Een recent artikel in het blad ‘Personality and Individual Differences’ concludeert dat ‘geloof in technisch-wetenschappelijke vooruitgang’ vaker gelukkig/tevreden maakt dan religie. Samengevat: ‘The results showed that belief in scientific–technological progress is a stronger predictor of life satisfaction than religious beliefs in a nationally representative sample of the Dutch population … and across 69 out of 72 countries’. In slechts in 28 van de 72 onderzochte landen was een positieve samenhang te vinden tussen religieuze overtuigingen en ‘life satisfaction’.
In Nederland vonden de onderzoekers dat zowel religie als geloof in technisch-wetenschappelijke vooruitgang samenhangen met ‘life satisfaction’. Volgens de website van de Universiteit van Californië in Berkeley: ‘The researchers first surveyed individuals in the Netherlands about this belief and about their Western religious faith, measured by how often they attended religious services, and whether they identified as religious and believed in God. They found that people who more strongly believed in scientific-technological progress or religion were more satisfied with their lives—but the link was significantly stronger among those who had faith [in] the former’.
Wat zit daar achter? ‘Additional analyses highlighted the role of personal control beliefs as the mechanism driving this effect: a strong belief in scientific–technological progress was associated with an enhanced sense of personal control, which in turn contributed to higher life satisfaction’ aldus de onderzoekers.
Is geloof in wetenschap nu beter dan religie? Interessant genoeg kunnen beide goed samengaan vonden de onderzoekers. Religie kan op andere manieren bijdragen aan tevredenheid, dat wordt in het stukje op de website van Berkeley uitgelegd. Ook is opvallend dat je omgeving een rol lijkt te spelen: de bijdrage van één van de twee overtuigingen was het grootst in een omgeving waar veel anderen die overtuiging delen.
Constantia says
De California/Berkeley-Nederland connectie meldt zich! (Berkeley is niet ver bij mij vandaan)
Ik heb alles aangeklikt, maar ik krijg er niet zo goed hoogte van. De betaalde versie is ruim $35. Hoe komen ze in Berkeley erbij naar Nederlanders te kijken? Was daar een speciale aanleiding voor?
Het blijft mijns inziens “curieus” dat er inderdaad genoeg wetenschappers zijn die net zo goed bijvoorbeeld overtuigd Christen zijn.
Constantia says
Ik blijf naar die illustratie kijken. Die heeft iets boeiends en ik probeer er de vinger op te leggen wat het is. Op het eerste gezicht irriteert het plaatje (me) maar maakt het toch ook vrolijk door de bonte kleuren. De irritatie zit hem volgens mij in het zielloze van het plaatje, het lege, zelfs het dreigende vacuum. (psycholoog, anybody?)
Bij nadere analyse zie je een “zielig”, want eenzaam, wortelloos blaadje in een vaasje en allemaal smilies op een computerscherm. De smilies lijken buttons te zijn. En dat klopt ook als ik ga zoeken waar het plaatje vandaan komt. “We’ll put the secrets of happiness at your fingertips… with just the click of a button”:
Berkeley Course to Happiness!
Specifiek naar deze tekst
Just the click of a button!
Haha, Gert Jan, ik denk dat je onbedoeld een can of worms hebt geopend. Want “BerkeleyX on edX” biedt dus een course naar happiness aan met zaken zoals meditatie en mindfulness, zaken waar sommige skeptici toch een beetje kriebelig van worden.
Heeck says
Zie voor dezelfde auteur & collega’s:
https://www.bol.com/nl/p/fitting-in-and-getting-happy/9200000022386263/
[kwoot]Olga Stavrova shows in Fitting In and Getting Happy that to a large extent happiness depends on a match between individuals attributes and the sociocultural characteristics of the environment in which they live. [unkwoot]
Klinkt niet als verrassing. Behalve natuurlijk voor ontdekkingsreizigers, grotmystici e.d..
Roeland
Constantia says
<blockquote haakje sluiten </blockquote haakje sluiten, werkt echt hoor, Roeland. Aan dat nieuwerwetse "kwooten" heeft het systeem geen boodschap.
Ik krijg het altijd een beetje benauwd als men met formules komt om "gelukkig" te worden. Ik rotzooi liever wat aan, maar dan is het tenminste mijn eigen "rotzooi". Misschien wil ik wel "ongelukkig" zijn? ? Al die oppervlakkig, "dom" lachende mensen irriteren me mateloos. Een Brave New World zie ik ook al niet zitten.
Goedemorgen dus! vanuit California, voor één weekje met slechts 8 uur tijdsverschil met jullie, geen 9.
lvdbergen says
Wetenschap is even troostend als religie..alleen met de wetenschap dat het leven eindig is biedt de wetenschap geen enkele troost.