Stel je moet kiezen, welke drie van de volgende zes ingrediënten worden echt gebruikt in homeopathische middelen?

  • Speeksel van een hyena
  • Tranen van een fee
  • Wimpers van een ezel
  • Licht van Venus
  • Vacht van bijen
  • Antimaterie

Lees ze nog maar eens goed, ze zijn alle zes belachelijk natuurlijk, maar toch zijn er maar drie verzonnen! De andere drie worden serieus gebruikt in de homeopathie…  Deze test is ook gedaan in de uitzending van “Magic of Medicine – Homeopathy and the NHS” van de BBC die je onderaan deze post kan zien. (Als je de antwoorden direct wilt weten, die staan net onder de filmpjes).

Dat homeopathie raar is weten we onderhand denk ik wel. Iemand die de afgelopen dagen op Klopdatwel is geweest kon er bijna niet omheen.

Hoe komt een homeopathisch middel nu eigenlijk tot stand? Nu denk je ‘schudden en verdunnen tot er niks meer dan water over is!’ en dat klopt helemaal natuurlijk. Maar hoe weten homeopaten nou wát ze moeten verdunnen?

Daarvoor doen ze geneesmiddelproeven. Dat komt erop neer dat je een middel inneemt en daarna noteer je alles wat ook maar enigszins bijzonder is. Dus als je een beetje keukenzout geeft en vervolgens struikel je, dan schrijf je op: keukenzout kan evenwichtsproblemen veroorzaken.

Natuurlijk was je zonder keukenzout misschien ook wel gestruikeld! Daarom wordt normaal onderzoek gedaan met een stuk meer personen en ook controle groepen, zodat je erachter kan komen wat toeval is en wat niet.

Je kan je wel voorstellen dat op deze manier homeopaten bij heel veel verschillende dingen, heel veel verschillende ‘symptomen’ vonden. Keukenzout heeft bijvoorbeeld wel duizend van dit soort ‘symptomen’.


De goede antwoorden: licht van Venus, speeksel van een hyena en antimaterie (zie eerste video, rond 2:35).

Enkele andere bijzondere homeopathische ingrediënten:
Aceton
Lucht
Oog van een fazant
Marsh Mallow
Lever en hart van eend
Zeewater
Water van Old Faithful (een geiser in Amerika)

En voor dit lijstje heb ik alleen nog maar de A bekeken van deze online winkel!

Jan Willem Nienhuys haalde enkele dagen geleden dit onderwerp ook al aan en hij vond misschien we nog vreemdere ingrediënten (stukje van de Berlijnse Muur, jet lag en uitlaatgas bijvoorbeeld). Lees zijn commentaar hier.

Steun Kloptdatwel

De vreemdste homeopathische ingrediënten 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.