Het internet staat vol met interessante informatie, maar er zit ook heel veel onzin tussen. Websites als Kloptdatwel en skepsis.nl geven natuurlijk tegengas aan sites die vol staan met pseudowetenschap en kwakdenken, maar is dat het enige en meeste effectieve wat een skepticus online kan doen? Er worden hulpmiddelen ontwikkeld om het makkelijker te maken zin en onzin van elkaar te onderscheiden.
Skeptisch Internetactivisme
Direct reageren op sites en blogs heeft als groot nadeel dat site beheerders controle hebben over het commentaarsysteem. En vaak zijn er niet eens mogelijkheden om commentaar achter te laten. Sommige skeptische sites raden aan om actief Wikipedia-pagina’s bij te werken en te voorzien van goede bronnen. Op zich een prijzenswaardig initiatief, maar het kost veel tijd. En ook dan ben je afhankelijk van het systeem waarbij anderen jouw wijzigingen weer heel gemakkelijk ongedaan kunnen maken.
Wat je eigenlijk zou willen hebben is een tool waarmee je makkelijk kunt verwijzen naar goede informatie tussen verschillende sites. Maar ook zou je graag gewezen worden op sites die een mogelijke weerlegging bevatten. Je kunt die misschien zelf wel vinden, maar het zou mooier zijn als je kunt profiteren van het werk van andere skeptici. Misschien is het nieuwe rbutr een interessante ontwikkeling op dit gebied. Ik ben redelijk enthousiast over de mogelijkheden en het gebruiksgemak.
De naam rbutr is een hippe verbastering van Rebuttal (=weerlegging) in de trant van websitenamen als Flickr en Tumblr. Het Mission Statement van rbutr geeft heel beknopt weer wat de bedoeling is van de oprichters Shane Greenup and Craig O’Shannessy:
To link every page on the internet to its most appropriate responses, so that no one is ever forced to simply accept what they are ‘told’ by any one source ever again.
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen Direct Rebuttals en General Rebuttals. Het onderscheid is dat een direct rebuttal echt moet gaan over de beweringen in de bronpagina en die dus weerleggen. Een voorbeeldje is de rebuttal (link) van de kritiek op een cartoon van the Oatmeal over Tesla in een blog op Forbes.com. Een general rebuttal kan ook een webpagina zijn waarop in algemene zin informatie te vinden is die de beweringen op de bekritiseerde pagina tegenspreekt. Het Wikipedia-artikel over de wetten van thermodynamica zou je bijvoorbeeld kunnen gebruiken als general rebuttal voor een pagina die een perpetuum mobile probeert te verkopen.
Hoe werkt rbutr in de praktijk?
Rbutr werkt nu alleen nog als een extensie van de browser Chrome, maar versies voor Firefox en Internet Explorer zouden snel moeten volgen. Na registratie krijg je een korte tutorial. In minder dan vijf minuten heb je het door. Het komt er kortweg op neer dat je de pagina opent die je wilt ‘weerleggen’, op de knop in je browser klikt en vervolgens naar de pagina gaat waar de ‘weerlegging’ staat. Weer even op de knop drukken en heel kort uitleggen waarom het een goede rebuttal is, en klaar is Kees! Achter de schermen zal er nu wel het een en ander gecontroleerd worden, of het geen overduidelijke spam is en of de links wel kloppen, maar heel snel is je rebuttal toegevoegd aan de database.
Iedereen die in het vervolg op de betrokken pagina’s komt (en rbutr gebruikt natuurlijk) kan nu meteen zien aan een rood vlaggetje dat die pagina in een discussie is opgenomen en kan makkelijk tussen de pagina’s switchen. Gebruikers kunnen ook aangeven of ze een rebuttal goed of slecht vinden en zo komen de beste weerleggingen ook nog het meest prominent in beeld.
Een voorbeeldje maakt het wellicht wat duidelijker. Het artikel in de Huffington Post over de UFO-waarneming boven een luchtmachtbasis in Chili (zie UFO-video uit Chili bewijst ’t: ze hebben zes pootjes), heb ik zelf ‘gerbutrd’ met een draadje op het blog van Hoaxkiller.com waarin de UFO-video helemaal ontleed werd. Via de button in Chrome kun je makkelijk heen en weer springen tussen bron en weerlegging, maar je kunt ook op de rbutr-site zien wat de status is van de rebutttal.
