Donald Trump is geen samenzweringsdenker, wel een kampioen desinformatie. Dat betoogt ‘Bloomberg Businessweek’.
Echte samenzweringsdenkers kenmerken zich doordat ze allerlei feiten verzamelen die hun idee ondersteunen. Feiten die niet passen in hun kijk op de wereld negeren ze of ze bedenken uitvoerige verklaringen waarom die feiten niet juist kunnen zijn. Samenzweringstheorieën bouwen is dus een intensieve en tijdrovende bezigheid: veel onderzoek en voetnoten. Aldus Bloomberg Businessweek: ‘Fired up by a sense that they are exposing hidden truths about a secretive government, conspiracy theorists contribute significant amounts of work, thought, and even expertise to the cause, and the results have the complexity and heft of scholarship. (Conspiracy theorists love footnotes.) Among the proponents of the idea that the American moon landing was a hoax, Melley points out, were engineers and scientists who scrutinized the way shadows in official photographs did and didn’t line up’.
Donald Trump houdt zich echter vooral bezig met het verspreiden van onjuiste informatie, ofwel desinformatie. De Nederlandse Wikipedia geeft een goede definitie van desinformatie: ‘Desinformatie is voorafgaand aan of na afloop van een nieuwsfeit of gebeurtenis opzettelijk misleidende informatie verspreiden. Deze wordt publiekelijk bekendgemaakt of uitgelekt door een overheid, onderneming of andere entiteit om te voorkomen dat een doelgroep juiste conclusies kan trekken of correcte meningen kan vormen. Desinformatie wordt geproduceerd door mensen die doelbewust hun publiek willen bedriegen, zodat die iets anders gaan geloven dan de waarheid. Ze is psychologisch gezien dermate krachtig, dat wanneer desinformatie succesvol verspreid wordt, ze door het publiek geaccepteerd wordt als feit’.
Verder hanteert Trump de techniek van de toespeling, in het Amerikaans ‘inuendo’. Door suggestieve vragen zet hij zijn gehoor op het verkeerde been. Volgens Bloomberg Businessweek is Donald Trump een non-stop geruchtenmachine: “Trump is just saying shit,” said Mark Fenster, a University of Florida law professor and author of Conspiracy Theories: Secrecy and Power in American Culture. Rather than investigating suspicious circumstances or trying to fill in the gaps in the official account, Trump just tweets out suggestive, pregnant questions—citing “extremely credible” sources or just “many people”—and leaves them to smolder. “It’s not really like he’s elaborately investigating some of these things and trying to develop a reasoned case for them,” Melley said. “It’s just kind of rumor-mongering. He’s just pushing rumors out there, and he’s weaponizing them.”
Donald Trump is dus niet een samenzweringstheoreticus. Hij verspreidt propaganda. Dat is de conclusie van Bloomberg Businessweek. Wel handig om te weten als hij morgen de nieuwe president van de VS blijkt te zijn.
Constantia says
En dit is kennelijk geen broodjeaapverhaal maar een heel ongezond broodje-echt verhaal.
Wie heeft er nog samenzweringen nodig als Donald Trump aan de macht komt? Het corrupte en doortrapte is allemaal niet geheim meer, maar out in the open. Mayonaise is gezond en junkfood zorgt voor een gezond leven en een happy klimaat. De samenzwering is een openzwering geworden.
Renate1 says
De heer Trump heeft ook iemand die het FDA min of meer af wil schaffen op het oog als directeur voor het FDA, dat vind ik in zekere zin beangstigender.
http://gizmodo.com/trump-is-considering-an-insane-silicon-valley-libertari-1789821233
FVerweven says
De FDA moet in dat geval alleen nog maar controleren of het medicijn veilig is, werking hoeft niet meer te worden aangetoond. Dus de farmaceutische industrie krijgt dezelfde rechten als de alternatieve industrie.
Renate1 says
En of dat nu echt in het voordeel is van de farmaceutische industrie en de patiënt kan ook betwijfeld worden.
http://www.forbes.com/sites/matthewherper/2016/12/08/why-donald-trumps-putative-fda-pick-could-scare-pharma/#167d826058a4
Uiteindelijk gaat het niet alleen om veiligheid, maar ook om de balans tussen veiligheid en werkzaamheid. Bepaalde medicijnen kunnen zeer vervelende bijwerkingen hebben, maar als de ziekte die er mee kan worden bestreden, erger is, dan kan het toch z’n nut hebben.
