Gister schreven we nog over honden die werden rondgedraaid. Vandaag bereikte ons zo’n soort gelijk verhaal maar dan met baby’s. Het is eigenlijk te eng voor woorden want dit gaat veel verder dan gezellig ‘jonassen’.

Onder het mom van ‘baby-yoga’ worden baby’s aan hun armpjes rondgeslingerd. In het filmpje is Lena Fokina te zien.

Lena Fokina gaf vorig jaar een interview waarin ze beweerd dat het rondslingeren een van de redenen is dat baby’s vroeg lezen, zingen, zwemmen en praten. En dat het hun handen sterker zou maken.

Ongefundeerde claims natuurlijk, geen enkele wetenschapper zal dit onderzoeken. “De effecten van baby’s aan de armpjes rondslingeren op lees-, zang-, zwem- en spreekvaardigheden”. De ethische commissie ziet je aankomen!

Er zijn al eerder baby’s rondgeslingerd en Fokina zou het ook bij haar eigen dochters gedaan hebben. Die leven nog steeds en maken het goed. Maar de risico’s lijken me toch vrij duidelijk. Ik heb vroeger fanatiek gejongleerd, dus als er iemand weet dat het nog mis kan gaan ook al ging het duizenden keren daarvoor goed ben ik het wel. Eén verkeerde beweging…

De methode zou ontwikkeld zijn door Igor Borisovich Charkovsky. Charkovsky vindt het trouwens ook een goed idee om kinderen onder water te houden, zoals je op de video ook al even zag. Niet verrassend is hij al enkele malen in verband gebracht met de dood van enkele kinderen waar hij mee werkte. ‘In verband gebracht’, want omdat de ouders van de overleden kinderen in de goeroe bleven geloven werd hij niet vervolgd.
Hij werd wél ooit grondig aan de tand gevoeld door een ouder toen deze vroeg waar hij gestudeerd had. Charkovsky antwoordde dat hij met de kennis geboren was en die langzaamaan ontdekte, en daar is natuurlijk niets tegenin te brengen… Als je ontzettend goedgelovig en naïef bent tenminste.

Steun Kloptdatwel

Baby-yoga: baby's aan hun armpjes rondslingeren 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.