Je kunt je ook nog abonneren op pagina’s of trefwoorden, zodat je telkens een berichtje krijgt als er een rebuttal is toegevoegd op die pagina of met zo’n trefwoord.
Gaat het wat worden?
Het is altijd moeilijk om in te schatten of zo’n nieuwe tool op voldoende grote schaal gebruikt gaat worden om succesvol te zijn. Gebruikers van het eerste uur zijn waarschijnlijk voornamelijk bezig zelf rebuttals aan te dragen en zullen pas na loop van tijd profiteren; in de zin dat ze een pagina aantreffen waarvan ze niet zelf al de weerlegging kenden, maar die nu via een rood rbutr-knopje wordt aangeboden. rbutr heeft intussen wel een aantal zeer positieve besprekingen gehad o.a. van skepticus Tim Farley, Research Fellow bij de James Randi Educational Foundation (zie de rbutr website voor andere links). Ook staat de site redelijk hoog in The Knight News Challenge, een initiatief van de Knight Foundation die voornamelijk journalistieke activiteiten ondersteunt.
Het is ook leuk om door de reeds aangemelde rebuttals te browsen. Op die manier kun je een idee krijgen welke onderwerpen het meest weerlegd worden en voor de meeste discussie zorgen op Internet. Niet verwonderlijk is dat Science, Health en Politics hoog scoren. Maar al snel volgen meer specifieke onderwerpen als Climate Change, Vaccination en Evolution.
Een belangrijke vraag is natuurlijk ook of ‘de tegenpartij’ niet net zo actief gaat worden op rbutr.com. Dat lijkt me eigenlijk alleen maar goed: de discussie wordt zichtbaar en de argumenten over en weer zullen te zien zijn. Een direct rebuttal van een kwakzalver zal echt wel door de mand vallen als die niet serieus ingaat op de argumenten van verstandigere schrijvers. En anders is een rebuttal daarop ook zo weer geschreven!
Maarten Koller says
Ik heb die even aangepast nu. Het verwijderen lijkt alleen via disqus.com te kunnen en niet rechtstreeks via de link bij de reactie zelf.
Maarten Koller says
Ja dat er fysiek contact bij komt kijken lijkt me logisch (waarom zou u denken dat ik dat zonder zou willen? dan zou het geen echte test zijn), net zoals dat bij die andere skeptici is geweest toen zij dit soort proeven deden.
DaSiIva says
Ik zou het zomaar niet doen,ik heb iemand gekend die hier aardig in thuis was en deed ook lacherig over de zgn pijnpunten tot hij zei “kom maar eens even”…
Hij hoefde alleen maar wat kracht te zetten op een punt en daar lag ik te krimpen van de pijn, ik kan me goed voorstellen dat je “out” gaat als je een goedgerichte karatetrap op zo’n punt krijgt.
Of het iets te maken heeft met acupunctuur laat ik in het midden, maar het zijn punten die bij druk aanzienlijk pijnlijker zijn dan elders op het lichaam.
Maar goed,ik ben benieuwd naar de You Tube starring Maarten koller vs Grashopper 😉
Ragnar764 says
Ga maar vast in training Maarten, ik hoop dat het goed voor je afloopt, de specialisten zijn ook in staat je snel weer tot je positieven te brengen, dus er is altijd nog hoop.
Voor de goede orde, zelf beheers ik deze sport niet hoor, dus wij treffen elkaar niet op de mat. 😉
Maarten Koller says
Nou, ik stel me zo voor dat ik de 2e en 3e video van deze link weleens mee wil maken: http://www.kyusho.nl/site/kyusho/videos.html
Het gaat hier mijns inziens om door een bepaald punt kracht te zetten of ‘energie’ te geven of iets magisch te doen, waardoor deze mensen neer gaan. De 2e video is gewoon een duw voor zover ik kan zien: een stap achteruit om je veranderde evenwichtspunt op te vangen en er zou geen enkel probleem moeten zijn.
De 3e video is een duw tegen de schouder, ook geen reden om neer te gaan die ik kan zien.
De 1e video is raar: kerel krijgt een zacht tikje en begint al met vallen (te vroeg?), vervolgens nog een wat hardere. Dat lijkt me sowieso onprettig.
