Miracle Mineral Supplement (MMS) is een oplossing van natriumchloriet in water, die wordt ‘geactiveerd’ met citroenzuur; er ontstaat dan het bijtende chloordioxide. Vóór die ‘activering’ is het gewoon bleekmiddel. De bedenker, Jim Humble, claimt dat het talloze ziekten kan genezen: kanker, HIV, hepatitis en autisme om er maar een paar te noemen. Er is geen enkele reden om te denken dat dat mogelijk zou zijn met een middel als MMS. Er is ook geen enkel klinische test die een positief resultaat laat zien. Het Duitse onderzoeks-journalistieke programma Kontraste geeft een kijkje in de keuken van de beweging van Humble die nogal sekte-achtige overkomt.

Aanleiding voor de programma’s was een conferentie van de MMS-beweging die in april in Hannover plaatsvond. In de eerste uitzending komt ook de Zwarte Zalf aan de orde, die vaak door dezelfde personen wordt geleverd die ook MMS aan de man brengen.

In het vervolg dat op 26 juni uitgezonden werd, komt ook de proef met MMS tegen malaria in Oeganda aan de orde, waarover ik eerder schreef op Kloptdatwel in Grof schandaal: MMS kwakzalvers doen alsof ze malaria kunnen genezen in Oeganda en Nieuwe video van dubieuze test met MMS tegen malaria in Oeganda.

Misschien dat de journalisten doorgraven en uit kunnen vinden hoe dat in Oeganda precies is verlopen. Ik heb daar wel een aardig beeld van, maar doordat het Oegandese Rode Kruis de zaak in de doofpot lijkt te hebben gestopt, heb ik er geen honderd procent zekerheid over. De man achter deze onfrisse praktijken, Leo Koehof, heeft naar eigen zeggen afgelopen najaar in Oeganda in het geniep een soortgelijke test gedaan bij een weeshuis (na te lezen op zijn Google+ site, berichten van oktober 2013). Daar zou ook een video van gemaakt zijn, maar die heb ik nog nergens zien opduiken. Hopelijk kunnen zijn praktijken in Afrika gestopt worden nu er met deze uitzending meer aandacht voor komt.

Links

 

Steun Kloptdatwel

Kontraste stelt kwakzalversmiddel MMS aan de kaak 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.