Pas op met die banaan! 1

Dect telefoon en basisstation

Je hoort regelmatig berichten over het gevaar van straling van telefoons. Dit wordt soms onderbouwd met een experiment met aluminiumfolie. Een DECT-telefoon of een basisstation wordt in aluminium gewikkeld. Na een tijdje wachten wordt het aluminiumfolie van de telefoon gepeld en wat bijkt: het zit vol met kleine gaatjes. Die zijn natuurlijk ontstaan door de indringende telefoonstraling, zo is dan vaak de gedachte. Kun je goed zien hoe gevaarlijk die straling is! Het brandt zelfs gaten in aluminium! Maar is die gedachte wel terecht?

Een van de Utrechtse werkgroepen van skepsis nam de proef op de som. Enkele DECT telefoons en basistations werden in aluminiumfolie gepakt. Onveranderlijk vertoonde dit folie allerlei kleine gaatjes als het er af werd gehaald. De gaatjes kun je mooi zien door het folie tegen een lamp te houden of voor het raam als buiten de zon schijnt. Vreemd was wel dat er altijd gaatjes kwamen in het folie, hoe kort of lang je het folie er ook omheen had gezeten.

We hebben het experiment toen uitgebreid. We hebben een banaan ingepakt in folie. En wat bleek: toen we het aluminiumfolie van de banaan afhaalden zat het ook vol met kleine gaatjes. Wat betekent dit nu? Moet je oppassen met banaanstraling? Waarschijnlijker is dat de gaatjes in het folie ontstaan door het wikkelen van het folie om een voorwerp. De gaatjes hebben niets te maken met straling, ze lijken gewoon het gevolg te zijn van het inwikkelen en er weer af halen van het folie. Zo kon de skpepsis werkgroep heel makkelijk een mythe doorprikken. Probeer het zelf ook eens!

Meer informatie hierover vind je op de volgende plekken:

– Op de Niburu website (let op – mijn browser gaf een malware waarschuwing) en op de website Wij Worden Wakker vind je waarschuwingen over telefoonstraling die gaatjes maakt in folie. Als je googelt vind je makkelijk veel meer verwijzingen.

– Op de website van Skepsis vind je een diepgaand artikel van Dirk Koppenaal over telefoonstraling.

– Op de kennislink.nl vind je een overzicht van de stand van zaken van de kennis over telefoonstraling.

Steun Kloptdatwel

Pas op met die banaan! 2Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.