Recente uitbraken in de Verenigde Staten van ziektes die met vaccinaties voorkomen kunnen worden, worden in verband gebracht met een afname van de vaccinatiegraad. Daarbij spelen fanatieke anti-vaccinatie activisten vermoedelijk een belangrijke rol. Vooral via social media verspreiden zij misleidende informatie over vaccins. Is er wat tegen deze uitbraak van misinformatie te doen? De Daily Show ging op zoek naar een ‘patient zero’, een bron van de onzinverspreiding:

De geïnterviewde anti-vaccinatie blogger legt overigens hier uit waarom ze meewerkte aan het programma, terwijl ze natuurlijk wel wist dat ze belachelijk gemaakt zou worden.

My hope by doing the show was to demonstrate to the Moms and Dads who watched that it doesn’t matter how you are bullied or made fun of for the position to not vaccinate even when you are put up against the likes of Dr. Paul Awful Offit, the infectious disease pediatrician who is trotted out at every turn by the mass media to trumpet pro-vaccination propaganda.

[…]

In the end, I was happy with the segment as it seemed to conclude that nothing could be done to stop the no-vax trend which is completely true.  It also seemed resigned to allowing people to make up their own minds, which is fantastic!

Voor nieuwsprogramma’s en talkshows is het in gelijke mate aan het woord laten van voor- en tegenstanders in het kader van een ‘evenwichtige’ berichtgeving aardig discutabel bij zaken die wetenschappelijke klip-en- klaar zijn. Je kunt je afvragen of het in deze comedy setting niet net zo slecht uitpakt.

Er is ook andere kritiek op het item, dat suggereert dat het vooral de liberals zijn waar de anti-vaccinatie praatjes aanslaan. Dat die rechtse conservatieven niets moeten hebben van wat de wetenschap verteld als het niet uitkomt (klimaatopwarming), weten we wel, maar dat ‘onze weldenkende achterban’ ook voor anti-wetenschappelijke propaganda gevoelig is, is een beetje ongemakkelijk, lijkt de boodschap. Maar deze anti-vaccinatie ideeën zijn veel meer verbreid en leven zowel bij liberals als conservatives, zoals de website Mother Jones opmerkt. Maar het zou natuurlijk wel kunnen zijn dat de niet-vaccinerenden liberals meer geconcentreerd leven en zodoende in de praktijk wel een groter risico vormen voor het uitbreken van de ziektes waar het om gaat.

Steun Kloptdatwel

Uitbraak van anti-vaccinatie idiotie 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.