Soms vraag je je af als skepticus: waar maak ik me druk over? Bij de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen woensdag kon je ook stemmen op de Soeverein Onafhankelijke Pioniers Nederland (SOPN). Precies 12.951 kiezers hebben volgens De Volkskrant van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. Dat is 0,1% van in totaal 9,4 miljoen mensen die hun stem hebben uitgebracht. Dat sterkt je vertrouwen in het oordeelkundig vermogen van de medemens. 

SOPN: 0,1% 1

SOPN-Lijsttrekker Johan Oldenkamp is in Hilversum stemmen aan het winnen (bron: video SOPN).

Aan de andere kant. De SOPN heeft het ook wel héél erg bont gemaakt. Het aanbod aan vreemde partijstandpunten is buitengewoon groot. Zo is de partij van mening dat de F16-straaljagers van de Luchtmacht moeten worden ingezet om vliegtuigen tegen te houden die Chemtrails verspreiden in het Nederlandse luchtruim. Op haar website geeft SOPN het volgende weer uit een interview met lijsttrekker Johan Oldenkamp:

‘Vliegtuigen die chemtrails verspreiden moeten door de luchtmacht tegengehouden worden, stelt de partij. De uitgestoten chemicaliën worden volgens de SOPN onder meer gebruikt voor geo-engineering, cloud-seeding, weermodificatie, solar radiation management, het experimenteel uitsproeien van ziekten en het experimenteel uitsproeien van nanodeeltjes en chemicaliën’.

In een ander artikel eist de partij onmiddellijke stopzetting van Chemtrails. Op Kloptdatwel schreven we eerder dat er geen enkele aanwijzing is dat Chemtrails echt bestaan.

De partij neemt een radicaal anti-wetenschappelijk standpunt in:

‘Deze achterhaalde wetenschap vormt nog steeds de grondslag voor onze huidige samenleving. Momenteel merken we hoe deze beperkende theorieën onze verdere ontwikkeling als mensheid hardnekkige belemmeringen oplegt. We worden in het huidige tijdsbeeld steeds nadrukkelijker geconfronteerd met de tekortkomingen van deze beknellende zienswijzen. Willen we werkelijk het geheel van alles kunnen gaan verklaren, dan hebben we een wetenschap nodig die voorbij de begrenzing van de materiële schijnwerkelijkheid reikt. Deze wetenschap laat zien dat materiële eenheden slechts knopen zijn in resonerende energiepatronen.’

SOPN: 0,1% 2

De visie die de SOPN uitdraagt op haar website.

Lijsttrekker Johan Oldenkamp publiceerde daags voor de verkiezingen een bizar artikel waarin hij veronderstelt dat de naam ‘Nazi’ staat voor ‘Nationaal Zionistisch’. Het zionisme is een Joods-nationalistische beweging en de term Nazi is in werkelijkheid een gangbare afkorting voor een aanhanger van de Duitse Nationaal Socialistische Partij die in de jaren 1930 en 1940 onder leiding stond van Adolf Hitler en verantwoordelijk was voor de moord op 6 miljoen Joden in Europa (lees dit Wikipedia-artikel voor meer info). Oldenkamp beweert welwillend dat er zelfs mensen zijn die beweren dat Joden achter het anti-Joodse programma van Hitlers partij zouden zitten. Dit is in mijn ogen een misselijk makende omkering van de werkelijkheid.

Niet alleen lijsttrekker Oldenkamp, ook de SOPN heeft vreemde ideeën over de samenleving. De partij heeft zich vastgebeten in het standpunt dat Nederland een schijndemocratie is. In dit interview met de NOS vertelt Oldenkamp daarover. Tijdens een persconferentie vertelde hij dat de gangbare politieke partijen criminele organisaties zijn en de Staat der Nederlanden ongrondwettelijk is. Niet de regering maar multinationals zouden in werkelijkheid de lakens bij ons uitdelen. Banken zouden geld uit het niets creëren en de Nederlandse bevolking daardoor aan de bedelstaf brengen. De oplossing: Nederland uit de EU, de macht van de grote bedrijven aan banden, een nieuwe eigen munt en afschaffing van de leerplicht en de plicht om te werken. Het resultaat volgens de SOPN: een echt vrij en soeverein onafhankelijk land. Oldenkamp was van mening dat dit programma goed zou zijn voor maar liefst 76 zetels (ofwel een absolute meerderheid in de Tweede Kamer).

SOPN-er Maarten Horst (nummer 50 op de lijst en specialist in het maken van energie uit niets) vertrouwde deze voorspelling niet helemaal en sprak op 6 september nog de hoop uit dat buitenaardsen voor de verkiezingsdatum van zich zouden laten horen. Volgens Omroep Zeeland:

‘Volgens Horst voorspelt een Amerikaanse deskundige een grote omwenteling. Hij verwacht hulp van buitenaardse krachten bij het winnen van zetels. “Als voor 12 september iets naar buiten komt dat te maken heeft met buitenaards contact, dan kunnen we rekenen op veel stemmen. Want dan denken de mensen: het klopt wat ze zeggen.”

Het mocht niet zo wezen. Gelukkig maar.

 

 

Eerder schreven we op Kloptdatwel al over SOPN.

Ook schreven we eerder over de ideeën van Johan Oldenkamp.

 

Steun Kloptdatwel

SOPN: 0,1% 3Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.