Over pijnpunten hebben we het niet gehad toch? Dat is wat mij betreft zo ongeveer je hele lichaam, als je maar hard genoeg drukt. Natuurlijk zijn er plekken die met weinig moeite al veel pijn doen, duwen net achter je oor (onderkant, achter je lelletje, waar geen bot zit), of knijpen in je nekspieren, of de onderkant van je neusbrug etc zijn allemaal dingen die ik tijdens het stoeien als klein jongetje wel heb meegemaakt 😛
En dat ik tegen de grond ga na een goeie trap dat geloof ik direct. Maar dat is niet wat de video’s laten zien.
2012/6/27 Disqus
DaSiIva says
Voor zover ik het kan zien worden die punten dus wel gebruikt in deze video’s.
Het eerste filmpje is een beetje te veraf om duidelijk te zien welk punt hier geraakt wordt, ik denk het punt onder het oor waar dat vervelende botje zit.
Die duw tegen de schouder is op één van de bekende punten, de druk op de onderarm (zo’n 10 cm vanaf de binnenzijde bovenkant pols) in de tweede video ook, en een duwtje daarna is eigenlijk al niet meer nodig om je tegenstander te vloeren, die gaat vanzelf wel door de knieën.
Wat mij betreft is hier niets magisch aan, gewoon een kwestie van weten waar je iemand moet raken, meer niet.
Hier een afbeelding van die pressurepoints.(het zijn ze niet allemaal)
Ragnar764 says
Zo gemakkelijk gaat dat niet, dat vereist bij deze speciale discipline wel training, het is n.l. wel zaak dat je exact de specifiek locatie raakt, anders gebeurt er helemaal niets, geef je de tegenstander slechts een aaitje, de meeste mensen verwikkeld in een gevecht slaan er maar op los op goed geluk en verliezen daarbij hun hoofd, overmand dus door emoties.
Dan verlies je het meestal van een koele berekende tegenstander.
Goed getraind zijn in ongewapend vechten in het algemeen (welke discipline dan ook) vereist jarenlange intensieve training, niet alleen fysiek maar ook mentaal, blijven observeren, anticiperen op het juiste moment, zeer alert blijven, reactiesnelheid opvoeren, dat leer je niet eventjes in een paar maanden.
DaSiIva says
Dat weet ik, ik heb pas geleden een documentaire op mijn You-Tube kanaal gezet die over Shaolin-monniken gaat en de trainingen die zij jarenlang volgen om uiteindelijk Shaolin Warrior te worden, werkelijk indrukwekkend.
Mocht je interesse in de docu hebben:
http://www.youtube.com/watch?v=_yD456mnw9Y
De rest van je opmerkingen richting de dames op dit blog (including me) laat ik aan de beoordeling van anderen over, ik vind ze behoorlijk denigrerend.
(Vrouwtje, lieve schat, dametje) stop daar eens mee dan blijf ik on-topic, promissed.
Ow ja, en dan noem ik jou ook geen “knul” meer snappie?
Ragnar764 says
Dat is je geraden ook. 😉
Ik ken de docu wel, maar toch bedankt voor de link en ik beloof hierbij plechtig ook dat ik on-topic blijf.
DaSiIva says
Merciekes.
Ragnar764 says
Omdat er ook topics zijn geweest over het vloeren van een tegenstander met behulp van Qi, zonder fysiek contact. Dat zal ook wel onderzocht zijn.
Maarten Koller says
Er zijn wat opmerkingen over het modereren gekomen. Ten eerste wil ik zeggen dat de terugschakeling van de nieuwe 2012 editie van Disqus er blijkbaar voor zorgde dat ik geen emails meer ontving van nieuwe berichten op de site. Dat is nu verholpen.
Ten tweede ben ik mild met modereren: we zijn allemaal volwassen volgens mij, daar ga ik in elk geval vanuit, en daarom moet ik aannemen dat degene die iets schrijft ook datgene opschrijft wat hij/zij op wil schrijven. Als dat geen gescheld is, dan vind ik het al snel prima.
Als iemand dus offtopic wil gaan, en iemand anders daar ook weer op wil reageren en dus meegaan in het offtopic geschrijf, dan is dat een keuze die ik respecteer.
Ik wil wel vragen om zaken als ‘ik moet mijn hond uitlaten’ of ‘ik heb nu even geen tijd om te reageren’ voor uzelf te houden. Dat soort berichten zijn op geen enkele manier relevant of nuttig of ook maar enigszins interessant te noemen. Het is niet eens offtopic, het is gewoon een willekeurige opmerking die altijd en overal geplaatst kan worden –> en daarom dus per definitie niet gewenst.
Inmiddels zitten we op 460+ reacties, voor zover ik weet inderdaad een record. Ik weet in dit geval nog niet of ik dat nu positief moet vinden of juist niet.
