'Het einde is op 21/10' 1

Camping bereidt zich voor op zijn uitleg (SF Chronicle)

Harold Camping, de man die voorspelde dat afgelopen zaterdag het einde der tijden zou beginnen, heeft zijn voorspelling bijgesteld. Camping denkt nu dat de wereld op 21 oktober zal worden vernietigd. Hij vindt dat hij zich niet heeft vergist in de voorspelling van afgelopen zaterdag. Judgment Day heeft volgens Camping afgelopen zaterdag wel degelijk plaatsgevonden, maar dan op een spiritueel niveau. Dit vertelde Camping maandagavond tijdens een opname van zijn TV-programma ‘Open Forum’. De SF Chronicle was er bij en maakte een verslag, ook de Washington Post heeft een uitgebreid verslag. Via deze link kun je een video verslag zien van de BBC.

Deze gang van zaken sluit aan bij wat we weten over eerdere mislukte voorspellingen over het einde van de wereld. Afgelopen zaterdag citeerden we in Kloptdatwel Daniel Wojcik, hoogleraar Folklore Studies van de Universiteit van Oregon en auteur van ‘The End of the World as We Know It: Faith, Fatalism and Apocalypse in America’ (1997) die in een Amerikaanse krant aan het woord kwam:

‘Failed prophets such as Camping may say the prophecy did occur but as a spiritual rather than physical event…. Failed prophecies about the Second Coming of Christ have been interpreted as an invisible and spiritual return of Christ or Christ principles, initiating a new spiritual era’.

In Campings eigen woorden:

‘Were not changing a date at all; we’re just learning that we have to be a little more spiritual about this. But on Oct. 21, the world will be destroyed. It won’t be five months of destruction. It will come at once’.

Camping en Family Radio beëindigen wel de billboard- en media-campagne. Volgens Camping is de wereld nu wel voldoende gewaarschuwd over het naderende einde.

De onheilsprofeet wilde geen verantwoordelijkheid nemen voor het leed dat zijn mislukte voorspelling heeft veroorzaakt. Duizenden volgelingen zijn hun baan en spaargeld kwijtgeraakt. ‘Die redden het wel’ zo citeert de NOS Camping. Hij vindt dat hij alleen maar de bijbel heeft geïnterpreteerd en dat heeft hij niet helemaal goed gedaan. Daar biedt hij zijn excuses voor aan, maar ‘Ik heb niemand ooit gezegd dat ik onfeilbaar ben, maar God is wel onfeilbaar’, aldus Camping.

De New York Times berichtte dat het bedrijf van Camping, Family Radio, niet van plan is om de grote donaties terug te geven die in de afgelopen weken binnenkwamen: ‘We’re not at the end. Why would we return it?’ zo legde Camping uit.

Wel raadde hij mensen aan om niet alles op te geven in de aanloop naar 21 oktober. Hij zei:

‘We’re not in the business of financial advice. We’re in the business of telling people there’s someone who you can maybe talk to, maybe pray to, and that’s God. I still have to live in a house, I still have to drive a car. What would be the value of that? If it is Judgment Day why would I give it away?’

Camping vertelde dat dit zijn laatste media-optreden zou zijn voor het einde van de wereld op 21 oktober. ‘We don’t have to talk about this anymore’ vertelde hij de pers. Tja.

 

Hieronder vind je beelden van Camping afgelopen zondag en een letterlijke weergave van zijn persconferentie gisteren:

http://www.youtube.com/watch?v=K_14Fc-K4OY

 

 

 

Steun Kloptdatwel

'Het einde is op 21/10' 2Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.