Toen eind 2021 sprake was van oversterfte die niet vanzelfsprekend verklaard kon worden, vroeg Kamerlid Pieter Omtzigt daar aandacht voor. Hij was waarschijnlijk op het spoor gezet door Ronald Meester, hoogleraar waarschijnlijkheidsleer aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Nauwelijks verhuld sprak die zijn vermoeden uit dat de covidvaccinaties die vanaf begin 2021 waren uitgerold hier wel eens een belangrijke rol in zouden kunnen spelen.
[Read more…] about Bedenkingen bij het rapport over oversterfte van Ronald Meester en Marc JacobsWetenschap
De discussie die niet kon plaatsvinden op de UvA: Coyne, Boudry en Richardson over ‘The Ideological Subversion of Science’
Op vrijdag 17 mei jl. was een discussie gepland op het Science Park van de UvA tussen Jerry Coyne, Maarten Boudry en Michael Richardson met als titel “Politics in the Petri Dish”. Aanleiding was het bezoek van Coyne aan Nederland en de discussie zou gaan over het artikel in Skeptical Inquirer dat Coyne schreef met Luana Maroja: The Ideological Subversion of Biology.
De bijeenkomst werd echter enkele dagen voordat die zou plaatsvinden gecanceld, in feite vanwege de standpunten die Boudry en Coyne hebben ingenomen (oa op X) met betrekking tot de situatie in de Gazastrook. Lees hierover bijvoorbeeld bij GeenStijl en ook de verklaring van het organiserende studentenplatform BètaBreak.
De discussie tussen de heren vond uiteindelijk wel ergens anders plaats, zonder publiek, en we delen hier de video daarvan. Er valt van alles te zeggen over het artikel van Coyne en Maroja (zelf vind ik bijvoorbeeld dat het nogal wat stromannen aanvalt), maar het debat erover zou niet gecanceld moeten worden. Reacties zijn welkom!
Museum tentoonstelling tip
Het Teylers museum in Haarlem heeft van 17 februari tot 1 september 2024 een tentoonstelling voor de kritische denker. De tentoonstelling heet De Grote Illusie-200 jaar Virtual Realities.
Hier leer je meer over technieken als ‘de geest van Manu’ en de geschiedenis van bewegende en 3D beelden. Ook kun je zelf bepaalde illusies uitproberen.
Naast deze tentoonstelling heeft Teylers museum ook in zijn vaste collectie verschillende stukken die interessant zijn voor de kritische denker. Zo is er de zondvloedmens bijvoorbeeld of ontdek de goocheltrucs uit de 19de eeuw.
Fuckzens en meer merkwaardige keuzes van het Sociaal Cultureel Planbureau in zijn onderzoek naar coronascepsis
Het Sociaal Cultureel Planbureau publiceerde op 23 juni een onderzoek naar coronascepsis in Nederland. De boodschap die hieruit in de media resoneert is dat de overheid en media meer naar de coronasceptische geluiden hadden moeten luisteren. Het onderzoek roept bij eerste lezing nogal wat vragen op. Een aantal merkwaardige keuzes van de onderzoekers van het SCP zal ik hier aanstippen. Wat zijn ‘fuckzens’ bijvoorbeeld?
Homeopathie en pseudowetenschap
Een toepassing van wetenschapsfilosofie op de informatie van homeopathie websites
Ter ere van de door homeopaten uitgeroepen Week van de Homeopathie en de door filosofen bedachte Maand van de Filosofie, heb ik de websites vereniginghomeopathie.nl en homeopathie.nl doorgenomen. Mijn doel was om te bepalen in hoeverre de informatie op deze sites homeopathie presenteert als wetenschap en of dit terecht is. Dit is een toepassing van wetenschapsfilosofische kennis gebaseerd op het filosofische onderzoek naar het onderscheid tussen wetenschap en pseudowetenschap, ook wel bekend als het demarcatieprobleem.
Het demarcatieprobleem, zoals wij dat vandaag de dag kennen, begon bij de filosofie van Karl Popper. Zijn idee over het onderscheid tussen wetenschap en pseudowetenschap was gebaseerd op de mogelijkheid van een theorie of bewering om gefalsifieerd te worden. Met andere woorden, een theorie of bewering kan onjuist worden bevonden door tegenbewijs te vinden. Als een theorie of bewering deze eigenschap mist dan is het pseudowetenschap en ideologisch of een geloofskwestie.
Om verschillende redenen, waaronder de moeilijkheid om te bepalen wanneer gevonden bewijs de theorie of bewering tegenspreekt of wanneer het gaat om een nodige hulphypothese van de theorie of bewering, zijn wetenschapsfilosofen het erover eens dat Poppers’ onderscheid tussen wetenschap en pseudowetenschap niet werkt en/of een oversimplificatie van het demarcatieprobleem geeft. Daarom hebben wetenschappers en filosofen nog vele andere ideeën voorgesteld om met het demarcatieprobleem om te gaan.