Naakte tijdreizigers, je kunt wel kleding aan doen maar het komt niet mee 1In de laatste Happinez (zie de bespreking op Kloptdatwel) stond een nogal juichend artikel over de Italiaanse leefgemeenschap Damanhur, als het aan Happinez schrijfster Lisette Thooft ligt zouden we allemaal een voorbeeld moeten nemen aan de bewoners van deze commune. Nadat ik me er wat in verdiept had was ik toch een stuk minder enthousiast. Wat wordt gepresenteerd als een idealistische samenleving (zelfs de VN zou positief zijn!) bevat nare trekjes – een strenge wet die niet veel ruimte laat voor het individu, een leider die boven alle anderen staat en allerlei vreemde overtuigingen, gekke cursussen en gevaarlijke kwakzalverspraktijken.  Hun ‘tijdmachine’  is misschien wel het allervreemdst. Hoewel ze het zelf tegenspreken deelt Wikipedia Damanhur volgens mij terecht in als geloof. En je kunt er ook veel in herkennen van een sekte (lees dit stuk van Rob Nanninga er maar eens op na).

Waar ligt Damanhur eigenlijk en hoe is het ontstaan? In Noord-Italië, aan de voet van de Alpen, ca. 50 km van Turijn ligt de spirituele leefgemeenschap Damanhur (Egyptisch voor stad van licht) waar ca. 600 mensen verspreid over enkele middeleeuwse dorpjes in de Piedmont-vallei samenwonen. Damanhur werd ongeveer 30 jaar geleden opgericht door Oberto Airaudi, een Italiaanse verzekeringsagent en zelfverklaard paranormaal onderzoeker. Hij was al vanaf zijn kindertijd bezig met alchemistische experimenten en richtte in de jaren 1970 in Turijn een centrum op voor onderzoek naar paranormale krachten van waaruit de eerste woongroep ontstond. Ook nu nog speelt hij een belangrijke rol als leider van de groep.

Op het eerste gezicht lijkt het een ideale leefgemeenschap. De mensen die er wonen zien er gelukkig uit, de omgeving en de huizen zijn mooi, alles is goed georganiseerd, er is veel oog voor schoonheid, harmonie en respect voor elkaar en de natuur. Ze hebben het beste met de wereld voor, hun doel is de mensheid te verheffen tot een hoger spiritueel niveau… De samenlevingsvorm is volgens de eigen website zelfs uitgeroepen tot model voor een duurzame toekomst door een agentschap van de Verenigde Naties.

Toch zou ik er voor geen goud willen wonen, en ik moet er ook niet aan denken om een voorbeeld aan deze mensen te moeten nemen. Ik vraag me af wat de Verenigde Naties hiermee bedoeld zullen hebben. Toch hopelijk niet dat we net als de Damanhurianen al bomenknuffelend door het leven moeten? De Damanhurianen voelen zich duidelijk verheven boven ‘gewone’ mensen en alleen dat al vind ik irritant.

Damanhur heeft over alles nagedacht, er is een eigen grondwet, een eigen geldsysteem, een eigen school, eigen gezondheidszorg, en een eigen religie. Hoewel ze dit woord zelf liever niet gebruiken. ‘Damanhur is geen religie’ zegt een van de bewoonsters in Happinez, maar zij voelt zich wel ‘deel van een immens spiritueel ecosysteem’. Ze licht verder toe dat je ‘veel levensvormen, zoals natuurgeesten, weliswaar niet kunt zien, maar dat je ze kunt leren aanvoelen en respecteren’. Er zijn volgens deze aanhangster ‘veel meer niveaus dan alleen het menselijke en met al die niveaus kun je communiceren, inclusief het hoogste, het goddelijke’. Dat alles lijkt me toch een treffend voorbeeld van de combinatie neo-paganisme / new-age religie zoals Wikipedia ook aangeeft.

De grondwet van Damanhur beoogt een verregaande mate van mindcontrol waar ik me niet echt gelukkig bij zou voelen, ik citeer een stukje:

‘Iedere bewoner heeft de verplichting om positieve, harmonieuze gedachten te verspreiden en elke actie en gedachte te richten op spirituele groei, waarin idealen belangrijker zijn dan persoonlijke interesse. Iedereen is in spiritueel en sociaal opzicht verantwoordelijk voor alles wat hij doet, in de wetenschap dat alles vermenigvuldigd en gereflecteerd wordt in de wereld door de Synchronische Lijnen.’

Verder zijn er speciale regels voor het sluiten van huwelijken, dit kan voor bijvoorbeeld de periode van 1 jaar, en is geboorteplanning verplicht. Wie ongepland een kind krijgt wordt gestraft (!).

De gezondheidszorg in Damanhur is een bloeiende bedrijfstak en hoe kan het ook anders, puur alternatief. Kinderen worden niet ingeënt, vrouwen bevallen thuis, zonder de mogelijkheid om in geval van nood naar een ziekenhuis te gaan, wat statistisch gezien 1 op de duizend vrouwen het leven zal kosten en nog wat meer kinderen.

