Onlangs schreven we dat de angst voor vaccinaties enorm is aangejaagd door de wetenschappelijke fraude van Andrew Wakefield. Die liet zich betalen voor een bij elkaar gefantaseerd onderzoek dat vaccinaties kunnen leiden tot autisme. Zijn artikel in The Lancet heeft veel schade aangericht, schreef het het British Medical Journal onlangs.

Angst houdt niet alleen in het Westen mensen af van vaccinaties, dat is ook het geval in derdewereldlanden. En daar zijn de gevolgen nog groter dan in de rijke landen. Daarover schreef de Engelse krant The Guardian in een recent artikel.

Het artikel vertelt dat angst voor vaccinaties van alle tijden is. Toen het pokkenvaccin ter beschikking kwam, stonden cartoons in de krant van mensen met een koeienkop. Ieder land lijkt zijn eigen angsten te hebben. In Frankrijk leidde een hepatitisvaccin tot angst voor MS. De vaccinatieangst slaat over naar de derde wereld. In Zuid-Afrika is weerstand ontstaan tegen het vaccin tegen mazelen, rode hond en de bof. Dit heeft geleid tot een mazelenepidemie met honderden sterfgevallen. In India ziet de overheid ervan af om kinderen in te enten tegen Hib. Dit tegen adviezen van deskundigen in. In India overlijden volgens de WHO jaarlijks 80.000 kinderen aan Hib.

De vaccinatieangst in het Westen jaagt de angst in derdewereldlanden aan:

‘Our anti-vaccine fears, and the groups set up to highlight them in the developed world, may not directly cause these problems, but are “fuelling and amplifying them”, according to Dr Heidi Larson of the vaccine programme and policy group at Imperial College London. Shockingly, just five minutes spent looking at websites critical of vaccines increases your perceptions of the risks, and reduces the perceptions of the risks of not being inoculated, according to a recent paper from a German group published in the Journal of Health Psychology. Rumours about vaccines quickly gain credence in the internet hothouse, with sites feeding off each other’.

De angst wordt aangejaagd door desinformatie op het internet. Daar vind je bijvoorbeeld op allerlei plaatsen het verhaal van vier Indiase meisjes die overleden binnen 24 uur nadat ze het HPV-vaccin hadden gekregen. Wat er niet bij wordt verteld is dat twee overleden door een auto-ongeluk, de derde door een slangenbeet en de laatste door verdrinking in een waterput.

Wat kan dienen als tegengif? Hoe kunnen we verzekeren dat kinderen wel hun injecties krijgen? Het antwoord kunnen we misschien vinden in Zuid-Amerika. Daar is een beweging ontstaan met vertegenwoordigers die zich op lokaal niveau inzetten voor vaccinaties:

‘In South America, which has astonishingly high rates of vaccination, ownership clearly works. Brazil’s rates are 98% of children across all of the childhood vaccines. This is partly because campaigners such as Ciro de Quadros, the legendary former director of the Pan American Health Organisation, have made vaccination rates a matter of local pride. “Every mayor in Brazil can tell you the vaccination rate in their town,” he told me at the recent International Paediatric Congress in Johannesburg. Grassroots advocacy has also been a powerful counter force to rumour in countries such as Bolivia and Peru, which are as poverty-stricken and with infrastructure as poor as some in Africa’.

Wie nog eens de feiten over inentingen tegen kinderziektes op een rijtje wil zien, kan naar deze video kijken (klik hier als je geen scherm ziet).

Vaccines: Separating Fact from Fear from Mind and Body on Vimeo.

Steun Kloptdatwel

Angst voor vaccinaties zeer schadelijk voor derde wereld 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.