James Randi pakt in het volgende filmpje de bekende Uri ‘ik buig lepeltjes met de kracht van mijn geest’ Geller aan.

http://www.youtube.com/watch?v=UuaJWLeSmEc

Hij laat kort zien wat Geller voor trucjes doet en laat vervolgens zien hoe die werken.
Toen Randi bij een optreden van Geller om raad werd gevraagd (de talkshowhost was wat skeptisch over de vermeende vermogens van Geller) was zijn advies simpel: regel zelf de lepels en dergelijke en laat Geller en zijn medewerkers daar niet bij in de buurt komen. Geller lijkt zich tijdens de show nogal ongemakkelijk te voelen (op het moment dat hij het tafeltje met o.a. de lepels ziet zegt hij: “This scares me”) en presteert niets.

James Randi pakte ook oplichter Peter Popoff aan, een in de jaren ’80 bekende gebedsgenezer.

Popoff heeft massa’s mensen die op zijn show afkomen omdat ze denken via Popoff genezen te gaan worden door de kracht van God. Opvallend is altijd dat Popoff precies de naam weet van mensen in de zaal, waar ze last van hebben en wat ze in hun leven bezig houd.

“Gould? Is it Alice Gould? Stand up Alice… God is touching that thyroid condition right now… God is touching your nerves right now… God is touching your eyes, just lift up you hands, get ready, here it comes… You’re gonna hear good news from Charles before everything is (…) he’s gonna be completely delivered because of your prayers! Because of your faith! Here it comes! Complete HEALING IT JESUS… Wooh! Mighty Name!”

Toch jammer dat als je op de juiste radiofrequentie luisterde, je de vrouw van Popoff alle informatie aan Peter hoorde doorgeven, via een ontvangertje in zijn oor. Zijn vrouw had de informatie weer van informatiekaartjes die bezoekers voor de show moesten invullen.

Door Randi’s onthullingen op de Amerikaanse televisie (in dezelfde talkshow waar Geller niets presteerde) ging Popoff in 1987 bankroet.

Helaas is Popoff tegenwoordig weer bezig met zijn oplichtingspraktijken.

Het is ontzettend zonde en onnodig dat mensen er tegenwoordig nog intrappen: een keer googlen op de naam Peter Popoff geeft als eerste resultaat de Wikipedia-pagina over Popoff (waar zijn oplichtingspraktijken al in de eerste paar regels te lezen zijn) en vervolgens de bovenstaande video van James Randi en de bovenstaande video over zijn hernieuwde bezigheden na ontmaskerd te zijn als oplichter.

Ook Uri Geller is inmiddels weer terug, maar die wordt toch meer als goochelaar gezien dan als paranormaal begaafd persoon.

Steun Kloptdatwel

James Randi vs Uri Geller & Peter Popoff 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.