, namelijk met de invloed van de rustige ademhaling als enige invloed.
En zelfs als dat zo was (wat ik heel erg betwijfel), dan zou de conclusie dat je het beter met je gaat én dat je hart langer meegaat, als je maar zorgt dat je hartslag alleen nog maar van je ademhaling afhangt, nog nergens op slaan.
Hier is een redenering die enigszins volgens hetzelfde stramien verloopt.
Grote beloningen zijn vaak bedragen die door 10 deelbaar zijn. Daar worden mensen blij van. Dus als je mensen een bedrag geeft dat door 10 deelbaar is, zijn ze blijer en leven ze lang en gelukkig. Het is alleen niet wetenschappelijk hard te maken.
Als je nu ‘niet wetenschappelijk hard te maken’ opvat als ‘redenering die kant noch wal raakt’ dan klopt het weer wel.
thiarwik says
Natuurlijk, het HRV is nu eenmaal lichaamseigen en verschilt per individu, dat is wel duidelijk, maar experimenteel is vastgesteld dat bij een positieve emotie het op de grafiek naar een sinuscurve begint te neigen of het al wordt, dus het verloop van de HVR wordt gunstiger bij een wat de Boeddhisten benoemen als een “Peacefull mind”, dus niet alleen door het verloop van je ademhaling.
Vergeet niet dat het hart ook als een endocriene klier functioneert, zonder nu verder in medische details te vervallen doet het in dat opzicht niet onder voor het brein.
Het natuurlijke ritme van de ademhalingwordt vaak verstoord door stressfactoren waardoor men onwillekeurig overgaat op de z.g, (hoge) borstademhaling, i.p.v de buikademhaling, zoals het behoort.
Dat beinvloedt op zijn beurt weer de hartfunctie.
Achterliggende boodschap wees lief voor elkander, huppel vrolijk door het leven en blijf diep ademhalen, dan krijgen we allemaal een optimaal werkend HVR.
Maar er spelen natuurlijk nog, zoals meestal, een groot aantal x-varabelen mee, waar we helemaal geen weet van hebben. (maar goed trouwens dat we alles niet weten).
De vergelijking gaat niet helemaal op want dat heeft niets met je HVR te maken, maar als je gaat sporten, begint na verloop van tijd je hart ook efficienter te werken, de ademhaling verbetert en de bloeddruk daalt. Dus een klein beetje invloed uitoefenen kun je altijd wel.
Even iets geheel anders, wie heeft het hier op dit blog eigenlijk voor het zeggen, want ik zou graag weer onder de naam Ragnar willen posten, indien mogelijk.
Bij voorbaat.
Maarten Koller says
Er is alleen een kleine ‘maar’:
1: Over de verloop van een dag zijn er geen verschillen in de hartcoherentie tussen mensen die hoog scoren op angst en depressie en een controle groep.
2: Langzaam ademen verhoogt duidelijk de ‘coherentie’, alleen maakt de coherentie/ademhalingssnelheid niet uit voor een verbetering van de ervaren gespannenheid voor en na een ademhalingssessie. (Of je nu een tijdje 6x per minuut ademt en een hoge coherentie hebt, of dat je 12x per minuut ademt en een normale coherentie hebt, maakt geen verschil: het ontspant allebei.) 3: En daarnaast werd een groep mensen met psychische klachten die een hartcoherentietraining of Mindfulnesstraining gevolgd voor en na de trainingen. Na afloop had alleen de hartcoherentiegroep een hogere hartcoherentie. Na afloop was er op twee uitkomstmaten verbetering opgetreden voor de Mindfulnessgroep tegenover slechts op 1 van de uitkomstmaten voor de hartcoherentiegroep (en ook nog eens minder verbetering, in vergelijking met de Mindfulnessgroep). Oftewel: een geslaagde behandeling hoeft niet samen te gaan met een hogere hartcoherentie.
http://www.burnin.nl/downloads/Onderzoek-naar-het-werkingsmechanisme-van-hartcoherentietraining.pdf
Dat is dus tot drie keer toe een onderzoek dat een uitkomst met een andere richting laat zien dan je zou verwachten op basis van de claims van HeartMath.
ps, wat betreft de comments en naam: u heeft het zelf voor het zeggen via
uw Disqus profiel. Een naamswijziging is vanaf onze kant niet mogelijk.
[image: DISQUS]
Hans1263 says
Het hart als endocriene klier, in dat opzicht niet onderdoend voor het brein.
Ik sta voor fysiologische raadsels.
Legt u eens uit?
Ragnar45 says
@maartenkoller:disqus
Door de link te lezen bekijk ik het nu wel wat genuanceerder, het blijft trouwens wel interessante materie.
Onbegrijpelijk dat GGZ therapeuten dit nu dan al in hun reguliere behandeling mee mogen nemen.
Ragnar45 says
Hans, ik doe het maar even met quote van een linkje, anders worden het zulke grote lappen tekst die ik moet typen..
Begin Quote: *Het hart als een endocrine klier.Het is komen vast te staan dat het hart 7 hormonen produceert. Het hart doet hierbij dus niet onder voor de hersenen. Eén van deze hormonen, het peptide ANF dat wordt afgescheiden in de bovenste hartkamers, bestuurt het immuunsysteem, het hormonale evenwicht en het verouderingsproces. Met elke hartslag wordt deze informatie door het hele lichaam gepompt. Het hart is nauw verbonden met de werking van de hersenen en kan in dit respect worden gezien als een uniek brein dat gekoppeld is aan het centrale zenuwstelsel. Einde quote.
http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=1143
Maarten Koller says
http://en.wikipedia.org/wiki/Atrial_natriuretic_peptide
Ik vind alleen de uitspraak ‘een uniek brein’ wel wat vreemd. Ik begrijp hem niet goed.
