Aanstaande woensdag 3 november zend National Geographic het programma Mystery 360 uit. In dat programma bekijken ze telkens een ‘mysterieus’ onderwerp van dichtbij.

Deze keer gaat het over geesten in een oude gevangenis en ik zag zojuist deze trailer:

Lijkt me een interessante aflevering.

Hier nog wat meer informatie over infrageluid:

De engelse wiki (die was wat uitgebreider over wat verschillende frequenties met het menselijk lichaam doet), een interessante pagina van de Radboud Universiteit Nijmegen over het fenomeen en natuurlijk ontbreek het Skeptisch woordenboek niet.

———————————————————-————-

Wow! Op deze pagina beleefde ik zojuist het placebo-effect: Ik had net bovenstaande stukje geschreven en informatie opgedaan over wat infrageluid met je kan doen. De pagina van de vorige zin bevat een mp3 speler die je kan aanklikken. Volledig in de veronderstelling dat het infrageluid bevat klik ik het aan en zet m’n bass vol open. Vrijwel direct begin ik me vreemd te voelen en krijg ik het idee dat mijn gezichtsvermogen aan de randen wat vreemd begint te doen.

‘Wow dat voelt raar!’, dacht ik.

Ondertussen lees ik door… en kom erachter dat er helemaal geen infrageluid in het geluidsfragment zit! Wat ik allemaal meende te voelen en te ervaren verdween als sneeuw voor de zon. Hahaha, wat mooi om de kracht van suggestie eens zo snel en duidelijk mee te maken: ik hield mezelf dus compleet voor de gek.

Misschien een leuk experimentje: laat alles hierboven aan iemand lezen/zien en draai vervolgens het geluidsfragment (en doe alsof er wel infrageluid te horen is) en vraag wat de persoon ervaart. Ik ben zeer benieuwd naar jullie ervaringen!

Update 13 november:
Vandaag werd ik erop gewezen dat op de link hierboven geen mp3 player te vinden zou zijn. Ik heb het gecontroleerd en de pagina blijkt opgeheven te zijn, sterker nog, het hele domein is nu een grote reclame zuil geworden. De googlecache geeft de pagina nog wel weer zoals ik hem oorspronkelijk zag, alleen is daarin de mp3 zelf niet meer afspeelbaar helaas. Maargoed, u mist niets, want er zat toch geen infrageluid in ;).

Update 17 december:
De website lijkt het weer te doen.

Steun Kloptdatwel

Infrageluid = spoken? 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.