Kijk naar Thalidomide, dat uiteindelijk van de markt is gehaald, omdat het ernstige geboortedefecten gaf. Ik meen dat dit tegenwoordig wel weer wordt gebruikt voor andere ziekten.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Thalidomide
Ook David Gorski (Orac) schrijft vandaag nog een stuk over de beoogde directeur van het FDA.
http://scienceblogs.com/insolence/2016/12/09/fixing-the-fda-by-appointing-a-commissioner-who-doesnt-believe-in-the-fdas-mission/
FVerweven says
[ En of dat nu echt in het voordeel is van de farmaceutische industrie en de patiënt kan ook betwijfeld worden. ]
Never nooit niet!
De alto’s moeten zich ook kapot schrikken want straks komen er nog veel meer onwerkzame medicijnen op ze af waar ze voorheen door de reguliere FDA tegen beschermd werden. Ook alto’s kunnen niet zonder reguliere medicijnen.
Misschien zet dit de alto’s eens aan het denken hoe raar en onrechtvaardig het is dat hun behandelswijzen geen bewijs hoeven te leveren. Vandaar mijn provocerende “de farmaceutische industrie krijgt dezelfde rechten als de alternatieve industrie”.
lvdbergen says
broodje gezond met mayonaise is ‘n contradictio in terminis en geen broodje aap.
JennyJ0 says
Met de ongezondheid van mayonaise valt het reuze mee, zolang je er niet teveel van neemt.
Constantia aka Kloptowsky says
De point of no return is daar. Het is wat het is: onder Trump (niet letterlijk te nemen) word ik Amerikaan. Ze hebben mijn naturalisatie interview gepland. Het enige wat ik nu nog hoef te doen, is zes van de tien vragen goed hebben over typisch Amerikaanse dingen, waarbij ze net zo lang vragen stellen totdat ik het aantal van zes goed bereikt heb. (?)
Zie ook hier
Vragen als: “Wie was de eerste president van Amerika?” En dan zeg ik gewoon: “Nixon”, want wie kan me nu nog wat maken nadat Trump zijn term “alternatieve feiten” liet introduceren? Dan zeg ik, als ze zeggen: That’s wrong”, “No, it’s correct alright, it’s an alternative fact.”
Verder word je “karakter” beoordeeld, maar ze zullen mij met mijn onschuldige Wiske hoofdje wel door laten gaan.
Goodbye Nederlandse nationaliteit. Dit is al een beetje sterven, en ik sterf dus ook als Amerikaan.
Het gekke is dat ik al een aantal keer over Trump gedroomd heb, maar in al die dromen was hij me gunstig gezind. Ach ja…
Constantia aka Kloptowsky says
“Word je karakter” moet zijn “wordt je karakter”. ?
Constantia aka Kloptowsky says
Donderdag 2 Maart. Er bleek gewoon een link met brief onder de online aankondiging te staan. Op deze dag ga ik afstand doen van mijn Nederlandse nationaliteit. Martin, ben jij eigenlijk officieel Amerikaan, of beide: Nederlander en Amerikaan?
2 maart valt dit jaar op een donderdag en dat is dus best zeldzaam, volgens Wikipedia.
Donderdag is de dag van Jupiter en van de Boogschutter (en dat ben ik, van sterrenbeeld), zou het dan toch allemaal kloppen! ?
En wat is de kans dat op die dag Trump in California is? Dit laatste kreeg ik spontaan als gedachte binnen.
Constantia aka Kloptowsky says
Voor Donalds vrienden moet je waarschijnlijk nog veel banger zijn, Bannon dus en de extreem conservatieve rechter die Donald Trump nu probeert te installeren.
Ik moet bekennen dat ik niet gedacht had dat Trump President zou worden (ik zat ernaast, ik dacht echt dat Hillary het zou worden), en mijn hoop dat het allemaal wel “meevalt”, begint ook wat te vervliegen. Enkele van Trumps plannen klinken best goed, zoals het verbeteren van wegen en bruggen, en het vereenvoudigen van regels voor de burgers, maar de overall is onheilspellend.
Geert Wilders leunt tegen zijn grote broer aan, maar dat valt hem nu al zwaar. Waar Geert Wilders mogelijk nog wel consequent is, is Trump het niet. Hij laat met hem bevriende landen gewoon aan de bal, terwijl Geert Wilders consequent alle (hoofdzakelijk) Islamitische landen wil weren.
Geert zal uiteindelijk wel ontdekken dat hij dan wel loyaal richting Trump is, maar dat het omgekeerde niet geldt.
Zoals het nu gaat, zal iedereen zich wel afvragen hoe lang dit presidentschap gaat duren. Het lijkt niet lang te zijn. Of we gaan bittere tijden tegemoet waarin Trump zal aanblijven met alle gevolgen van dien. Nou ja, saai is het in ieder geval niet. Is het heel erg als ik dat zeg? Want ik houd wel van een beetje spanning op zijn tijd.