Wat zou je denken als je opeens een flyer onder je ruitenwisser vindt, zogenaamd afkomstig van de gemeente, waarin gewaarschuwd wordt voor een aardbeving die over een paar maanden plaats zou vinden? Dat schijnt namelijk gebeurd te zijn in Ciampino nabij Rome begin dit jaar.

Bovenstaande valt te lezen in een bericht van Query, een website van de Italiaanse skeptische organisatie CICAP. De aanleiding tot de flyer (waarvan de gemeente alle betrokkenheid ontkent) was een voorspelling van amateur seismoloog Raffaele Bendandi die in de vorige eeuw een voorspelling deed: op 11 mei 2011 zou Rome getroffen worden door een zware aardbeving.

Bendandi bedacht dat aardbevingen kwamen door hemellichamen zoals de zon en de maan. Die zouden met hun zwaartekracht de plaattektoniek beïnvloeden en zo aardbevingen veroorzaken. Een achterhaalde theorie en daarmee de voorspelling dus ook.

Toch schijnen er mensen te zijn die de voorspelling serieus namen: volgens onderstaande nieuwsvideo zouden bedrijven voor deze datum vrij-aanvragen hebben ontvangen van 1 op de 5 werknemers (maar zonder informatie over wat normaal is voor zo’n dag zegt dat natuurlijk vrij weinig).

http://www.youtube.com/watch?v=2WZuXV9Sgho

Het is inmiddels 13 mei en gelukkig is eergisteren niets speciaals gebeurd in Rome. Ik vraag me af of Bendandi zijn voorspelling zou hebben bijgesteld naarmate hij meer kennis over plaattektoniek had verzameld. Dat maakt het onderscheid tussen een pseudowetenschapper en een wetenschapper, de laatste stelt zijn ideeën bij wanneer er meer feiten boven water komen.

————————-

Edit 13-05-11, 10:21: Ik ben in bovenstaande tekst vergeten te vermelden dat volgens het Gemeentelijke Geofysisch Observatorium (vertaling?) Bendandi de bewuste datum nooit zou hebben genoemd:

But the president of the Osservatorio Geofisico Comunale, the foundation that honours Bendandi, said they had no record of the much-discussed prediction and have dismissed it as an urban myth. “I can say with absolute certainty that in the papers of Raffaele Bendandi there is no provision for an earthquake in Rome on the 11 May 2011,”

Zie ook de comments.

Naar aanleiding van bovenstaand artikel nam ik contact op met Massimo Polidoro, mede-oprichter van CICAP, hieronder zijn antwoorden:

> 1: Is it true that the municipality of Rome handed out flyers saying
> people should avoid the area for 2 days prior and 2-3 days after 11th
> may?
> (Was it really the municipality or was the flyer printed by people who
> just used a government stamp/logo?)

there were flyers that had nothing to do with the municipality of Rome but that used the logo of the Civil Protection, but without the CP knowing it: they publicly stated they had nothing to do with the flyers.

> 2: This was because Raffaele Bendandi made calculations predicting this?

the claims was that Bendandi had predicted this, but the same Bendandi Foundation denied there was any kind of “prediction” by him for that date.

> 3: His calculations were based on the (later discarded) theory that
> gravity of heavenly bodies like the moon and the sun were influencing
> plate tectonics?

yes, something of the kind. He was a self-taught man, very curious but ultimately not scientific at all.

> 4: I’m also reading reports that Bendandi never made a specific
> prediction about the date, if that is true, do you have any idea where
> the date came from?

the date, we found, came out from a newsgroup discussing a TV show who gave a very biased and favorable profile of Bendandi: someone just came up with that date (and another date in April as well)

> 5: Was it true that people took the whole thing seriously enough to
> leave Rome? (Was the absence of people noticable in any way?)
> (IE: are the statements in this video true?
> http://www.youtube.com/watch?v=2WZuXV9Sgho
> For instance: businesses report 1 in 5 people request time off work?)

from what we could see, there was nothing noticeable in any way in the streets of Rome, chaos as usual! But the newspapers reported and 18% rise in requests for permissions from work on May 11. There is no way of knowing if this is just a coincidence or it is related to the fear of a earthquake. We did a live-blogging all day long from Rome, reporting on what was going on and, of course, there was nothing to report because there was no earthquake.

Hope this can be of help!

All best,
Massimo

Steun Kloptdatwel

Rome: toch geen aardbeving 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.