'Chelatietherapie is onwerkzaam en nog gevaarlijk ook' 1

Chelatie therapie in actie (nationalezorggids.nl)

Jan Willem Nienhuys van de Stichting Skepsis schrijft in het Skepsis blog dat chelatie-arts Van der Schaar is veroordeeld door de Medische Tuchtrechter, hij moet zijn praktijk sluiten. Hij had een nietsvermoedende patiënt meer dan 10.000 euro laten betalen voor een onwerkzame behandeling tegen aderverkalking. Na 59 sessies met infusen moest de patiënt met spoed naar het ziekenhuis. De gedupeerde bracht de chelatiearts met steun van de Vereniging tegen de Kwakzalverij voor de medische tuchtrechter.

Het Eindhovens Dagblad berichtte er over op 7 juni. De chelatie-arts is verontwaardigd over zijn veroordeling en heeft aangekondigd in beroep te gaan. Het Eindhovens Dagblad schrijft: ‘Tot die tijd kan zijn praktijk, waar hij met zijn medisch team maandelijks circa 250 mensen uit de hele wereld behandelt, open blijven’.

Jan Willem heeft gisteren een stuk in het Eindhovens Dagblad gepubliceerd. Daarin legt hij uit dat niet één of twee tevreden patiënten bepalen of een therapie effect heeft, maar dat alleen medisch-wetenschappelijk onderzoek daarover uitspraken kan doen:

‘Je moet groepen mensen met en zonder behandeling met elkaar vergelijken. In de periode 1983-1985 kwamen artsenorganisaties wereldwijd op basis van zulk onderzoek tot de conclusie dat chelatietherapie onwerkzaam was, en nog gevaarlijk ook. Daarna is chelatietherapie met behulp van nog enkele honderden proefpersonen grondig onderzocht, en de conclusie is niet veranderd’.

Chelatietherapie is een onwerkzame alternatieve behandeling tegen aderverkalking. Sommigen passen het ook toe tegen autisme. De chelatie-middelen worden per infuus ingebracht. Er is wel een werkzame toepassing, namelijk om bepaalde gevaarlijke chemische stoffen uit het lichaam te verwijderen. Lees er meer over in de encyclopedie van de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

Van der Schaar is een soort chelatie-autoriteit. Tot in India wordt zijn wijsheid aangehaald.

Steun Kloptdatwel

'Chelatietherapie is onwerkzaam en nog gevaarlijk ook' 2Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.