When prophecy fails 1

Boek ‘when prophecy fails’

In de NRC stond gisteren (23 oktober) een kort maar interessant stukje met de titel ‘mensen wier eigen geloof bedreigd wordt, gaan zieltjes winnen’. Het artikel doet verslag van een onlangs gepubliceerd onderzoek waaruit blijkt dat mensen die twijfelen aan hun eigen overtuiging juist meer moeite doen om anderen te overtuigen. Het artikel haalt een voorbeeld aan dat overtuigde Mac gebruikers die aan het twijfelen waren gebracht daarna meer moeite deden om anderen tot de Mac te bekeren.

De NRC begint met een verwijzing naar het baanbrekende  onderzoek uit 1956 naar een sekte waarvan de leden dachten dat eind 1954 de wereld zou eindigen door een grote overstroming, maar dat ze zelf opgehaald zouden worden door buitenaardse wezens. Toen geen van beide dingen gebeurde gingen ze juist de boer op met hun overtuiging. Dankzij hun inspanning was de wereld gered.

Het is interessant om te zien wat de groep mensen gaat doen die onlangs werden teleurgesteld in hun voorspelling dat de aarde overspoeld zou worden door UFO’s. Hierover schreven we kort geleden in kloptdatwel.

Het onderzoek naar de sekte gaf een van de auteurs van het boek (Festinger) inspiratie tot de theorie van de cognitieve dissonantie. In de Wikipedia lees je er meer over. Een kort artikel over cognitieve dissonantie vind je in de Encyclopedia Britannica.

Geinteresseerd geraakt? Koop het boek via onderstaande link. Daarmee ondersteun je tegelijkertijd Kloptdatwel.

Steun Kloptdatwel

When prophecy fails 2Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.