Bullshit  is een Amerikaanse serie van de illusionisten Penn & Teller waarin ze elke aflevering een (of meer) onderwerp(en) bespreken wat ze bullshit vinden. Ze laten beide partijen aan het woord en zo gauw een van de partijen de wetten van de logica en/of realiteit overschrijdt, zeiken ze die partij flink af. En terecht. Verwacht hier geen ‘gebalanceerde voorstelling van zaken en laat de kijker dan kiezen’ zoals veel journalisten doen wanneer ze een (onzin) onderwerp behandelen. Het ‘voorstanders tegen de tegenstanders’ blijft oneerlijk wanneer een van beide partijen ongefundeerde claims mag doen. Het verschil is dat ze daar in Bullshit dus niet mee weg komen.

Een greep uit de inmiddels 89 onderwerpen/afleveringen:
Praten met overledenen, Alternatieve geneeswijzen, Feng Shui, Creationisme, Detox behandelingen, exorcisme, astrologie, het vaticaan, onthouding, tekenen uit de hemel, vechtsporten, dolfijnen, parkeerplaatsen voor gehandicapten, immigratie, flessenwater, recyclen en NASA. Om maar even wat te noemen.

Leuk weetje: zoals ze zelf uitleggen in de eerste aflevering is het gebruik van ‘bullshit’ niet erg in amerika. Volgens de Amerikaanse wet kunnen ze wel problemen krijgen als ze mensen wegzetten als oplichters of kwakzalvers, maar het hele zooitje Bullshit noemen is geen probleem en dat doen ze dan ook zo veel mogelijk.

De engelse wikipedia pagina over Bullshit 

 

 

 

 

 

Steun Kloptdatwel

Bullshit! 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.