Adnan Oktar, ook bekend onder zijn pseudoniem Harun Yahya, is bij ons misschien vooral bekend vanwege zijn opvallende talkshows met veel dames in glitterpakjes en zijn islamitische versie van het creationisme. Hij deed jaren terug stof opwaaien door zijn vuistdikke Atlas of Creation  in verschillende talen naar duizenden scholen in de Verenigde Staten en Europa te sturen. Gert Jan van ‘t Land besteedde er jaren terug op Kloptdatwel al even aandacht aan. 

Turkse creationistische sekteleider Adnan Oktar veroordeeld tot ruim duizend jaar gevangenisstraf 3

momentopname uit een van de talkshows van Oktar

In 2018 werd Oktar gearresteerd op verdenking van allerlei zware vergrijpen waaronder deelname aan een criminele organisatie en seksueel misbruik van minderjarigen. Gisteren, op 11 januari  2021, werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van maar liefst 1075 jaar. Volgens de berichten werd Oktar ook schuldig bevonden aan samenwerking met de Gülen-beweging in de coup van 2016, waarmee duidelijk is dat hij zich niet geliefd had gemaakt bij Erdogan.

Oktar claimde tijdens de rechtszaak meer dan 1000 vriendinnen te hebben. “There is an overflowing of love in my heart for women. Love is a human quality. It is a quality of a Muslim” vertelde hij de rechter. Het lijkt nogal in tegenstrijd met hoe hij vrouwen gebruikte in zijn talkshows, maar zelf hield hij vol dat het iets met feminisme te maken had. Een documentaire van VICE uit 2015 geeft iets meer inzicht in zijn opmerkelijke relatie tot vrouwen:

Turkse creationistische sekteleider Adnan Oktar veroordeeld tot ruim duizend jaar gevangenisstraf 4

Enigszins ongemakkelijk zit verslaggeefster van VICE tussen de ‘kittens’ van Oktar. Op de achtergrond Oktar Babuna, die veroordeeld werd tot 186 jaar.

De Nederlandse website van Oktars sekte staat nog online, maar er lijkt al jaren niets nieuws op verschenen te zijn.

Steun Kloptdatwel

Turkse creationistische sekteleider Adnan Oktar veroordeeld tot ruim duizend jaar gevangenisstraf 5Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.