De NOS had een opmerkelijk nieuws-item: in Jakarta gaan mensen op spoorrails liggen om te genezen van hun kwalen. De gezondheidszoekers denken dat er stroom door ze heen loopt waardoor ze beter worden. Mevrouw Mulyati die lijdt aan diabetes komt aan het woord: al jaren lang heeft ze doktoren bezocht die haar niet beter konden maken. Maar nu ze op de spoorrails ligt voelt ze zich een stuk beter. De gewoonte is ontstaan nadat een verlamde man die op de spoorrails zelfmoord wilde plegen ineens weer kon lopen. Het is natuurlijk gevaarlijk om op het spoor te liggen. Daarom deelt de politie flinke boetes uit. Maar die kunnen de hard-core gezondheidszoekers niet ontmoedigen. Zij nemen de gevaarlijke bijwerkingen van voorbijsnellende treinen voor lief.

Ook Novum Nieuws wijdt een bericht aan de genezende spoorrails:

“Ik blijf dit doen, totdat ik volledig genezen ben”, zegt Mulyati, terwijl ze zichtbaar schokt als gevolg van de stroom die op de rails staat. Een passagierstrein nadert waardoor de vrouw een extra stroomstoot krijgt. Ze springt van de rails als de trein dichtbij komt, maar zodra de laatste wagon gepasseerd is, gaat ze weer liggen. … Veel mensen zijn [in Indonesië] door de chaotische decentralisatie van de door de overheid zwaar onderbetaalde gezondheidszorg gedesillusioneerd geraakt”.

Uit de wikipedia blijkt dat de spoorbalken inderdaad stroom van de bovenleidingen terugvoeren naar de aarde (en dus onder spanning kunnen staan). Sommige spoorwegsystemen gebruiken daarom een ‘vierde rail’ die specifiek dient om stroom terug te voeren naar de aarde. Lees het hoofdstuk ‘fourth rail’ bij het lemma ‘railway electrification’ in de wikipedia.

Blijft de vraag over of elektrotherapie ergens goed voor is. Volgens de wikipedia wordt deze therapie ingezet om revalidatie te ondersteunen. Andere toepassingen worden niet genoemd. De encyclopedie van de Vereniging tegen de Kwakzalverij maakt melding van enkele dubieuze toepassingen van elektrotherapie: schoktherapie tegen oorlogtrauma’s en lees deze pagina met een overzicht van allerlei vreemde apparaten die kwakzalvers inzetten tegen kanker. Volgens dit ‘stop de persen’-bericht uit de Skepter concludeerde de Nederlandse Gezondheidsraad in 1999 dat elektrotherapie zinloos is. Dit leidde toen tot woedende reacties van fysiotherapeuten.

Het bovenstaande overziende, denk ik dat het waarschijnlijk is dat de gezondheidszoekers op de spoorlijnen van Djakarta het vooral moeten hebben van het placebo-effect….  Nu maar hopen dat dit opweegt tegen de bijwerkingen….

Foto voorzijde: uit besproken nieuwsbericht van Novum Nieuws.

Steun Kloptdatwel

Beter worden? Ga op het spoor liggen! 1Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.