Trots worden op de website de Damanhuriaanse therapieën gepresenteerd. Dertig jaar is leider en healer ‘Falco’ (Damanhur-naam van Oberto Airaudi) bezig geweest in zijn alchemistisch laboratorium met het ontwikkelen en verfijnen van de super prana energie behandeling. Zie hier het resultaat op de foto.

Naakte tijdreizigers, je kunt wel kleding aan doen maar het komt niet mee 2

Het resultaat van 30 jaar alchemistische experimenten

Falco wordt bijgestaan door een team van ‘green doctors’ die allen gespecialiseerd zijn in het betekenis geven aan de ziekte en daarnaast een vorm van alternatieve therapie aanbieden zoals homeopathie, fytotherapie, traditional Chinese medicine of de Damanhurse methodes.

Op de Damanhur-school wordt lesgegeven aan kinderen tot 16 jaar. Ongetwijfeld wordt de kinderen wijsgemaakt hoe bar en boos de buitenwereld is maar er wordt blijkbaar gelukkig wel voldaan aan het curriculum volgens de Italiaanse wet.

Een belangrijke bron van inkomsten voor de Damanhurianen is het toerisme. De leefgemeenschap is in de loop der jaren een bezienswaardigheid geworden met als hoogtepunt  ‘The Temples of Humankind . Dertig jaar lang zijn ze bezig geweest met het uithakken in harde rots van dit ondergronds tempelcomplex. In de Happinez vertelt een bewoner er het volgende over:

‘De tempels zijn gebouwd op een kruispunt van synchroniciteitslijnen, rivieren van energie die over de aarde lopen en ideeën, gevoelens en informatie doorspelen. Vandaar ook dat iedereen in Damanhur zo zijn best doet om positief te leven, want alles wat hier gebeurt gaat energetisch de aarde rond .’

De tempels zijn nu dus een belangrijke trekpleister.Verder worden er het hele jaar door cursussen en evenementen georganiseerd en is er accomodatie voor gasten om te logeren.

Er zijn zelfs kant en klare georganiseerde reizen te boeken via een Nederlandse contactpersoon.

Naakte tijdreizigers, je kunt wel kleding aan doen maar het komt niet mee 3Om een indruk te geven van wat het aanbod aan cursussen zoal inhoudt som ik er een paar op:

 • communicatie met planten
 • diverse levels in astraal reizen
 • online cursus alchemie
 • geschiedenis van de pre-Atlantische tijd
 • diverse levels in pranahealing (ook in Nederland wordt de therapie al aangeboden)
 • Bral Talej (een variatie op tarotkaarten gebaseerd op vooroudertekens van de geheime Damanhurtaal die alleen Falco kent)

En nog een paar die ik maar even niet vertaal vanuit het Engels:

 • inner personalities 1st and 2nd level
 • interpretation and contact with selfic paintings
 • reawaken the inner senses
 • learning to guide the emotions
 • spiritual physics
 • how to create a succesful community

Ik hou nu maar op want het wordt steeds gekker. Natuurlijk zijn de meeste cursussen ook heel geschikt als bedrijfstraining of teambuildingsactiviteit.

Op een weblog waar over Damanhur gediscusseerd wordt komt zelfs een tijdmachine ter sprake. Ik citeer een stukje van het weblog:

‘Wat het verhaal helemaal interessant maakt is de claim van deze club mensen dat ze een tijdmachine zouden bezitten waarmee je uiteraard (geheel in sekte-stijl) alleen maar naakt kunt reizen.’

In de comments wordt gereageerd door de dame die de eerder genoemde reizen organiseert:

‘Ik kom al jaren in Damanhur en organiseer ook samen met deze mensen reizen er naartoe en workshops in Nederland. Damanhur is geen sekte . Ze willen op een andere manier leven om zo gelukkiger te zijn. Wat betreft die tijdmachine. Het is een hele grote sferoself die je ondersteunt bij het tijdreizen. Maar om dit te kunnen doen heb je een training nodig zoals astronauten, veel voorbereiding. Wat betreft de naaktheid: je kunt wel kleding aan doen, maar dit komt niet mee.’

Dat is nog eens een helder antwoord. Ik ben overtuigd! 😉

Hoewel er nog veel meer rariteiten te vertellen zijn over deze commune wilde ik het hier voorlopig maar even bij laten.

 

 

 

Steun Kloptdatwel

Naakte tijdreizigers, je kunt wel kleding aan doen maar het komt niet mee 4Waardeer je dit artikel? Je kunt onze site steunen met een financiële bijdrage. Dat waarderen wij dan weer! Een donatie kun je doen via dit betaalverzoek (of klik op de afbeelding hiernaast).

NB de rekening staat op naam van Maarten Koller, formeel eigenaar van deze site.