In deze Ignite talk laat Matt  Harding zien dat een denkbeeldige lijn over de aarde een aantal oude beschaving en monumenten verbindt – de ‘imaginary line of ancient cosmic weirdness’. De Nazca lijnen in Peru zijn verbonden met de grote piramide in Gizeh en op die lijn liggen ook andere mysterieuze plekken zoals Paaseiland en oeroude monumenten waarvan sommige nooit goed verklaard zijn. Zelfs de kaart van Piri Reis die de kustlijn van Zuid Amerika toonde voordat Columbus er ooit was geweest komt in een ander daglicht te staan. De lijn loopt namelijk over een eiland op deze kaart dat nooit is teruggevonden. Is dit soms het verloren continent waar de Grieken het al over hadden? Harding geeft in de video (niet meer dan 5 minuten!)  het antwoord. Voor een uitleg over de kaart van Piri Reis: zie de wikipedia. De uitleg in de wikipedia bevat wel enkele controverses.

De lezing van Matt Harding is een mooi  voorbeeld van historisch ‘complotdenken’. Voor meer achtergrond: zie de eerder op deze site geplaatste lezing van Michael Shermer over waarom mensen geloven in samenzweringen (of andere niet bestaande verbanden tussen willekeurige feiten), klik hier. Wie het scherm met de Ignite Talk niet ziet klikt hier.

Met dank aan videovolt.blogspot.com

Steun Kloptdatwel

Lijn over de aarde verbindt oude beschavingen? Of niet? 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.