Power Balance blijft onzin spuien via hun Twitteraccount en website.
Op 29 december schreven we op Kloptdatwel nog dat je in Australië dankzij de Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) je geld terug kunt krijgen als je ontevreden bent over de Power Balance. Onze eigen Reclame Code Commissie deed op 6 september al een uitspraak over de Power Balance. Helaas moest Power Balance alleen de beweringen op de website verwijderen en kunnen Nederlandse consumenten niet zonder meer hun geld terug krijgen.
Rond 3, 4 en 5 januari kwamen een aantal andere media uit met het bericht dat Power Balance in Australië had toegegeven dat de bandjes niet werken, hier een voorbeeld van nu.nl. Hetzelfde bericht werd aangehaald dat wij op 29 december al noemden.
Sindsdien is Power Balance met een tegenoffensief begonnen. Dit ondanks het feit dat ze in Australië volstrekt onomwonden toegeven dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor de Power Balance en dat ze aan misleiding hebben gedaan. Het lijkt er op dat ze verwarring proberen te zaaien om zo de verkopen toch op peil te houden:
In een verklaring (klik op de afbeelding rechts voor een vergroting) die op 4 januari via Twitter werd verspreid valt te lezen dat:
In tegenstelling tot wat er beweerd wordt in de Australische pers, heeft Power Balance geen verklaring gedaan dat ons product niet effectief is. Dit is eenvoudigweg onwaar. De waarheid is dat, blijkbaar, sommige van onze eerdere verkoopclaims in Australië niet aan de standaard van de ACCC voldeden – er zijn veranderingen aangebracht en goedgekeurd, en gemeend werd dat daarmee de problemen waren verholpen.
Ze zijn ook overtuigd dat de toekomst nog rooskleuriger zal worden:
Een voorlopige studie, uitgevoerd door een onafhankelijke partij, (…) vond dat het dragen van het product een “statistisch significant” resultaat geeft op de prestaties van de drager.
Ook zeggen ze verder onderzoek te gaan doen.
Wij zijn benieuwd naar de resultaten van het onderzoek van Power Balance zelf, zouden we dat ooit krijgen? Nergens wordt namelijk informatie gegeven over wie het onderzoek heeft uitgevoerd, welke methoden er zijn gebruikt, of andere details die nodig zijn om de kwaliteit ervan te kunnen beoordelen. Wel wordt verwezen naar de uitstekende verkoopcijfers en de lof die het bandje van met name sportlieden heeft ontvangen.
Het interessante is nu dat Power Balance, zoals gezegd, in Australië onomwonden stelt dat er “geen geloofwaardige wetenschappelijke bewijzen zijn die hun claims ondersteunen”. Power Balance zegt dit op de Australische Power Balance website (of klik op de afbeelding rechts).
Volgens Power Balance is “geen wetenschappelijk bewijs dat de claims ondersteunt” blijkbaar iets heel anders dan te zeggen dat het bandje niet werkt. Daar zijn wij even sprakeloos van bij kloptdatwel. Als wetenschappelijk is aangetoond dat iets niet werkt, hoe kun je dan zeggen dat het wel werkzaam kan zijn??? Wetenschap zegt iets over de werkelijkheid. Het wetenschappelijke recept is simpel: doe een goede test en observeer de uitkomst. De Power Balance is op de juiste manier getest, de uitkomst is blijkbaar dat het bandje niet werkt. Einde oefening voor kloptdatwel.
Natuurlijk ging het bericht waarin Power Balance toegeeft dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor hun claims de hele wereld rond. De kwaliteitskrant NRC Handelsblad besteedde er zelfs aandacht aan nadat het een Trending Topic worldwide was op Twitter (over de hele wereld gezien werd “Power Balance admits their” het meeste genoemd, de zin eindigde vaak met “product is a fraud”, “wristbands are a scam” etc.)
Zoals gezegd reageerde Power Balance met de aan het begin van dit bericht genoemde verklaring op hun Amerikaanse site die geformuleerd lijkt met de bedoeling om de suggestie te wekken dat de Power Balance band wel werkt. Daarnaast stuurde het een aantal leuk bedoelde tweetjes rond met als vermoedelijk doel tegenwicht bieden aan het Trending Topic. Daarin zeggen ze zelfs ‘Power Balance werkt, wij garanderen het’.
Jared Dudley, een professionele basketballer vroeg zich af of het allemaal echt waar was. Zijn trainers zweren er namelijk bij:
De reactie van Power Balance kwam al snel:
U ziet, het werkt wel, ze garanderen het zelfs! Goed dat ze in Australië aan die garantie worden gehouden.
Power Balance is in Amerika op 4 januari officiëel is aangeklaagd en als je er een in Amerika gekocht hebt kan je je aanmelden op www.powerbalanceclassaction.com. Gezien de hoge boetes opgelegd kunnen worden zijn wij erg benieuwd hoe dit voor Power Balance gaat aflopen.