“met elke hartslag wordt deze ‘informatie’ (?) door het hele lichaam gepompt. Het hart is nauw verbonden met de werking van de hersenen (…)”
Op die manier kan je ook zeggen dat de longen nauw verbonden zijn met de werking van de hersenen, ze zorgen immers de zuurstof toevoer.
Maar andersom zorgen de hersenen voor de aansturen van het in en uitademen, dus wie ‘bestuurt’ nu wie?
Ook bij de longen is er wel een feedback systeem richting hersenen, maar de hersenen zijn in staat die (tijdelijk) te overrulen –> je kan wel even je adem inhouden, maar andersom zijn je longen niet in staat een opdracht van de hersenen te negeren.
En de ‘informatie’ die wordt rondgepompt is gewoon onderdeel van het bloeddruk negatieve feedback systeem (hoge bloeddruk wekt een verlaging op, en een lage bloeddruk wekt een verhoging op). Om daar nu over te zeggen dat het hart een uniek brein is… Ik begrijp niet waar die opmerking precies vandaan komt.
Ik heb het gevoel alsof dat artikel op grenswetenschap de grenzen van wetenschap hier en daar wel een tikkeltje over gaat. In elk geval worden er zeer veel claims gedaan zonder onderbouwing. Juist bij een site die
zichzelf grenswetenschap noemt zou je een gedegen onderbouwing verwachten
toch?
Ze lijken normale anatomische eigenschappen aan te grijpen voor een vaag
verhaal over brein-eigenschappen van het hart. Heel vreemd.
2012/5/1 Disqus
Albert Bakker says
Evenzo zijn de nieren en bijnieren ieder een uniek brein, de lever, je huid, maag, twaalfvingerige darm, alvleesklier, je testikels als je van mars komt, je eierstokken en baarmoeder indien van venus, je beenmerg en onderhuids vetweefsel, zijn allemaal toegewijde producenten van hormonen, unieke breinen. En me dunkt dat het voor een goede gezondheid erg noodzakelijk is dat ze allemaal coherent trillen. Dat spreekt bijna vanzelf, ware het niet dat de tong dan weer geen uniek brein is.
Ragnar45 says
@maartenkoller:disqus
Dat het hart neurotransmitters aanmaakt was me wel bekend, maar over het rondpompen van de informatie? en de term uniek brein, daarmee kon ik ook niet helemaal uit de bocht.
Vandaar juist misschien de benaming grenswetenschap, dat spreekt in feite al voor zich.
Albert Bakker says
Dat de geproduceerde eiwitten in het bloed worden opgenomen en dat het hart bloed rondpompt bedoelt men met rondpompen van informatie. Het lijkt me geen groot mysterie waarom men dat woord gebruikt. Het woord ” informatie” heeft net als kwantum in het New Age woordenboek een aparte betekenis en als je het kan gebruiken in relatie tot het hart dat als een tweede stel hersens wordt afgeschilderd dan lijkt dat extra spannend. Men had ook het zuurstofgehalte kunnen gebruiken, of glucose of om het even andere variabele, maar hormonen, neuronen, neurotransmitters dat klinkt allemaal veel spannender, grens-achtiger.
Iedere spier maakt op die manier dat men hier bedoelt trouwens neurotransmitters aan, want zenuwcellen synapsen op spieren, anders ben je namelijk verlamd of in het geval van het hart dood. Het hart wordt opgejut vanuit de hersenstam (CAC centrum) via sympathische zenuwcellen die op de spiercellen synapsen (motorische eindplaat heet zoiets) waarbij de neurotransmitter noradrenaline het signaal helpt overbrengen en voordat het hart helemaal uit de bocht vliegt wordt het weer een beetje koest gehouden door vanuit de hersenstam (CIC centrum) via parasympathische zenuwcellen te synapsen op de spiercellen waarbij de neurotransmitter acetylcholine de signaaloverdracht bespoedigt. De sympathische en parasympathische zenuwcellen maken deel uit van het autonome zenuwstelsel dat weer een deel is van het perifere zenuwstelsel. Die gaan niet alleen naar je hart vanuit je brein, je hele lijf zit helemaal vol met zenuwen, of neuronen als dat sappiger klinkt.
Ragnar45 says
Albert Bakker,
Dat lijkt me wel een aannemelijke interpretatie van het woordje informatie, maar ik blijf het in bovengenoemde context toch een beetje een merkwaardige woordkeus vinden.
Bij het doorlezen ervan roept het wel meteen vragen op.
Bedankt verder voor de fysiologische uiteenzetting inzake de werking van ons lichaam, weten we dat ook weer.
Pascal de Geest says
Hallo,
Heb dit eventjes (laat ons zeggen manueel) liggen uittesten : Heb mezelf tot een orgasme gebracht op een alles behalve mooie vrouw, voor ik tot een orgasme kwam duurde het 7 minuten, vlak erna heb ik mezelf tot een orgasme gebracht op een specifieke naaktfoto van fotomodel Lara Stone en kwam ik al aan een orgasme toe op 23 seconden.
A.U.B. – Om maar te zeggen dat die reactie volledig persoonlijk zijn …