Jouw horoscoop voor vandaag! 3

De meest gebruikte woorden in dagelijkse horoscopen

Ben je er klaar voor? Weet je het zeker? Geniet van alles, in elke situatie of geheim moment. Voel je in staat om absoluut te geven. Verwacht niets anders. Ga door met liefhebben. Familie en vrienden doen er toe. De wereld is leven, plezier en energie. Misschien moeilijk. Of makkelijk. Het beste is om precies genoeg te nemen. Help anderen en praat met ze. Verander van mening en je krijgt een beter humeur.

Dat is jouw horoscoop voor vandaag. Tenminste als je information is beautiful wilt geloven. Dit weblog heeft op basis van de meest gebruikte woorden in 4000 horoscopen een ‘metahoroscoop’ gemaakt.

Dat kan natuurlijk alleen maar omdat horoscopen vaak erg algemene en vage beschrijvingen bevatten. En precies daarnaar heeft het weblog onderzoek gedaan. Ze zochten uit 22.000 dagelijkse horoscopen de onderscheidende woorden voor ieder teken van de dierenriem. Op die manier wilden ze onderzoeken of er een bepaalde consistente lijn zit in de horoscopen voor ieder sterrenbeeld. De resultaten waren teleurstellend. De kenmerkende woorden waren weinig specifiek, zoals ‘important, news’ voor tweelingen, ‘whatever’  voor ram en ‘talking’ voor schorpioen. In een tweede woordanalyse werden bepaalde veel voorkomende woorden geschrapt en dat leverde meer specifieke woorden op, zoals ‘willing, instead’ voor steenbok, ‘stop, decision’ voor vissen en ‘totally perfect’ voor Maagd (dit is natuurlijk mijn eigen teken). Dit is wel wat anders dan wat je normaal over de Maagd leest (nuchter, rationeel, analytisch kritisch).

De indruk blijft over dat de verschillende horoscopen nauwelijks een consistente lijn bevatten voor een specifiek teken van de dierenriem. Daarom houd ik het bij de meta-horoscoop aan het begin. Die bevat tenminste de gecombineerde wijsheid van 22.000 voorspellingen.

Als je meer wilt weten over astrologie kun je het artikel van Rob Nanninga lezen in de Psychologie van Maart 1997. Daarin doet hij verslag van eigen onderzoek en dat van anderen. De conclusie is steeds weer dat astrologie niet werkt, astrologen kunnen eigenschappen van mensen niet beter inschatten dan de kansverwachting, het is kortom raadwerk. Ook de Skepter (het blad van Skepsis) schreef over astrologie.

Steun Kloptdatwel

Jouw horoscoop voor vandaag! 4Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.