Backfire says
Ah kijk aan, een classaction lawsuit, ik ben benieuwd hoe dat gaat aflopen, zal ongetwijfeld nog wel een poosje duren. Ik lees in het artikel dat wetenschappelijk is aangetoond dat het niet werkt ? Hoewel ik er persoonlijk geen moment aan twijfel dat het niet werkt, dacht ik dat ze alleen toegegeven hebben dat er geen/onvoldoende bewijs is voor de gemaakte claims? Dat is natuurlijk wel wezenlijk wat anders.
Maarten Koller says
Power Balance heeft onder dwang van het ACCC gezegd (klik het tweede plaatje) dat er geen wetenschappelijk bewijs is: “We admit that there is no credible scientific evidence to support our claims”.
Dat kan inderdaad geinterpreteerd worden alsof dat komt omdat er geen onderzoek gedaan is. Dat is echter wel degelijk het geval. Het wetenschappelijk onderzoek laat simpelweg geen enkele werkzaamheid zien: je kan ook dus ook een elastiekje om je pols dragen, dat geeft net zoveel effect, namelijk helemaal niets.
Ik plaats zometeen nog even een link met de TROS Radar uitzending die er onderzoek naar liet doen.
Maarten Koller says
Ik kan niet directlinken helaas —> klik op de onderstaande link en zoek de uitzending van 13-09-2010. Klik op ‘Balansbandjes’ en het gedeelte van de uitzending over de Power Balance start dan direct.http://www.trosradar.nl/uitzending/?tx_brmenu2010%5Byear%5D=2010
Zie de directlink hieronder van Sten Oomen
Backfire says
Dank voor de link, het lijkt er idd op dat er wat onderzoek gedaan is. Hoe wetenschappelijk blijkt niet helemaal uit het filmpje. Maar goed, de bewijslast ligt natuurlijk ook bij Power Balance.
Sten Oomen says
Beter je huiswerk doen, Maarten 🙂
http://bit.ly/aM6UbK
Magnolia says
Gewoon nog te koop, vandaag bij i-Diva:
24-01-2011
De Power Balance armband geeft u energie, kracht en balans!
ideaal voor de wintersport
De Power Balance armband werd bekend nadat de meeste spelers van het Nederlands elftal tijdens het WK in Zuid-Afrika deze bandjes droegen. Vervolgens waren ze te zien tijdens de Tour de France en ook afgelopen EK atletiek in Barcelona kon je er niet omheen.
Power Balance maakt gebruik van een hologram dat op een mylar film is aangebracht. De frequenties van het hologram reageren, volgens de makers, positief op de energiebanen van het lichaam. Hoe het precies werkt is een raadsel, maar topsporters wereldwijd rapporteren over een verbeterd evenwicht, kracht en lenigheid.
Oordeel zelf. Grote kans dat je verstelt zult staan van de werking van de Power Balance bandjes.
kleuren: PAARS, ROZE, WIT, ZWART
Maarten Koller says
Zo, wat een dump prijzen zeg. Ze waren toch eerst rond de 35 euro? Het betreft gelukkig slechts een dagaanbieding.
Bas Defize says
Ik heb indertijd contact gehad met PowerBalance na de negatieve resultaten in Tros Radar. Degene die ik aan de telefoon had wist niet wat een dubbelblind test was. Toen ik dat uitlegde zei hij: ah, natuurlijk werkt dat niet! De proefpersoon moet weten dat hij een echt bandje om heeft, anders werkt het niet……
Maarten Koller says
Haha, ja zo kan ik het ook 🙂
En nog onzin ook, de proef in opdracht van TROS Radar die door de Vrije Universiteit van Amsterdam werd uitgevoerd omvatte namelijk ook niet geblindeerd testen, waarbij de proefpersonen dus wél wisten wat ze om hadden. Alsnog geen effect natuurlijk:
——
Alle testen werden door alle proefpersonen vijfmaal uitgevoerd: een maal zonder bandje, een maal met een Power Balancebandje, eenmaal met een Xtreme Power Balancebandje (gedragen door een aantal Nederlands elftalspelers, waaronder Wesley Sneijder) en tweemaal met een afgeplakt bandje waarbij uit een van de bandjes de hologrammen (het werkzame” bestanddeel) waren verwijderd. De volgorde van de bandjes werd per proefpersoon door loting vastgesteld. De proefpersonen en de proefleiders wisten niet van welk afgeplakte bandje de hologrammen waren verwijderd.
—— http://www.trosradar.nl/index.php?id=printpage&tx_ttnews%5Btt_news%5D=37376&cHash=37376
2011/9/21 Disqus