Geef mij uw creditkaart en ik zal u zeggen wat u bent 1

Een ‘mugshot’ van Nancy Marks (Boulder County Sheriff’s Office)

Een medium uit de Amerikaanse stad Boulder is onlangs veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf voor fraude en belastingontduiking. Nancy Marks, 52 jaar, vroeg haar cliënten om hun creditkaart te overhandigen. Op die manier kon ze ‘negatieve energie’ weg laten stromen. Daarvoor moest ze weten hoe vaak het getal ‘6’ op de creditkaart stond. Als ze eenmaal een creditkaart in handen had, weigerde ze die terug te geven. Uit rechtbankstukken blijkt dat ze de creditkaarten gebruikte voor aankopen.

Ook maakte Nancy Marks haar klanten geld afhandig. Ze adviseerde om kleine bedragen op te nemen om klachten te verminderen. Als dat niet voldoende effect had, liet Marks haar klanten grotere bedragen opnemen en ze bood dan aan om het opgenomen geld ‘veilig te bewaren’. Dat geld gaf ze dan vaak niet terug.

In totaal maakte ze haar klanten een bedrag van € 250.000 afhandig. Dit bedrag moet ze van de rechtbank terugbetalen aan haar slachtoffers.

Officier van Justitie Mike Foot beschuldigde Nancy Marks er van dat ze misbruik had gemaakt van de wanhoop van haar klanten. Foot beschreef in de rechtbank een geval van een vrouw die haar zoon wilde redden die binnen een jaar zou overlijden. Marks bood aan te “helpen”. Foot was van mening dat Nancy Marks haar wanhopige klanten doelbewust inpalmde om daarna misbruik van ze te kunnen maken. Foot nam het Marks kwalijk dat ze geen enkel berouw toonde. Foot overtuigde de jury dat de samenleving beter af was als Marks langere tijd achter de tralies zou verdwijnen:

“One of our victims had a son who was thought to be dying within less than a year. All of them were desperate. She in particular was desperate to find some way to save him,” said Deputy District Attorney Mike Foote. Foote said Marks’ fraud was deliberate. She groomed their victims, he said, and then ruined their lives. She convinced them to turn over cash, bank account numbers and credit cards so she could “scare the evil out of them.” Foote told the judge the only way to protect the community from Marks was to put her in prison’.

Geef mij uw creditkaart en ik zal u zeggen wat u bent 2

Officier van Justitie Mike Foot (uit CBS-nieuwsbericht)

De argumentatie van de Officier van Jusitie klinkt op zich natuurlijk redelijk. Maar ik vraag me wel af waarin het misbruik van Nancy Marks nu echt verschilt van dat van andere mediums en paranormale genezers die ook geen waar voor hun geld kunnen leveren. De advocaat van Nancy Marks vraagt zich dat ook af. De advocaat wijst er op dat Marks’ cliënten erg tevreden waren over haar diensten. Volgens de advocaat zijn sommigen misschien wel benadeeld, maar niemand dwong ze, het was hun eigen keuze. In de woorden van de advocaat ‘nobody held a gun to their head’:

Marks’ attorney believes the sentence is too harsh and that the victims the jury believes she scammed, kept returning to her for advice. “I think the sentence is over the top because I really think that the victims in this case were complicit,” said Defense Attorney Stanley Marks. Marks said the victims may have been duped but no one held a gun to their head. He argued for probation in exchange for restitution.

Dit vind ik een slap argument. Met onzin en onbewezen middelen misbruik maken van kwetsbare mensen die wanhopig op zoek zijn naar de oplossing van hun problemen is altijd verkeerd. Jammer dat het niet vaker wordt bestraft.

Een nieuwsbericht van de omroep CBS over Nancy Marks kun je hier zien (klik hier).

 

Met dank aan het Noorse Skepsis Blog (http://skepsis.no/blog/), een artikel in scienceblogs en artikelen in www.dailycamera.com en cbs. Foto voorpagina: van de CBS-video.

Steun Kloptdatwel

Geef mij uw creditkaart en ik zal u zeggen wat u bent 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.