Multi-dynamiserende energievelden – naturo-stimulerende yin/yang balans – hoger-immuniserende krachten – power-cybernetische magneetveld-sonde: het zijn enkele mogelijkheden die je tegenkomt als je de officiële inspiratie generator zijn werk laat doen.
Mocht je als alternatieve genezer nu iets nieuws willen verzinnen (omdat dankzij websites zoals Skepsis.nl en Kloptdatwel.nl niemand meer in je eigen onzintherapie gelooft) dan hoef je de generator maar even zijn werk te laten doen en je kan direct aan de slag.
Je krijgt namelijk niet alleen de naam van je gloednieuwe therapie, maar ook meteen een uitleg over de therapie! Een voorbeeld:
Power-ontgifte projectie:
In de Middeleeuwen maakten de kabbalisten en alchemisten aanspraak op het bezit van projectie als een geheime wetenschap, waarvan de praktische toepassing tot bijzondere prestaties in staat zou stellen. In Power-Ontgifte Projectie is het ‘gewaarzijn van zichzelf’ het belangrijkste middel tot het opheffen van blokkades. Tijdens de therapie concentreert de cliënt zich op het bewust lichamelijk en zintuiglijk ervaren van zichzelf. De patiënt wordt door de projectie-therapeut door middel van voornamelijk verbale communicatie in een lichte trance gebracht maar behoudt de controle over zichzelf. De duur van Power-Ontgifte Projectie-therapie is afhankelijk van de hulpvraag van de cliënt. Ook de vorm waarin de projectie-therapie wordt gegeven is bepalend: projectietherapie wordt als individuele therapie, relatietherapie en als groepstherapie aangeboden. Gemiddeld kan een Power-Ontgifte Projectie-therapie van een paar maanden tot zelfs een aantal jaar duren. Sessies duren meestal 20 minuten, en vinden veelal eens per een of twee weken plaats. Power-Ontgifte Projectie is voor mensen die de kwaliteit van hun leven willen verbeteren, die nieuwsgierig zijn, die verdieping van het contact met zichzelf en anderen willen.
Het brein achter deze generator is Wouter Denayer, en hij geeft op de site nog wat meer uitleg:
Dit experimentje is ontstaan van uit de vaststelling dat alternatieve geneeswijzen voorzien worden van vage, bijna absurde beschrijvingen. Je vindt typisch volgende kenmerken:
- verwijst naar ouderdom van de therapie (ouder = beter)
- verwijst naar verre/mysterieuze landen (bij voorkeur oosters)
- heeft zeer brede toepassing van de therapie (ze is werkelijk voor alles bruikbaar)
- heeft vaag aantal sessies en duur van de sessies
- koppelt zich aan een erkende wetenschap (credibiliteit lenen)
- heeft een bijhorend drieletterwoord (geeft blijkbaar extra vertrouwen)
- verwijst naar figuren met authoriteit
Het is interessant te zien dat als je op zoek gaat naar typische zinnen op het web hoe vaag en uitwisselbaar deze wel zijn. Dit alles heb ik samengebracht in de ‘generator’.
Wil je weten hoe het technische gedeelte werkt, klik dan hier.
* De ondertitel van dit artikel kwam uit deze tweet van Wouter Denayer zelf. Met dank aan Jan Roos (via Facebook) voor de tip.
Hans says
Drieletterwoord
Waarschijnlijk is hier een woord met 3 lettergrepen bedoeld?
Jan Willem Nienhuys says
Nee, bedoeld is zoiets als POP of KRO of IGZ
Power-Sacrale Klankschaal (PSK)
Orthomoleculair-Zielkundige Gelijksoortigheid (OZG)
Hoger-Autokinetische Tachyon-energie (HAT)
Orthomoleculair-Holistische Amuletten (OHA)
Perpetuum-Astrale Harmonie-index (PAH)
Deze afko’s heten technisch initiaalwoorden. Als je een initiaalwoord uitspreekt alsof het een gewoon
woord is (zoals radar, laser, havo) noem je het een letterwoord. De Nederlandse naam voor de OECD
is OESO, wat iedereen uitspreekt als letterwoord, dus alsof het over een Grieks anijsdrankje gaat. Ik vind dat niet om aan te horen.
Sommige van die behandelmethodes krijgen wel zo’n afkorting, en andere niet.
De generator maakt standaardzinnen met variabel deel. Maar niet alle standaardzinnen
worden altijd gebruikt. In sommige standaardzinnen is een afko ingebouwd, in andere niet.
Ik had er ook al over geschreven:
http://www.skepsis.nl/blog/2011/05/inspiratie-voor-alternatieve-geneeswijzen/
Daar kwamen al 60 reacties op.
Maarten Koller says
Oeh, dat heb ik helemaal gemist. Mijn excuses, ik loop nogal achter in mijn timeline de laatste tijd.
Hans says
OK, JWN, hartelijk dank voor deze nuttige reactie. Weer wat geleerd. Die vorige blog heb ik kennelijk gemist. Ik dacht bij het begrip drieletterwoorden aan schuttingwoorden. Misschien freudiaans? (Ofschoon ik Freud nogal een kwakzalver vind.)