Het is voor de redactie (die onlangs is uitgebreid met Pepijn van Erp) wel aanleiding om eens wat meer na te denken over richtlijnen. Ze lijken steeds noodzakelijker te worden.
Verder wil ik erop wijzen dat men een bericht kan ‘flaggen’ als spam (ga met de muis over een bericht, dan verschijnt er een mogelijkheid daartoe). Daar krijgen de moderatoren vervolgens een emailtje van. Bij 3 flags (dus door 3 verschillende personen) zal het bericht niet meer zichtbaar zijn.
Graag gebruiken bij schelden/ongewenste/ongepaste reacties.
Guest says
bericht gewist door WMZ
Constantia Oomen says
Tromgeroffel. Ik ben de 500e reactie. Krijg ik nu een prijs? Ik vind de afkorting “rbutr” niet erg lekker in de mond liggen. Het nodigt niet bepaald uit. Dat hadden ze toch kunnen bedenken. Ik zou er eerder een vlotte naam aan geven, een die bij iedereen, jong en oud, aanslaat.
Guest says
Ik dacht al, wat hoor ik toch, heb de parasol al ingeklapt want ik dacht, wie krieg’n onweer, maar ‘t was tromgeroffel!
Constantia Oomen says
😀
Hier heeft het nog geen enkele maal geonweerd of gebliksemd sinds we hier wonen, en dat is al bijna 9 maanden. En ik las maar goed ook, omdat elke blikseminslag een potentiële brand is als het zo warm en droog is als hier.
DaSiIva says
Wilmaaaaaaaa!!!!!
We hebben een winnaar!
Even geduld Constantia onze quizzzmaster komt zo.
Constantia Oomen says
Ik probeer er geen verwachtingen van te hebben, dan kan het ook niet tegenvallen. ☺
DaSiIva says
Even uit mijn hoofd en nu geen fouten maken…
Een bosbrand op zee
Een homeopathische druppel op een gloeiende plaat (ook uit de zee)
Een mier aan een touwtje en een Tarzan in de … shit waar zat die ook al weer?
Nou ja, zoiets was het in ieder geval.
Constantia Oomen says
Geef mij de Tarzan maar. 😀
DaSiIva says
Sorry, het was bij de 400e reactie en het was een Tarzan en niet dé Tarzan in de bessenstruik en nog lectuur ook, dat had ik even gemist.
Ik hoop dat Wilmamazone over haar hart strijkt en alsnog een prijs ter beschikking stelt anders heb ik misschien nog wel ergens iets in de aanbieding.
*Kijkt naar beneden*
Wilmamazone
Als nu niemand die razende mier neemt stuur hem dan maar naar mij.
Guest says
U had geroepen mevrouw Da Silva. Dat had ik even geleden al gehoord, maar aangezien ik -naast quizmaster- van de afdeling correcte informatie ben het volgende eerst opgezocht:
Neemt niet weg dat Constantia ook een prestatie geleverd heeft met de 500e post, dus ‘Tarzan in de bessenstruik’ komt naar haar toe. Vanwege de voortreffelijke samenvatting mag Roy ook nog wat kiezen; toch gaan voor nummer 3 behoort tot de mogelijkheden, want daar is een reserve-exemplaar van voorradig.
Roy_01 says
Wilmamazone: Wat leuk zeg! Ik win anders nooit wat :-P. Ik zou dan graag prijs nummer 1 in ontvangst nemen.
In toevoeging op de 500ste comment van Constantia Oomen zou ik ook graag 5 prijzen beschikbaar stellen:
1) Kook-cursus gebakken lucht
2) Brei-cursus geiten wollen sokken
3) Voedselbon voor een broodje aap
4) Workshop storm in een glas water
5) 2 Tickets (ook voor Jeroen :-P) voor het museum luchtfietserij
Take your pick
DaSiIva says
Ik opteer voor de resultaten van de brei-cursus geitgebreide wollen sokken kan dat ook?
Ik heb een hekel aan handwerken en aan breien al helemaal maar die sokken lijken me wel wat.
Renate1 says
In Delft kan je een broodje aap eten.
Daar zit overigens geen aap in, maar kip.
Constantia Oomen says
Als Maarten/Gert-Jan/Pepijn mij even mailt, zal ik mijn/ons adres doorgeven. “Tarzan in de bessenstruik” klinkt als iets leuks.